Hlavní obsah

Skrývala postižení, aby mohla být modelkou. Když ho odhalila, zbavili se jí

Novinky, bok

Haiťanka Berlange Presilusová jako mnoho mladých dívek snila o kariéře modelky. Nikdy ale reálně nevěřila, že by se jí mohla stát. Hlavním důvodem bylo vzácné onemocnění zvané Klippel-Trenaunayův syndrom, kvůli kterému má deformovanou jednu nohu. Nemožné se i přesto stalo skutečností a z Berlange se modelka nakonec opravdu stala. Nemělo to ale šťastný konec, ve který doufala.

Foto: Profimedia.cz

Berlange Presilusová

Článek

Osmadvacetiletá Berlange, která nyní žije v kanadském Torontu, se narodila s nevzhlednou hrudkou na noze, která byla tvořena množstvím různě propletených žil, jež se neustále zvětšovaly. Jako dítě špatně chodila, nakláněla se na stranu a měla problémy s krevním oběhem. Přesnou příčinu svého onemocnění (Klippel-Trenaunayův syndrom), kvůli kterému se již v dětství stala terčem nepříjemných pohledů a narážek, se dozvěděla až ve dvaadvaceti letech.

„Když jsem někdy nohu náhodou odhalila, smáli se mi a dobírali si mě. Cítila jsem se špatně, pořád jsem si říkala, proč já?” popsala své zkušenosti. Svého snu stát se někdy modelkou se ale i tak nevzdávala. Do modelingu se nakonec dostala, fotila pro významné značky, ovšem pod podmínkou, že její noha nebude nikde vidět, respektive vždy dělala vše tak, aby její nohu nikdo neviděl, ani o ní nevěděl.

Foto: Profimedia.cz

Berlange Presilusová

V roce 2016 sebrala dostatek odvahy a o svém postižení řekla alespoň své agentce. Reakce okolí bohužel byla podobná, jakou zažívala ve škole. Nabídky k práci a focení se pomalu začaly snižovat. „Nakonec jsem se zeptala, jestli za to může můj stav, a odpověď zněla: ‚Bohužel ano.‘ Byla jsem velmi rozzlobená, nebylo to fér,” citoval její vyjádření server Fox News.

V tu chvíli se rozhodla postavit se proti všem, přestat se skrývat a bojovat sama za sebe, za své reálné já. Nafotila nové snímky, které nic neskrývaly. Své postižení odhalila v celém rozsahu a rozhodla se ukázat světu, že být odlišný není chyba. Rovněž se rozhodla podporovat lidi, kteří jsou na tom podobně jako ona.

„Módní průmysl přesvědčuje lidi, že dokonalost existuje. A když nejste jako dívka z časopisu, nejste krásná. Pravda je ale ta, že naše těla jsou a budou odlišná,” citoval její názor server Daily Mail.

„Nakonec jsem zjistila, že mám i já své kouzlo. Nyní jsem nezastavitelná,” dodala pro všechny, kteří se bojí své nedokonalosti. „Chci, aby mě lidé slyšeli, znali můj příběh a inspirovali se jím,” dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám