Hlavní obsah

Slavné ženy a poruchy příjmu potravy - štěstí a úspěch jim rozhodně nepřinesly

Novinky, Dana Sokolová

Za ultra štíhlým tělem mnohých hvězd nejsou jen drastické diety a dřina v posilovně, ale i velmi nebezpečné poruchy příjmu potravy. Jedná se přitom o vážné psychické choroby, které mohou končit smrtí. Svým hrdinkám obvykle mnoho štěstí nepřinesou, navíc ublíží i tisícům dalších dívek a žen, které se štíhlostí slavných žen inspirují.

Anorexií si prošla i zpěvačka Michaela Nosková, jíst přestala kvůli šikaně ve školeVideo: Novinky

 
Článek

Poruchy příjmu potravy byly známy již ve 13. století. Nemocí trpěly dívky z bohatých aristokratických či jinak vznešených rodin. Už tehdy chtěly být dívky krásné a dokonalé, aby splňovaly veškeré společenské normy. Toto drastické období naštěstí skončilo díky morové epidemii.

Štíhlá postava se vrátila zpět do módy v 19. století, kdy se stala ideálem krásy císařovna Sissi. Ta byla podle historiků doslova posedlá dietami - jedla jen ovoce a pila šťávu ze syrového masa, nosila přehnaně utažené šněrovačky a veškerý volný čas naplňovala sportem. Sissi si prý nikdy nesedla, ani ve svých pokojích neměla židle, a při hostinách sedávala na zvláštních klekátkách. Při její výšce 172 cm se její váha pohybovala mezi 44-48 kg.

Ve 20. století byly zprvu žádoucí kypřejší tvary, ale vše se změnilo v 60. letech, kdy módní svět objevil modelku Twiggy. Od té doby světu vládne tzv. kult hubenosti.

Svět módy, ale i filmu ovládly ultra štíhlé ženy, které se staly vzory pro milióny dívek a žen na celém světě. K rozšíření anorexie a bulimie pak přispěly i módní časopisy, které začaly retušovat veškeré nedokonalosti hvězd. Na oko dokonalá těla osobností tak začala inspirovat k drastickému hubnutí ještě více dívek a žen.

Odvážné ženy, které o svém problému promluvily

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana

Princezna Diana - po narozeních synů a manželské krizi s princem Charlesem byla velmi nešťastná a již od roku 1986 trpěla bulimií. Svou nemoc začala řešit až po definitivním rozchodu se svým manželem. Svůj boj s bulimií ale už vzhledem ke své tragické smrti vyhrát nedokázala.

Foto: Profimedia.cz

Jane Fondová

Jane Fondová - hollywoodská hvězda trpěla bulimií více jak 35 let. Už od svých 12 let se při každé lžičce třásla, že přibere. Chtěla se líbit otci, který matku opustil a přál si, aby Jane udělala kariéru. Později se chtěla líbit svým mužům a filmovým producentům. Až teprve teď prý ví, co je to radost z jídla.

Foto: Profimedia.cz

Portia de Rossi

Portia de Rossi - slavná australská herečka přiznala, že již v mládí držela velmi drastické diety a měla sklony k anorexii. Její problémy s váhou se vystupňovaly při natáčení seriálu Ally McBealová. V té době prý denně snědla pouhých 300 kalorií, její denní jídelníček tak někdy obsahoval několik žvýkaček či trošku jogurtu. Dokonce uvažovala, že i toto množství kalorií ještě sníží a tak není divu, že v jeden moment vážila pouhých 37 kilogramů.

Někdy prý svou váhu korigovala i pomocí projímadel, zvládla jich i 20 za den. S jejím problémem, který ji mohl stát i život, jí pomohla až její současná životní partnerka Ellen DeGeneresová, se kterou dokázala o svém problému mluvit a díky tomu jej i řešit.

Foto: Profimedia.cz

Calista Flockhartová

Calista Flockhartová - přestože dlouhá léta herečka vyvracela všechny spekulace o svých problémech s váhou, nakonec vše přiznala. Během natáčení seriálu Ally McBealová skutečně trpěla anorexií. "Pracovala jsem 15 hodin denně a v podstatě jsem si nenašla čas na jídlo. Díky tomu jsem si rozhodila kompletně imunitní systém."

