Hlavní obsah

Polská módní návrhářka vytvořila oblečení měnící se podle nálady

Polská módní návrhářka Iga Węglińska vyrobila dva speciální topy, které dokážou signalizovat náladu nositele pomocí měnící se barvy či světélkování. Kolekce Emotional Clothing se skládá ze dvou polysenzorických siluet využívajících fenomén biofeedbacku, signalizujících psycho-fyziologické změny probíhající v těle uživatele.

BEZ KOMENTÁŘE: Polská designérka navrhuje oblečení, které mění barvu podle náladyVideo: AP

 
Článek

Polská módní návrhářka vytvořila v rámci své doktorandské práce na Akademii výtvarných umění v Krakově kolekci dvou topů s názvem Emotional Clothing (v překladu emocionální oblečení).

„Kolekce tvoří polysenzorické oděvy, určené k rozšíření limitů prožívání oblečení prostřednictvím zážitků založených na smyslové substituci,“ řekla Węglińska pro Dezeen.

Smyslová substituce probíhá, když mozek přebírá informace z jednoho smyslu, jako je hmat, a přeměňuje je na vnímání jiného smyslu, jako je zrak. Běžným příkladem je Braillovo písmo, kdy lidé se zrakovým postižením čtou pomocí hmatu.

Foto: Profimedia.cz

Modely od Igy Węglińské

Oděvy reagují na srdeční frekvenci, teplotu a galvanickou odezvu pokožky (GSR) nositele prostřednictvím senzorů, které následně spouštějí změny v osvětlení oděvů.

V praxi to vypadá tak, že když je člověk ve stresu, jeho tělo začne na tento stav reagovat zvýšenou teplotou i rychlejším srdečním tepem. Díky čidlům pak oděv začne světélkovat nebo měnit barvu.

„Oblečení jsem navrhla proto, aby lidé začali více reagovat na tělesné signály, které jejich tělo vysílá. Je důležité se správně napojit na svoji fyzickou stránku a například při nepříjemných či stresových situacích tělo zklidnit pomocí dechu,“ dodává Węglińska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám