Hlavní obsah

Sbírala míčky Djokovičovi, teď ho chce trumfnout. Tereza je novou nadějí českého tenisu

Praha

Na začátku v ní talent nikdo nehledal, ale když dala Tereza Valentová z Prahy pořádný úder, úspěch si ji sám našel. Budoucí nadějná tenisová hvězda Česka trénuje i dvakrát denně, aby se jednou přiblížila svému vzoru Novaku Djokovičovi. V soutěži talentů Zlatý oříšek se Tereza díky své reprezentaci v Evropě i ve světě stala jednou z vítězek. Výhru použila na svůj první Grand Slam v Austrálii.

Sbírala míčky Djokovičovi, teď ho chce trumfnout. Čtrnáctiletá tenistka Tereza je nadějnou budoucí špičkou českého tenisuVideo: Novinky

 
Článek

Tenis hraje už od čtyř let. V dětství se věnovala i basketbalu, ale později se musela rozhodnout pouze pro jeden sport. „Myslím, že to bylo dobré rozhodnutí. Všichni v mém okolí mi říkali, že jsem na to šikovná,“ směje se Tereza, která v současnosti hraje za klub Sparta Praha.

„Můj největší vzor je Novak Djokovič. Sice ho dost lidí nemá rádo, ale mně se líbí, jak hraje. Jednou jsem mu i sbírala míčky,“ vzpomíná s úsměvem tenistka.

I přes svůj mladý věk ve svém oboru vynikají. Zlatý oříšek ocenil talentované děti

Domácí

Tereza je mistryně Evropy do 14 let ve dvouhře i čtyřhře. Na mistrovství světa se s týmem umístili třetí.

„Teď jsem byla na svém prvním Grand Slamu v juniorské kategorii v Austrálii. Sice jsem prohrála v osmifinále, ale je to pro mě velký úspěch,“ říká Tereza, která na turnaji byla nejmladší.

Trénovat musí kromě jednoho volného dne každý den, dvakrát do týdne i dvoufázově. „Říká se, že kolik času strávíme trénováním, tolik se nám vrátí na kurtu. Myslím si, že je to pravda,“ vysvětluje tenistka své zapálení.

Foto: archiv Terezy Valentové

Tenistka má za sebou první Grand Slam.

Dle jejích slov je pro ni rodina velkou oporou. Děda ji vozí na tréninky a babička zase vaří. „Říkám jim velké díky. Rodiče mě také podporují, není to tak, že bych musela mít ve škole samé jedničky,“ dodává Tereza, která se sama ale snaží i ve škole dosahovat pěkných výsledků.

Mezi její nejbližší cíle patří dostat se na juniorský Grand Slam Roland Garros. V budoucnu by chtěla patřit do tenisové světové špičky.

Výhra ve Zlatém oříšku je pro Terezu velká čest. „Vážím si toho, že můžu být mezi talentovanými dětmi. Výhru jsem použila na zaplacení cesty do Austrálie,“ říká nadějná tenistka.

Ještě jim nebylo ani 15 let, ale už mají našlápnuto na světovou scénu

Domácí

Nadační fond Zlatý oříšek se snaží talentované děti podporovat jak finančně, tak materiálně a mediálně. „Snažíme se i zkontaktovat s profesionály v jejich oboru, podporovat je všestranně,“ říká Jiří Kotmel, předseda správní rady Nadačního fondu Zlatý oříšek. Součástí výhry je i finanční podpora ve výši dvacet tisíc korun.

Soutěž je otevřena všem talentovaným dětem ve věku od 6 do 14 let. Rozmanitosti v oborech, ve kterých děti soutěží, se meze nekladou.

Reklama

Výběr článků

Načítám