Hlavní obsah

Příliš výrazná vůně do open space nepatří

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřené kancelářské prostory, neboli open space, mají především pro zaměstnavatele celou řadu výhod. Bohužel už ne tolik pro samotné zaměstnance, zvlášť pokud k sobě nejsou ohleduplní a tolerantní. Kromě regulace teploty či příliš hlasitého telefonování zde nejčastěji dochází ke střetům z pohledu vůní a pachů, a to jak těch tělesných, tak potravinových.

Foto: Profimedia.cz

Těžká vůně může u některých kolegů vzbudit celou řadu problémů.

Článek

Dodržování hygienických návyků by mělo být bráno jako samozřejmá věc. Přesto se občas někdo více zpotí, či si vyndá nohy z bot a do okolí se rozšíří nepříjemný zápach. Vše je pak na kolegialitě a schopnosti otevřené komunikace. Pokud na to ostatní jedince dokážou včas upozornit, dají mu šanci vše rychle napravit.

Stejně nepříjemně může ale působit vůně asijských nudlí k obědu či příliš těžká vůně parfému.

Je důležité brát na vědomí, že to, co voní nám, nemusí být příjemné ostatním. Každý má jinak vyvinuty čichové receptory, tudíž tutéž vůni lze vnímat rozdílně.

"Nepsaným pravidlem by mělo být používat jemné vůně přes den, a po těch kořenitějších sáhnout až na společenské večery," doporučuje Radek Ondrášík z Parfums.cz a dodává:

"Pokud se těchto vůní přesto nebudete chtít vzdát, pak je dobré je používat velmi střídmě, a to maximálně toaletní vodu. Stačí ji aplikovat na pulzní body – zápěstí a krk, případně lehce na oblečení. Pouhé dva střiky postačí, aby se parfém rozvoněl. I když vy už vůni necítíte, neznamená to, že zcela vyprchala. Vaše čichové buňky si na ni časem zvyknou a přestanete ji vnímat. Opakovaným aplikováním může vůně začít působit agresivně a obtěžovat vaše okolí."

Jemné pudrové a květinové vůně poznáte už na první pohled podle barvy flakonu - obvykle platí, že čím sytější barva, tím výraznější vůně.

Syndrom open space

Syndrom open space patří mezi civilizační onemocnění, jež se často projevuje bolením hlavy, závratěmi, hučením v uších, zažívacími problémy, bušením srdce, úzkostnými stavy, nachlazením, vysokým krevním tlakem, únavou, ale i depresí. Zdravotní komplikace tak jdou ruku v ruce s psychickými potížemi. O pracovní výkonnosti a kolegialitě pak nemůže být ani řeč.

Podle studie Commservis.com 92 procent zaměstnanců v open space trápí problémy, které snižují jejich výkonnost a schopnost podávat odpovídající výkon. Polovina pracujících v otevřené kanceláři navíc trpí psychosomatickými problémy, především pak problémy s koncentrací a migrénami.

„Ne náhodou tak každý pátý člověk pracující v open space přiznává, že užívá léky na zklidnění, zatímco v oddělených kancelářích jen 7 % respondentů,“ upozorňuje Tomáš Zdechovský z Commservisu.

O to důležitější je brát na své kolegy ohled a přizpůsobit se danému prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám