Hlavní obsah

S podnikáním začala na mateřské, její voskované ubrousky z biobavlny sklízejí úspěchy

Novinky, das

Než odešla Kateřina Raspopčeva na mateřskou, nikdy ji nenapadlo, že by se posléze neměla vrátit ke své předchozí práci v marketingu. Vše ale změnil jeden nápad na výrobu vánočního dárku pro kamarádky. Chtěla je tehdy potěšit vlastnoručně ušitým ekologickým ubrouskem, kterým by mohly nahradit igelitové sáčky či fólie. Sama pak byla překvapená z jejich úspěchu.

Foto: archiv Kateřiny Raspopčevy

Kateřina Raspopčeva

Článek

Než začala Kateřina se samotnou výrobou ubrousků, nějakou dobu pátrala po ekologických materiálech. Již tehdy vsadila na látky s certifikací Global Organic Textile Standard, jež zaručuje, že látky jsou z biobavlny pěstované bez pesticidů a všichni, kdo se na jejím vzniku podílejí, jsou férově zaplacení.

Následně brouzdala po internetu, kde našla videa s návody na výrobu látkových ubrousků napuštěných vosky a okamžitě se rozhodla je vyzkoušet.

Své dárky pak předala kamarádkám, které byly nadšené a začaly po ní chtít další ubrousky pro své maminky a babičky. Po krátké době měla tolik zájemců o ubrousky, že se rozhodla pro podnikání.

Ekologickou domácnost měly už naše prababičky

Styl

Nejedná se ale o jen tak obyčejné ubrousky. Jde o ekologickou náhradu za potravinářkou fólii a igelitové sáčky. Díky vosku v nich například pečivo vydrží déle měkčí než v látkové utěrce a zároveň vůbec neplesniví jako v igelitu.

Do ubrousků lze ale také balit uzeniny, parmazán a další sýry, které díky tomu vydrží v lednici déle, a to v mnohem lepší kondici než v igelitovém sáčku či fólii.

Ubrousky Božani, jak je Kateřina nazvala, lze navíc po použití jen otřít vlhkou utěrkou, případně použít i saponát a lze je opět použít. Jakmile se oloupe vosk, stačí ubrousek na chvíli vložit do trouby s trochou nového vosku a jsou opět jako nové. Jen se nesmí dostat do myčky či pračky.

Studentská firma roku? Výroba znovupoužitelných ubrousků na svačiny

Věda a školy

Další jejich výhodou je, že jsou 100% kompostovatelné. Aby měla Kateřina sama jistotu v kvalitě ubrousků, nechala jim udělat atest ve Státním zdravotním ústavu, i díky tomu její ubrousky používají i v bezobalových obchodech.

Aby své podnikání mohla skutečně rozjet, využila možnosti přihlásit se do soutěže T-Mobile Rozjezdy, díky které získala především možnost své nápady zkonzultovat se skutečnými podnikateli, což jí tenkrát velmi pomohlo. Proto tuto soutěž, která se každým rokem opakuje, doporučuje naprosto všem, kdo touží rozjet podnikání.

Stále více žen podléhá kouzlu přírodní kosmetiky

Styl

Necelý rok po startu se firmě daří dobře. „V létě jsem vzala do party ještě jednu maminku s malinkým miminkem, která chtěla něco dělat,“ říká paní Kateřina.

Jednou by jich chtěla mít čtyři nebo pět, všechno maminky na rodičovské, důchodce nebo studenty. Zároveň Kateřina plánuje rozšířit sortiment.

Foto: archív firmy

Ubrousek má skutečně široké využití.

„Začínáme s pytlíky, dost si od toho slibujeme, protože je to šílená makačka. Zákazníci na trzích na ně reagují s nadšením, tak čekáme, jak se popasují s domácí obnovou.“

Jak vše zvládá zkombinovat s rolí mámy

Dcera Kateřiny je ještě maličká, proto přiznává, že by vše nezvládla bez pomoci. „Když nestíhám, odveze manžel balíčky na poštu. A hlavně hlídá naši dceru. Bere ji ven, třeba i na celé odpoledne, to je pro mne velká pomoc.“

Aby měli i dospělí kromě práce a péče o dceru i nějaký osobní život, zavedli doma koncept 3:1, tedy že na jedno dítě je třeba tří dospělých, tudíž do péče o dceru zapojili i prababičku.

„Od dceřiných šesti měsíců chodí téměř každý den ráno s kočárkem. Jen díky tomu a Google kalendáři si můžeme s manželem naplánovat i společný čas.“

Jak skloubit mateřství a práci? Naučte se delegovat povinnosti

Děti

A jak to bude, až dcerka povyroste? „Být zaměstnaný je vlastně mnohem jednodušší. Zatím jsem šťastná, protože podnikání mi přineslo svobodu, ale dokážu si představit, že bych časem nastoupila třeba jen na částečný úvazek. Ale už ne na full time,“ dodává Kateřina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám