Hlavní obsah

Recepty do kanceláře aneb Když musíme obědvat na pracovišti

Právo, Eva Müllerová

Podle nedávno uskutečněného průzkumu nechodí v naší republice na oběd nejméně třetina lidí pracujících v kanceláři. Běžně totiž konzumují polední jídlo na desce pracovního stolu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mnohdy při takovém obědě ani nezvednou oči od počítače. A to je chyba. Testy totiž prokázaly, že právě na klávesnici bývá největší množství nežádoucích mikroorganismů, které mohou pořádně rozklížit zažívání.

Zakládání na sádlo

V lepším případě si nechají na pracoviště dovézt hotové jídlo, pizzu či fast food. Nejčastější součástí kancelářského menu ale bývá opečená klobása s rohlíkem, instantní polévka, sladké pečivo, salát s majonézou a uzeninou, dortíky.

Není divu, že pak člověk večer vyluxuje ledničku. A jeho tělo, stresované celodenním skoropůstem, začne rychle plnit tukové buňky pro případ další nouze.

Foto: Profimedia.cz

Studené, nebo teplé?

Polední jídlo by mělo člověku dodat do dalších hodin dostatek energie a živin. Nemusí být vždy jen teplé, třebaže to má svoje výhody.

„Teplý oběd dodá více energie, obvykle se na něj také lépe soustředíme. A pokud se zvolí správné složení, dostane tělo i všechny potřebné látky. Z masa bílkoviny a vitamín B12, brambory dodají vitamín C a mrkev tak důležitou vlákninu. Vždy je ale třeba myslet na to, co si na talíř dát. Z těžkého jídla, třeba vepřové s pěti knedlíky a zelím, může být hůř než z jedné koupené bagety,“ konstatuje nutriční terapeutka Kornelie Holá, ale hned dodává:

„Pokud však člověk opravdu nestíhá, lépe než hladovět je sníst pokrm tepelně neupravený. Ať už je to bageta, nebo studený těstovinový salát. Ani u takového oběda by ale nikdy neměla chybět zelenina.“

Foto: archív Právo

Zeleninový koláč

Mně stačí jen bageta

Lidé často odbudou oběd jen bagetou koupenou při cestě do práce. Měli by ale rozhodně dávat pozor na to, z čeho se skládá a jak je balená.

„Z nutričního hlediska patří mezi velmi nevyhovující bagety s majonézou nebo smaženými kousky kuřecího masa. Vyplatí se také sáhnout spíš po celozrnné variantě, která zasytí na delší dobu než bílá, a raději čerstvé než balené v plastu. Nikdy se totiž neví, kde a jak byla uložena. Právě kvůli špatnému skladování často vznikají průjmová onemocnění,“ varuje nutriční terapeutka Kornelie Holá.

Jaká je tedy podle této odbornice ideální bageta? Nejlépe zhotovená doma z celo- i vícezrnného pečiva, potřeného pomazánkovým máslem, margarínem nebo pestem. Náplň může být pestrá, kvalitní čerstvá i sušená šunka, grilované kuřecí maso, vařená vejce i sýry s obsahem do 30 % tuku v sušině. Pozor - francouzské (nejen plísňové) v sobě většinou skrývají vysoký obsah tuku. Nikdy v ní nesmějí chybět ani plátky čerstvé zeleniny.

Foto: archív Právo

I bageta může splňovat požadavky racionální výživy, například tato ciabatta s uzeným tempehem a dresinkem ze sojanézy

A my přidáme ještě jeden bonus. Připravíme-li si obloženou bagetu doma, nejenže víme, co jíme, ale také ušetříme. Nedávno byl totiž na toto téma publikován malý test. Pokud si na pracovišti dvakrát týdně dopřejeme koupenou bagetu (60 Kč), pak nás to při letošních 232 pracovních dnech (bez 20 dní dovolené) přijde na 6900 Kč. Udělané doma budou o 3540 korun levnější.

Dvě otázky pro Lenku Opavovou, učitelku odborného výcviku oboru kuchař SŠ řemesel a služeb v Děčíně:

Vaši studenti se učí vařit hlavně klasiku. Poradí si také s netradičními jídly, jako jsou třeba ta do kanceláře?

Taková jídla vaříme rádi a často ve cvičné kuchyni. V současné době naše studenty velmi zajímá například gastronomie chorvatská, kam jezdím každý rok na odbornou stáž. Zkoušíme i pokrmy, s nimiž se v tradiční české kuchyni běžně nesetkávají. Recepty jídel do kanceláře jsme s velkým zaujetím společně probírali a mě velmi potěšilo, že pak studenti sami přišli s několika zajímavými inovacemi.

Co jako zkušená odbornice doporučíte pro přípravu jídel do kanceláře?

Vždy používat co nejčerstvější suroviny, které musí chutnat stejně také druhý den. Do kanceláře se hodí lehká jídla, a ne příliš velké porce - bude se vám pak lépe pracovat. To se týká hlavně příloh. Zapomeňte na knedlíky a volte různě upravené brambory, kuskus, rýži, které zůstanou chutné i po ohřátí. Na saláty do druhého dne používám jen kořenovou a košťálovou zeleninu, aby si zachovaly co nejvíc cenných látek. Ostatní krájím až těsně před podáváním.

Polévka Minestrone (4 porce)
1 dl olivového oleje, 1 mrkev, 1 řapíkatý celer, 1 bílá cibule, 100 g pórku, 1 konzerva červených fazolí, 2 brambory, po 50 g oblíbené zeleniny (spařená, oloupaná rajčata, brokolice, listový špenát), 40 g parmezánu
Cibuli, celer a mrkev pokrájíme na větší kousky a 5 minut restujeme na rozpáleném oleji, abychom probudili osvěžující zeleninovou chuť polévky.
Oloupané brambory rozdělíme na plátky, přidáme k cibulové směsi a znovu osmahneme. Pak vše zasypeme nakrájeným pórkem (jarní cibulkou) a podlijeme tak, aby zelenina zůstala lehce ponořená. Přidáme oblíbenou zeleninu i fazole, opět dolijeme vodou, lehce osolíme a vaříme 15 minut.
Když zelenina změkne, umixujeme čtvrtinu polévky na krém, který vrátíme zpět, čímž pokrm zahustíme.
Tip: Polévku zasypeme strouhaným parmezánem a zakápneme panenským olejem.
Čočkový salát (4 porce)
100 g zelené čočky, 100 g červené čočky, 200 g hlívy ústřičné, 100 g sušených rajčat, 5 lžic olivového oleje, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 hrsti zelené petrželky
Obě čočky uvaříme každou zvlášť doměkka a scedíme.
Cibuli drobně pokrájíme, osmahneme na oleji, pak přidáme nudličky hlívy, osolíme a 10 minut podusíme. Doplníme rozpůlená rajčata a ještě pět minut dusíme.
Na závěr vmícháme čočku a dochutíme česnekem, hořčicí i solí. Kdo má rád jídla pikantnější, přidá pepř.
Tip: Salát se podává teplý, ale chutná výborně také studený.
Kuřecí prsa zapečená v jogurtu se zeleninovým kuskusem (4 porce)
480 g kuřecích prsíček, 160 g bílého jogurtu, 4 stroužky česneku, citrónová šťáva, 3 lžíce olivového oleje, 50 g cibule, sůl, citrónový pepř, čerstvý rozmarýn, 200 g syrového kuskusu, 200 g pórku, 120 g mrkve, 120 g celeru, 30 g másla, zelená petrželka, 1 lžíce podravky
Z jogurtu, citrónové šťávy a prolisovaného česneku umícháme marinádu, v níž necháme mírně osolené a opepřené maso hodinu odležet. Pak je vložíme do olejem vymazané zapékací misky, potřeme zbylou marinádou a posypeme proužky cibule i sekaným rozmarýnem. Vše pak dáme na 30 minut do vyhřáté trouby (180 °C).
Kuskus zalijeme vařící vodou s podravkou a necháme pod pokličkou nabobtnat. Zeleninu (kromě cibule) nakrájíme na drobné nudličky, krátce povaříme v osolené vodě a scedíme.
Rozehřejeme máslo, přidáme lžíci olivového oleje a zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme povařenou zeleninu, smícháme s kuskusem a osolíme. Posypeme petrželkou a přidáme upečené maso.
Tip: Kuřecí lze nahradit také krůtím masem nebo rybím filé.
Rybí závitek se šunkou a sýrem (4 porce)
400 g tresčích filetů, 60 g šunky, 60 g ementálu (plátky), 1 lžíce hořčice, sůl, citrónový pepř, sekané bylinky (petrželka, bazalka, oregano). Příloha: 800 g brambor, 300 g šalotky, 100 g másla, 2 lžíce olivového oleje, sůl
Ryby osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, obložíme šunkou i sýrem a zavineme. Rolky protáhneme v bylinkách, každou pak 2x obalíme potravinovou fólií a utáhneme.
Závitky dáme na pařák na knedlíky a povaříme 5 minut v páře. Takto připravená ryba nepotřebuje žádný tuk a zůstane křehká i šťavnatá.
Oloupané brambory rozdělíme na kousky, uvaříme v osolené vodě a scedíme. Šalotku zbavíme slupek, drobně nakrájíme a zpěníme na rozpuštěném másle s olivovým olejem. Pak ji s tukem přidáme k bramborám a rozšťoucháme.
Tip: Hotové závitky výtečně chutnají se zálivkou z 200 g bílého jogurtu, 1 lžíce citrónové šťávy, soli, třtinového cukru a sekaných bylinek.
Zapečené tousty s jablky (2 porce)
4 tousty, 4 jablka, 2 lžíce másla, 1 lžíce citrónové šťávy, 50 g hrozinek, 50 g sekaných vlašských ořechů, 1 lžíce mleté skořice
Oloupaná jablka nasekáme na kostičky a smícháme s citrónovou šťávou, rozinkami, skořicí i ořechy.
Tousty potřeme máslem, navršíme na ně jablečnou směs a na pět minut dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Před pečením je můžeme posypat i zbytkem ořechů.
Tip: Zapečené tousty lze posypat jemně nastrouhaným tvrdým tvarohem.
Recepty do kanceláře připravili studenti SŠ řemesel a služeb v Děčíně pod vedením Lenky Opavové, učitelky odborného výcviku oboru kuchař.

Stojí za trochu námahy

Co je tedy vlastně vhodné do kanceláře? Určitě těstoviny, třeba v podobě salátu se zeleninou a tuňákem, kuřecím masem či krevetami. Neprohloupíte ani s tortillou, plněnou zeleninou, šunkou nebo arabským humusem.

Je-li na pracovišti k dispozici mikrovlnná trouba, pak si můžeme pochutnat na zapečené zelenině se sýrem, těstovinách se šunkou i kvalitní domácí polévce. Jednoduché jídlo doplníme čerstvou okurkou, paprikami, mrkvovým i jiným salátem. Pak máme záruku, že náš organismus dostane v pravou chvíli, co potřebuje, a to jistě stojí za trochu námahy.

Energetická hodnota některých tipů (1 běžná porce):

Polévka čočková (250 ml): 647 kJ, 24 g sacharidů (S), 4 g tuku (T)

Polévka kulajda (250 ml): 1968 kJ, 69 g S, 13 g T

Pečené kuře: 900 kJ, 3 g S, 8 g T

Palačinka s kuřecím masem a houbami: 1700 kJ, 28 g S, 27 g T

Zapečené brambory se šunkou: 2570 kJ, 50 g S, 24 g T

Zapečené nudle s uzeninou: 2770 kJ, 56 g S, 37 g T

Reklama

Související témata:

Související články

Olivy se nemusí zobat jen k vínu

Pikantní plody olivovníku si v našich krajích obvykle dáváme jako večerní chuťovku k vínu, do martini, maximálně tak ještě zakápneme zeleninový salát olivovým...

Škvarky: kalorická bomba jedinečné chuti

Jejich definice v encyklopedii, že jde o zbytek tkáně po vyškvaření tukové vrstvy zabitého zvířete, nejspíš ponechá naše chuťové buňky v klidu. A přitom jde...

Lín: velmi chutná, u nás ale opomíjená ryba

Lín patří mezi nejchutnější kaprovité ryby. Na našich talířích se však stále objevuje jen sporadicky. Zato v zahraničí si jeho kulinářských kvalit považují,...

Výběr článků

Načítám