Hlavní obsah

Soutěž o poukázky do restaurantu Primitiv Pravěk

Soutěž ukončena. V článku jsou uveřejněné výherní recepty.

Článek

Domorodec vařit!

Před dávnými časy:

Ty, domorodá žena, já ti teď jít ulovit mamut! Ty zatím vymyslet nová recept na mamuta. To stary recept mi už nechutnat. Nasbírat si bylinky, naložit to maso, jít pro něco k tomu přikusovat, prostě něco zkusit jinak. Já nechat to na tobě. Samice z vedle jeskyně to umět jinak, tak ty taky snažit. A která jídlo být lepší, ta dostat lístek a pak nemuset  vařit! Ty přemýšlet do dvacet pět den devět měsíc tohoto času.

Překlad do jazyka roku 2006

Ženo, teď jdu nakoupit nějaké maso a ty se pokus vymyslet něco originálního, ať pořád nejíme to samé. Přemýšlej, jaké ingredience by k sobě ladily tak, aby náš recept byl úplně nový. Tvé fantazii meze nekladu. Podívej se na Maruš od vedle, jak je kreativní, tak to zkus také. Potom porovnáme tvůj recept s tím jejím a ta, která bude mít recept nejlepší, vyhraje poukázku do restaurantu Primitiv Pravěk v hodnotě 1000 Kč a zbaví se tak vaření alespoň na jeden večer. Recept pošleme do redakce novinky.cz do 25. září 2006.

Výherní recepty:

Poukázku do restaurantu Primitiv Pravěk v hodnotě 1000 Kč vyhrává:

1. Martin Lehečka z Prahy:

Hovězí fláky prošlé včelím úlem

500 g falešné hovězí svíčkové, 3 lžíce medu, 5 lžic sójové omáčky, l lžíce bílého vína, 2-3 cibule, l lžička zázvoru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce hl. mouky, sůl

Maso uvaříme ve slané vodě doměkka a ve vývaru je necháme vychladnout. Až potom je nakrájíme na velmi tenké plátky, které namočíme do marinády z vína, medu, sójové omáčky, posekané cibule a zázvoru.

Asi za půl hodiny maso z marinády vyjmeme a za stálého míchání je prudce opečeme na pánvi s rozpáleným olejem. Pak je podlijeme malou sběračkou marinády a za stálého míchání (aby se maso nepřichytilo) necháme marinádu přejít varem. Když se všechna šťáva vsákne do masa, přidáme rajský protlak, omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a osolíme.

2. Martina Macková z Větrné

Houbové karbanátečky pro každou příležitost:

Houby (praváci, růžovky, podhříbci...), sůl, pepř, strouhanka, oregano, majoránka, cibule, česnek (nešetřit), vejce 2 ks, slanina (nebo jákýkoli masný výrobek velice na jemno nakrájený)

Houby povaříme scedíme. Přidáme koření, cibuli, česnek, slaninu, trošku strouhanky. Rozmixujeme buď úplně na jemno, nebo na hrubší kousky (jak kdo má rád). Obalujeme ve vejci, strouhance, aby nám karbanátky drželi tvar. Hotové placičky buď smažíme na pánvi do zlatova, nebo si je můžete zamrazit na horší časy jako já. Po vytažení z mrazničky chutnají i v zimě jako čerstvé. Karbánátky se dají konzumovat s jakoukoli přílohou. Já mám nejraději čerstvý chéb zeleninovou oblohu.

3. Ing. Gabriela Živčákové z Jenče

Hovězí pod peřinou a pečenými brambory

pro 4 osoby: 600 g zadního hovězího, 100 g sýru mozarella, 1 bílek, 1 kus jarní cibulky, 1 kg brambor, sůl, pepř, olej

Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme, přidáme na kolečka nakrájenou cibulku a podusíme pod pokličkou do měkka. Než  nám maso změkne, nastrouháme mozarellu a do ní lehce vmícháme dotuha ušlehaný bílek. Jakmile je maso měkké na každý plátek polévkovou lžící vršíme kopeček mozarellové směsi. A necháme pod pokličkou zapéci. Jako příloha jsou výborné brambory nakrájené na plátky a pečené nasucho na pečícím papíře v troubě a poté lehce omaštěné máslem a dále k tomu ještě rajčatový salát s mozarellou, oliv. olejem a bazalkou.

4. od Ing. Evy Fialové

Masíčko s vůní povidel

V pekáči na oleji opečeme nakrájenou cibuli a česnek do růžova, poté přidáme jakékoliv maso, které mírně osolíme, opepříme a posypeme provensálským kořením, také opečeme, přidáme dvě zelené papriky na kostky a dvě rajčata, a k tomu hrnek přes noc namočené cizrny, vše zalijeme cca 2 dl červeného vína a přidáme 3 lžíce švestkových povidel. Vše zakryjeme a dáme do trouby péci cca 1 hod. podle druhu masa. Podáváme bez přílohy, eventuelně s pečivem nebo zeleninovým salátem.

Vyzkoušeno s králíkem i kuřetem a je to vynikající.

5. od Bohdana Pospíšila

Bohdanova Indie

Jakékoliv maso, od mamuta, přes velrybu až po české kuře, naporcovat, osolit, opepřit a prudce pár minut opéct z obou stran. Vyndat. Ve výpečku podusit 5 minut hodně nakrájené cibule, přidat jogurt, po 5 minutách několik nakrájených rajčat a nasypat hodně koření co najdeš - kari, adžika, orient, koriandr, čína, kmín, pepř, paprika, kurkuma, ... nejdůležitější je však zázvor a mletá skořice. Do vzniklé husté omáčky nakrájet plátky syrových brambor, přidat namočené sušené houby a kolečka vajíček natvrdo. Vrátit maso a dusit do měkkých brambor a masa. S rýží je to mňamina.

Speciální cenu Dárkový balíček v hodnotě 500 Kč za nevtipnější recepty vyhrávají:

1) Ivan Roštok, Praha

Složeného mamuta uložíme na jeden měsíc do jámy jílové a dalším jílem zasypeme. Po měsíci mamuta z jámy po mocí kladkového systému vyjmeme a kůže lehce navonělou sloupneme a uděláme z ní tepelnou clonu na vchod do jeskyně. Svlečeného mamuta pověsíme za účelem prosušení na strom. Každý den otáčíme jednotlivé strany směrem k slunci a kameny kosíme dravé ptáky parazitující na naší kořisti. Tyto pak vložíme do vařící se vody a polévku konzumujeme především v období ranního chladu. Po dalším měsíci mamuta odřízneme a prosušeného zabalíme do jemně navlhlých bylin v naší lokalitě dostupných. Např. Medvědí česnek. Po měsíci je mamut provoněný bylinami, prosušený a tedy i konzervovaný sluncem, do jeskyně nám nefouká z důvodu nové kožešinové zástěny a je možné maso servírovat. Maso není třeba doprovázet přílohou. Z důvodu snadné stravitelnosti a střevní průchodnosti je vhodné maso zapíjet vývarem z posledního dravce, který parazitoval na našem mamutovi a kterého jsme nechali společně s mamutem v bylinném zábalu.

Přeji dobrou chuť, vlídné počasí dostatečné na mamutí proslunění a dostatek bylin na pokrytí X tunového mamuta.

2) G. Ladislava

Ty, muž muj,

já tobě uvařit takovou dobrota, že ty už nikdy žádná jiná samice ani kuchyně pokukovat nechtít! Mamut a-lá Primitiv s koprová omáčka, plněný přeslička, houba, šnek, ryba a hlavně moc mnoho petržel(to, abys dlouho vydržel).  Jako příloha ja rozbít ty mala kulička co rostou na téch dlouhá brčkách, přilít vody, od toho ptáka co každé východ slunce hlásá křikem vhodím to bílé kulaté věc a uplácat a upeku to fše na kameni co v ohni  ležet bude tak dlouho jak slunce k tomu velká stromu dojde. To fšechno ty budeš mít i oheň a teplo i mne, ale až mě konečně vysekat se uračíš to okno v ložnici!!!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám