Hlavní obsah

První máj - lásky čas

Novinky, Dana Sokolová

Májové oslavy patří mezi české tradice spoustu let. Patří sem vesnické veselice spojené se stavění Májky, ale i městské studentské slavnosti - Majáles. Pro lidi z Prahy a okolí je tento den spojen s procházkou na Petřín a se zvykem nošení kytice k soše Karla Hynka Máchy.

Článek

Stavění májek

Tradice říká, že by se v předvečer 1. května měli chlapci vypravit do lesa, kde by měli useknout, co nejvyšší strom. Jelikož se jedná o symbol jara, měla by to být bříza. Ovšem nemusí to být pravidlem. Někde zdobí smrk, borovici či jedli. Tento strom se oklestí (u břízy se ponechává špička a  ozdobí se věncem, šátky, fáborky, pentlemi, květinami. Tuto májku poté v každé vsi na návsi (někde i na tajném místě) postaví a po celou noc bedlivě hlídají, aby jim ji přespolní nemohli podříznout a ukrást. Ještě stále někde přetrvává tradice, kdy jednotlivé obce mezi sebou soutěží o to, kdo ukradne více májek.

V některých krajích je poté zvykem na 1. máje vysypávat chodníčky lásky. Pěšinky z písku, vápna, pilin spojit domy zamilovaných dvojic. V Rakousku dodnes přetrvává tradice, že si milenci před svými domy kreslí v tento den srdce se svými jmény.

Kytka a Věneček

V první květnovou neděli obcházejí chlapci s májkou stavení a děvčata jim dávají dárečky, poté se všichni z vesnice setkají na návsi či v hostinci na májové veselici, které se říkalo Kytka. Pokud večer organizují děvčata - obcházejí s májíčkem (stromečkem na dřevěném talíři), na který jim sousedé dávají peníze, na zaplacení muzikantů či občerstvení. Této oslavě se říkalo Věneček - dívky dávaly před hospodou chlapcům zelený věnec, který poté společně věšeli nad dveře hostince.

Foto: Novinky

Polibek pod rozkvetlou třešní

K tomuto dni se taktéž vztahuje nám dobře známá lidová moudrost: Dívka na prvního máje nepolíbená, do roka uschne. Z toho vznikla tradice, že by každá dívka měla být políbená pod rozkvetlou třešní nebo břízou.

Majáles

Oslavy jara a lásky, které se nesly v duchu studentské veselice se u nás objevily v 19. století. Tato tradice byla poprvé pozastavena v období 2. světové války, opět obnovena byla až v 60. letech a poté opět zakázána po roce 1968. Poslední Majáles, kterého se zúčastnily desetitisíce lidí, se v Praze konal v roce 1990. Tehdy tu vystoupil americký básník Allen Ginsberg poukazující na špatný stav životního prostředí na Zemi. Nicméně každoročně se konají menší akce jak v Praze, tak v dalších často univerzitních městech.

Anketa

Líbáte se na prvního máje pod rozkvetlou třešní či břízou?
Ano, je to krásný zvyk.
85,5 %
Ne, je to přežitek.
14,5 %
Celkem hlasovalo 1029 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám