Hlavní obsah

Protančete léto v dřevácích s cloggingem

Novinky, Andrea Zunová

Každý se může naučit tančit. Musí jen chtít a překonat to "poprvé". A právě tyto možnosti nabízí letní školy tance. Zde je možné se seznámit i s tanečními styly, které nejsou ještě zcela známé. Například s cloggingem. Ač je to tanec s dávnou tradicí a je příbuzným stepu, zatím u nás příliš popularizován není.

2.díl - Clogging (tanec)Video: Novinky

 
Článek

Step je naopak velmi známým tanečním stylem. U nás ho proslavil tanečník, choreograf a taneční pedagog Frank Towen. Stepovat se naučil sám, v jeho snažení mu pomohly filmy Freda Astaira, které sledoval. Legendární Frank Towen tvrdil, že pokud někdo chce a trénuje každý den, naučí se dobře stepovat za rok a půl.

Příbuzným stylem stepu je právě clogging. Jedná se o tanec, který se do světa rozšířil ze staré Anglie. Vznikl velmi prozaicky. Když se šli lidé bavit a nebyli zrovna bohatí, obouvali si většinou dřeváky, nebo boty s dřevěnou podrážkou. V těchto botách tančili a když poskakovali a přidudpávali, vydávaly jejich boty klapavé zvuky. A protože slovo clog znamená v angličtině dřevák, nazývá se tento taneční styl clogging, tedy česky se dá říci dřevákování.

Základem je rytmické houpání

Clogging, který se posléze rozvíjel především v Americe, se k nám do Česka dostal asi před dvaceti lety. Tento tanec se neustále vyvíjí a existuje také několik jeho stylů: Clogging, Buckdancing, Flatfoot, Canadian a Flap.

Foto: Profimedia.cz

Při slavnostech v Suffolku v Anglii připoměly tanečnice původní dřevákový tanec - clogging

I s tímto stylem se může každý zájemce seznámit v letních tanečních kurzech. Nabízí ho například taneční škola Luas Dancing School. Její majitelka a lektorka Tereza Loužecká Bachová na stránkách školy vysvětluje, že všechny základy cloggingu vychází ze základního rytmického houpání, bez kterého by nebylo možné zatančit prakticky nic z tohoto stylu. Držení těla je volné bez základních pravidel či pouček. Ruce jsou volně podél těla a pak se s nimi dají doplnit pohyby v choreografiích jakkoli dle libosti, nohy jsou celou dobu mírně od sebe a v mírném podřepu, bez vyšpuleného zadku. Záda jsou rovná bez křeče, hlava je vzpřímená.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám