Hlavní obsah

Přiznané šediny aneb Šedá je nová blond

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Našla jste si první šedivý vlas, nebo jich vícero už dlouho zakrýváte barvou? Pak máme dobrou zprávu nejen pro vás - šedivé vlasy už dávno nejsou strašákem. Ba naopak, z odstínů stříbrné se stává nový trend, který si zamilovaly i celebrity.

Foto: Profimedia.cz

Modelka Cara Delevingneová

Článek

Nedávno svět internetu obletěl příběh šestadvacetileté Marthy Truslow Smithové, kterou postihlo šedivění vlasů již v sedmi letech. Od té doby se na popud veřejnosti začala barvit. Po neustálých výdajích za kadeřníka a dlouhém popírání sebe sama se ale před pár lety rozhodla skončit s barvením.

„Neustále jsem čelila otázkám kolem sebe, jestli mi to rozhodnutí nepoškodí kariéru nebo jestli nebudu působit příliš staře, ale já už měla dost potlačování své identity,” uvedla Martha pro BBC.

Ke změně vizáže jí i ostatním ženám potýkajícím se s předčasným šedivěním pomohly i celebrity v čele se zpěvačkou Lady Gaga či Arianou Grande, které tento trend nenásilně propagují.

„Celebrity utrácejí stovky dolarů za to, aby docílily vzhledu, který se já snažím již tolik let zakrýt,” říká Stephanie Tunchezová z amerického Texasu, která si přestala barvit své šedivé vlasy před dvěma a půl lety.

Znovuobjevený trend 

Ironií šedivých vlasů je, že se zcela vymykají ostatním kosmetickým a módním trendům, a to zejména proto, že nerazí heslo čím mladší, tím lepší. Šediny přitom neslaví úspěch zdaleka poprvé.

V minulosti byly šedé vlasy symbolem moudrosti a zkušeností. V osmnáctém století si dokonce evropská šlechta nechávala ve velkém objednávat platinově bílé paruky, které symbolizovaly majetek a vysoké postavení ve společnosti.

Potřeba barvení prvních šedin přišla až s marketingem prvních kosmetických gigantů, zejména v padesátých letech minulého století, kdy jednotná barva vlasů souvisela s tehdejším obrazem dokonale upravené ženy v domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Lady Gaga

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Ariana Grande

Foto: Profimedia.cz

Modelka Cara Delevingne

Reklama

Výběr článků

Načítám