Foto: Profimedia.cz

Jamie-Lynn Siglerová

Jamie-Lynn Siglerová - známá herečka se kvůli boji s anorexií tak nenáviděla, že uvažovala o sebevraždě. V několika magazínech si o sobě přečetla, jak vypadá tlustě. Proto začala okamžitě drasticky hubnout. Přestože byla slavná, měla peníze a v podstatě jí nic nechybělo, uvažovala velmi silně o sebevraždě. Naštěstí se vyléčila a dnes aktivně pomáhá stejně postiženým dívkám.

Foto: Profimedia.cz

Carre Otisová – úspěšná topmodelka, která téměř 17 let v kuse držela šílené diety a trpěla neustálým hladem. Vyzkoušela téměř úplně vše na hubnutí, od užívání pilulek na hubnutí, projímadel až po držení několikadenních půstů. Jedině tak prý dokázala kontrolovat svou štíhlou postavu a plnit všechna očekávání módního průmyslu. Dnes trpí vážnými zdravotními problémy.

Foto: Profimedia.cz

Barbara Niven

Barbara Nivenová - krásná herečka, která se svěřila veřejnosti se svou bulimií. "Doufám, že svým přiznáním budu dostatečným varováním pro ostatní dívky a již nemocné ženy budu inspirovat k tomu, aby svůj problém začaly řešit. Bulimie je skrytá nemoc a už prvním velkým úspěchem léčby je, když si postižené dívky přiznají, že mají nějaký problém a začnou o něm mluvit."

Foto: Profimedia.cz

Geri Halliwell

Geri Halliwellová - Ginger z populární skupiny Spice Girls veřejně přiznala, že trpí bulimií a přejídáním. "Najednou jsem si připadala jako monstrum, které již nelze ovládat, a proto jsem vyhledala pomoc." Geri proslavila i její kniha "Jen pro pořádek", kde mluví s obrovskou upřímností o svém životě, včetně boje s poruchami příjmu potravy, se kterými se potýkala již od dětství.

Foto: Profimedia.cz

Justine Batemanová

Justine Batemanová - veřejně promluvila o svých zkušenostech s bulimií. "Neustále řešíte, zda si dát sušenku s tím, že ji později vyzvracíte anebo s tím, že ji sníte a poté vynecháte oběd." Lidé by si měli uvědomit, že když nemocné dívce řeknou, že vypadá jak anorektička, vlastně jí tím lichotí."

Foto: Profimedia.cz

Oprah Winfreyová

Oprah Winfreyová - Jedním ze způsobů, jak oběti sexuálního zneužívání zvládají své trauma, je trestání svého těla hladověním nebo naopak přejídáním. Oběti tak viní své tělo z toho, že jim někdo ublížil a proto se snaží ho zošklivit. Oprah byla poprvé znásilněna v devíti letech a poté ještě několikrát sexuálně zneužita svým tehdy devatenáctiletým bratrancem. Své trauma z dětství tak několik let řešila přejídáním a následně anorexií a bulimií. Poruchy příjmu potravy ji v podstatě pronásledovaly celý život.

Foto: Profimedia.cz

Paula Abdul

Paula Abdulová - známá zpěvačka se jako mladá dívka přejídala. Časem své problémy s nadváhou začala řešit zvracením a pak také fanatickým cvičením. Dokázala cvičit 4-5krát denně. V roce 1994 absolvovala léčebnou kúru s diagnózou mentální bulimie. Dnes už na vše pohlíží s nadhledem. Cvičí maximálně 3krát týdně, a aby se nepřejídala, všechny potraviny u ní doma hlídá nutriční specialistka.

Foto: Profimedia.cz

Sharon Osbourneová

Sharon Osbourneová - manželka Ozzyho Osbourna, která před lety vyhrála boj s rakovinou tlustého střeva, se přiznala, že již 35 let trpí bulimií a neumí si s ní poradit. Považuje to za jedinou věc, kterou ve svém životě nezvládla. Nad bulimií nevyhrála ani tehdy, když si nechala zmenšit žaludek.

Slavné ženy, jež svůj boj s anorexií prohrály

Foto: Profimedia.cz

Karen Carpenterová

Karen Carpenterová - měla v 70. letech před sebou skvělou budoucnost. Se svým bratrem a jejich pěveckým duem Carpenters slavili jeden úspěch za druhým. V roce 1967 začala držet první drastickou dietu, tzv. vodní. Karen jednoduše místo jídla pila vodu. Při výšce 162 cm zhubla z váhy 64 kg na 49 kg, což byl jen začátek dalšího hubnutí. Poprvé se zhroutila na pódiu v roce 1975, kdy už vážila pouhých 36,5 kg.

Vedle pití vody v té době jedla i pilulky s hormonem štítné žlázy, které nutily tělo ke zvracení. V té době se ještě o anorexii mnohé nevědělo, tudíž nezdravé hubnutí Karen lidi příliš nezajímalo. Karen zemřela v roce 1983 ve svých 32 letech na zástavu srdce. Byla akorát po léčebném pobytu v nemocnici, kde s úspěchem přibrala 10 kg. Přestože již vážila 48 kg, tělo zdevastované anorexií nápor nevydrželo.

Foto: Profimedia.cz

Ana Carolina Reston

Ana Carolina Restonová - slavná brazilská modelka, která zemřela ve svých 21 letech na infekci močového měchýře a celkové oslabení organismu v důsledku mentální anorexie. Podle některých lidí jí k anorexii dovedli producenti, podle kterých byla příliš tlustá. Začala tedy držet drastickou dietu, při které směla jíst pouze jablka a rajčata. 25. října 2006 byla hospitalizována v důsledku poruch příjmu potravy kvůli selhání ledvin. Její BMI bylo pouhých 13,4. Její stav byl stále vážnější. Ana zemřela 15. listopadu 2006. Když zemřela, vážila 40 kg při výšce 172 cm.

Její matka Miriam se poté aktivně zapojila do boje proti těmto poruchám. "Dávejte pozor na své děti, protože jejich ztrátu vám nikdo nikdy nenahradí. Ta bolest nikdy nezmizí. Žádné peníze na světě za život dítěte nestojí. Nepodceňujte svá podezření a začněte raději hned jednat. Přijdete-li na problémy svých dětí včas, dáte jim tak větší šanci na vyléčení," apeluje ve své kampani matka Any.

Isabella Carová - nejslavnější anorektička a bojovnice proti tomuto onemocnění, která své touze po dokonalosti koncem roku 2009 ve svých 28 letech podlehla. Isabella trpěla anorexií od svých 13 let. Její potíže s příjmem potravy vyústily v drastický úbytek hmotnosti. V jednu dobu vážila pouhých 25 kilogramů, a to při výšce 165 centimetrů. Bohužel ani její snaha o léčbu již tuto Francouzku nezachránila. Podlehla zápalu plic, s nímž oslabené tělo anorexií nedokázalo bojovat.

Poruchy příjmu potravy

Mentální anorexie - duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle. Dlouhodobá anorexie vede k těžkému nezvratnému poškození organismu s trvalými následky. Pouze třetina onemocněných se dokáže zcela vyléčit. Sedm procent případů onemocnění anorexií končí smrtí. V praxi to znamená, že ročně zemře na následky anorexie zhruba 150 000 dívek a mladých žen.

Mentální bulimie - spočívá v záchvatovitém přejídání a snaze tomuto čelit – úmyslným vyzvracením potravy, ale také vyvoláváním průjmu, užíváním anorektik či jiných látek k hubnutí se snahou, aby postižený netloustl. Projevuje se zejména u dívek ve věku 13–18 let, není však výjimkou ani ve vyšším věku a u mužů. Bulimie se léčí stejně jako anorexie, hlavně pomocí psychoterapie.

Reklama

Související témata:

Související články

Intimní anorexie ničí milióny manželství

Je k vám váš partner citově chladný a vyhýbá se důvěrnostem? K takovému chování nejspíš může vést celá řada důvodů. Jedním z nich může být i intimní anorexie....

Výběr článků

Načítám