Hlavní obsah

Střelci jsou největší pohodáři, depresím propadají Berani

Novinky, zun

Nejpohodovější ze všech astrologických znamení jsou prý Střelci. Naopak depresím propadají nejvíce Berani a následují je Býci. Vyplynulo to ze statistik elektronických zdravotních knížek (EZK), v nichž jsou anonymně uložena zdravotní data 2,5 miliónu klientů, včetně užívání lékařem předepisovaných antidepresiv.

Foto: Profimedia.cz

Astrologické znamení - Střelec

Článek

V loňském roce bylo v databázi EZK zaznamenáno 420 000 případů, kdy lékař pacientovi předepsal některý z léků skupiny selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, nejčastěji podávaných antidepresiv. Každý měsíc si nechalo tato antidepresiva naordinovat průměrně 35 tisíc lidí, přičemž Střelcům je lékaři předepisovali nejméně často. Co do množství užívaných antidepresiv jsou na tom právě oni nejlépe.

Přímá souvislost mezi osobnostním typem jedince a rozvinutím psychického onemocnění není dosud jednoznačně prokázána. Statistika na základě dat v elektronických zdravotních knížkách ovšem odráží to, co se v lékařských ordinacích skutečně odehrává, protože zpracovává údaje získané klinickým vyšetřením.

Spotřeba antidepresiv roste

„Je zajímavé, že nízkou spotřebu antidepresiv jsme zaznamenali jen u čtyř znamení zvěrokruhu – Střelce, Štíra, Kozoroha a Vah. Tato statistika je cenná především v tom, že ukazuje šíři možností, které je možné vyčíst z autentických zdravotních dat v souvislosti s nejrůznějšími onemocněními,“ konstatoval MUDr. Jiří Bek.

Spotřeba antidepresiv v posledních letech roste. Čeští psychiatři a psychologové diskutují o tom, zda jsou antidepresiva nadužívána či zda jejich vyšší spotřeba signalizuje nárůst psychických onemocnění. Antidepresiva nejsou jen léky užívané ke zmírnění symptomů klinické deprese. Uplatňují se i při úzkostných stavech pacienta, při léčbě bipolární afektivní poruchy nebo poruše příjmu potravy.

Užívání antidepresiv podle znamení zvěrokruhu
ZnameníOdchylka od průměru v %
Beran13,23
Býk9,85
Blíženec7,12
Rak7,19
Vodnář4,14
Lev0,74
Ryby-0,51 nejblíže průměru
Panna-0,56
Váhy-5,02
Kozoroh-8,11
Štír-13,09
Střelec-15,68
Údaje se vztahují k užívání antidepresiv ze skupiny selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) – za rok 2012. Zdroj: EZK
Čtěte také
Lou Fanánek Hagen: Zmoudřet nehodlám
Známý zpěvák vypráví o kapele Tři sestry, motorkách i svém soukromí. Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám