Hlavní obsah

Reine Sammutová, kuchařka s michelinskou hvězdou, chce jídlem uzdravovat

Právo, Jana Hanušková
Praha

Měla se stát lékařskou, ale zvítězilo vaření. Tak se dá do jedné věty shrnout životní příběh Francouzky Reine Sammutové, která získala i nejvyšší gastronomické ocenění - hvězdu Michelin.

Vaření s elitní kuchařkou Reine Sammutovou Video: Novinky

 
Článek

„Kdo může za to, že jsem nechala studium medicíny? Můj muž. Byl samozřejmě před těmi lety mladší a krásnější, ale může za to určitě on,“ směje se Reine v pražské restauraci AvantGarde, kam přijela ukázat něco ze svého kuchařského umění. Podle ní navíc mezi vařením a léčením není zase až tak velký rozdíl.

„Moje dcera má celiakii, nemůže tedy nic s lepkem, proto musím pořád vymýšlet, jaké suroviny jí namíchat, aby byla zdravá. Něco z těchto receptů používám i ve své restauraci v Loumarinu. Můžete si u mě dát bezlepkový chléb, koláče,“ říká členka Bratrstva lanýžů.

Ty ostatně nechybějí v receptech Reine ani v Praze a uvařila z nich i jídlo pro Novinky.cz: „Teď je u nás jejich sezóna,“ upozorňuje žena, která se snaží vařit co nejvíce ze sezónních surovin. „Mám svoje pole, o to se samozřejmě stará někdo jiný, to bych už nestíhala, a když nemám danou surovinu já, vezmu ji od okolního farmáře.

Foto: Miroslav Sova

Reine Sammutová připravuje ragú

Vím, kde mají nejlepší artyčoky, žampióny. Potraviny nesmějí cestovat dlouho, když nemá soused žampióny, raději z nich nevařím a sáhnu po jiném receptu,“ upozorňuje Reine Sammutová.

A jaké zásady se při vaření drží? Bez čeho si vaření nedokáže představit? „Na talíři nesmí být moc výrazných chutí. Nejlepší jsou tak tři. V salátu tak mám celer, lanýže a mušle. A suroviny se střídají podle sezóny, takže s žádnou nevařím celý rok. Výjimkou je olivový olej, ten mohu používat pořád,“ prozradila něco ze své filozofie Reine.

Ragú z chřestu a fazolí s lanýži (suroviny pro šest osob)
1 kg chřestu, 2,5 kg fazolí, 50 g šalotky, 5 cl bílého octa, 250 g másla, 20 g nasekaných lanýžů, sůl, pepř
Oloupejte chřest (nemělo by zůstat více jak 500 g), a dejte ho vařit na 15 minut na páru. Vyloupejte fazole, blanšírujte jednu minutu ve vroucí vodě, poté je nechte odstát a odstraňte druhou slupku (nemělo by zůstat víc jak 600 g fazolí). Ocet, nakrájené cibulky a máslo smíchejte, opepřete, osolte a nakrájejte do něj lanýže. Výsledné máslo by mělo mít konzistenci vanilkové omáčky. Nakrájejte chřest na kroužky a zachovejte přitom tři centimetry dlouhé hlavičky. Přidejte chřest a fazole do máslové omáčky a na závěr ještě ozdobte lanýži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám