Hlavní obsah

Richard Armitage: Od krále trpaslíků do oka tornáda

Právo, Jana Rovenská

Mezinárodní hvězdou se stal doslova přes noc – jako král trpaslíků Thorin v dobrodružné trilogii Hobit je Angličan známý výhradně z britských televizních seriálů nepřehlédnutelný. Hned nato dostal Richard Armitage svou první hlavní roli v americkém thrilleru V oku tornáda.

Foto: Warner Bros

Role Thorina, krále trpaslíků, mu dala zabrat i fyzicky. Kostým s lukem vážil třicet kilo.

Článek

Ani milovníci dobrodružné fantasy hned netušili, kdo Thorina hraje. Digitálně zmenšený Richard je totiž v roli trpasličího krále s nastaveným nosem, dredovou parukou a rozevlátým plnovousem zcela k nepoznání.

„Rád jsem se pak ukazoval při premiérách, abych lidi přesvědčil o tom, že nejsem scvrklý a chlupatý trpaslík,“ směje se při vzpomínce na svého krále 189 centimetrů vysoký, atraktivní herec z Leicesteru ve střední Anglii.

Hlavní je hlas

Richardovou tajnou zbraní je jeho hlas, podmanivý baryton. Má s ním velké zkušenosti jak ze shakespearovských dramat, tak z hudebního divadla, ze čtení poezie v rozhlasových pořadech, z nahrávek audioknih a čtení komentářů k televizním dokumentům. Jeho hlas dominoval dokonce už v jeho třinácti letech na jevišti, kde hrál ve hře Hobit elfa.

Foto: Warner Bros

Richard Armitage jako Thorin Oakenshield

„U Thorina jsem zvolil hlas diskrétní. Zároveň jsem ale potřeboval, aby byl tak silný, že mohl velet armádě na bojišti. Denně jsem s ním proto pracoval. Hlas má totiž sklon vracet se do přirozené polohy, takže text musíte neustále opakovat,“ vysvětluje.

„V Hobitovi jsem měl výhodu, protože Peter Jackson k Tolkienově bestselleru vybral logicky britské herce s klasickou dramatickou průpravou. A zvlášť v situaci, kdy postavy jsou schovány pod zavádějící paruky a protetické doplňky, daleko víc vyniknou hlasy.“

V oku tornáda si pozměnil roli

Hlas byl pro Richarda důležitý i V oku tornáda v roli Garryho Morrise, angličtináře a zástupce ředitele střední školy.

„V průběhu natáčení jsem k roli dodal ještě fotbalového trenéra. Hodilo se to v situaci, kdy je celé město vydáno na milost a nemilost smrtonosným větrným smrštím a já na záchranu lidí potřebuji jak překřičet živly, tak mít dobrou fyzičku,“ prozrazuje vyznavač jógy a náruživý lyžař.

Foto: WarnerBros.

V napínavém thrilleru V oku tornáda pomáhá zachraňovat lidi ve větrných smrštích.

Jeho Garry v tornádu měl být původně meteorolog, Richard se však rozhodl, že ho postaví do víru událostí bez zkušeností a nepřipraveného.

„Chtěl jsem, aby ho tornádo šokovalo stejně jako ostatní. Pojal jsem ho jako obyčejného chlapíka, který je extrémní situací donucen běžet i do hořící budovy, aby zachránil vlastního syna a zachoval se jako hrdina dne. Byla to zkušenost k nezaplacení. Až tam, při natáčení, jsem totiž pochopil, že nikdo z nás neví, jestli něco takového dokáže, dokud se v podobné situaci neocitne,“ medituje.

Příběh je natočen očima a objektivy profesionálních lovců tornád, takže herec vlastně hovoří s kamerou, a ne s člověkem, což bylo pro Richarda něco zcela nového. Poprvé také točil s ohromnými ventilátory.

„Jednou jsme se museli dostat přes parkoviště, ale vítr z nich byl tak silný, že jsem se nemohl pohnout z místa, takže je museli trochu ztlumit,“ prozrazuje další finesy ze zákulisí.

Miluje divadlo

Po letech v britských seriálech, jako byly například M15, Robin Hood či Protiúder, má dveře v Hollywoodu otevřené. Odstěhuje se tedy do Los Angeles?

„To si nemyslím. Až příliš miluji divadlo a Old Vic je jen jeden,“ směje se Richard, který se po dokončení uragánového thrilleru vrátil do Anglie, kde právě září v proslulém londýnském divadle. V novém nastudování hry Arthura Millera Čarodějky ze Salemu má ústřední roli farmáře Johna Proctora.

Foto: Phil McCarten, Reuters

Richard Armitage

„Třináct let jsem se soustředil na televizi a film, a návrat na milované divadlo pro mě hodně znamená. A navíc teď mohu divadlu, které neustále bojuje o přežití, dodat i zvučnější jméno,“ říká s úsměvem s tím, že po této roli z něho bude ještě lepší herec.

„Proctor, jehož cizoložný poměr s mladou služebnou zažehne mstivý řetěz tragických událostí v Salemu, je role, na kterou jsem čekal celý život. Je tak impozantní a pro mě stejně veliká jako Lear v tom smyslu, čím vším tento muž prochází. Navíc je nadčasová a nestárnoucí. V různých formách se lidé podobně rafinovanými a zákeřnými způsoby ničí bohužel dodnes,“ odtuší.

Právě dvaačtyřicetiletý svobodný Richard se odmítá bavit o svém soukromí. Přitom jeho sexuální přitažlivost se traduje už od jeho role charismatického továrníka Johna Thorntona v romantickém seriálu Láska v bílém pekle (2004).

Víte, že…

Pro roli Thorina, krále trpaslíků, si nechal osmnáct měsíců růst plnovous. „Myslel jsem si, že s tím bude míň práce, ale opak byl pravdou. Vousy mi rostou rychle, takže je museli často zarovnávat a světlejší konce přibarvovat, v maskérně jsem si tedy vůbec čas nezkrátil.“

„Někdo napsal, že až moc starostlivě chráním svou sexuální orientaci. Já to tak necítím. Jen si myslím, že to není podstatné k tomu, co předvádím jako umělec. Všechno ostatní jsou jen fámy odlišné od diskusí o umění, na které se primárně soustředím já. Dřív jsem se označoval za nesmělého. To se ale změnilo. Dnes už jsem dospělý a nekompromisní chlapík, který si umí stát za svým rozhodnutím,“ dodává sebejistě zajímavý Richard Armitage.

Reklama

Související témata:

Související články

Richard Gere: Víra mě naučila pokoře

Populární herec z Filadelfie se po jedenácti letech druhého manželství s herečkou Carey Lowellovou rozvádí. Richard Gere se totiž ve svých čtyřiašedesáti...

Výběr článků

Načítám