Hlavní obsah

Podle čeho vybírat džíny

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džínové kalhoty patří již několik let zcela neodmyslitelně do našich šatníků. Postupem času se staly nejen volnočasovým, ale i pracovním a v některých případech i elegantním oblečením. Při jejich výběru je ale důležité držet se několika zásadních rad. Jedině tak se vyvarujete nesprávné velikosti a nešťastné koupě.

Foto: Profimedia.cz

Džíny vybírejte podle typu postavy.

Článek

„Důležité je, aby se člověk cítil v džínách dobře,“ říká majitel obchodu Denim Heads Stanislav Procházka. Dodává, že obtížné je to zpočátku u těch kalhot, které jsou ze 100% bavlny.

„Neobsahují streč a proto u nich až časem dochází k tomu, že bavlna časem povolí. Proto je lepší kupovat si džíny těsnější s tím, že se časem na exponovaných místech vytáhnou.“

Vysoká postava

Přednosti vysokých dam se štíhlýma nohama nejvíce vyniknou v džínách moderního slim fit střihu.

Ženám s takovými proporcemi ale sluší všechny střihy kalhot. Od příliš úzkých po rovné střihy, bokovky i kalhoty s vysokým pasem.

Foto: Archiv firem

1. Vero Moda, 959 Kč, Zoot. 2. Lee, 2699 Kč. 3. Lee, 2999 Kč. 4. Levi´s, info o ceně v obchodě.

Drobná postava

Pokud si ženy, kterým příroda na centimetrech příliš nedopřála, přejí přidat pár čísel k dobru, dopomoci by jim k tomu mohly kalhoty se střihem do zvonu. Měly by být upnuté na stehnech a od kolen se postupně rozšiřovat. Rozhodně si velmi dobře rozumí s podpatky nebo botami na klínku.

Absolutně by se ale dámy menšího vzrůstu měly vyhnout capri kalhotám, nebo jakýmkoliv jiným denimovým střihům, které nemají délku po kotníky. Kalhoty bokovky s nízkým pasem a úzkého střihu naopak upozorní na krátké nohy a linii opticky ještě více zkrátí.

Foto: Archiv firem

1. Lee, 3599 Kč. 2. C&A, 398 Kč. 3. Vero Moda, 1099 Kč, Zoot. 4. H&M, 899 Kč.

Víte, že existuje více druhů denimu?
„Japonský denim je nejdražší, ale má největší charakter a změny, ke kterým dochází při nošení. Evropský (italský) denim je jemnější a zpočátku i měkčí a příjemnější. Jak japonský, tak i evropský denim časem změknou a povolí. K tomu dochází nošením a praním,“ dodává Stanislav Procházka.

Ženské tvary

Větší bříško pohodlně schováte do džín se zvýšeným pasem, bokové střihy by měly zůstat na dně skříně. Ty by vaše nedostatky nelichotivě zvýraznily a nešťastná kombinace s upnutým topem by možná dala vyniknout tolik diskutovaným madlům lásky.

Vybírejte spíše kalhoty z tmavého denimu, světlé kousky rozšiřují. Proto, pokud to není vaším přáním, se jim vyhněte obloukem. Pokud budete zkoušet, vybírejte spíše kalhoty rovného, cigaretového střihu. Ten vyrovná dysbalanci mezi výraznými křivkami a postavě výrazně zalichotí.

„Nejlepší je střih s vyšším pasem vzadu, který lépe zformuje postavu a zakryje problematické partie,“ říká Aneta Hofmanová, PR konzultantka značky Gant. „Lépe se také přizpůsobí postavě džíny s 2 až 3 % elastanu.”

Důrazně také upozorňuje, že by se denimové kalhoty neměly prát s aviváží. Ta může napáchat velké škody, co se týče elasticity i nevzhledných fleků.

Foto: Archiv firem

1. H&M, 699 Kč. 2. Cheap Monday, 1099 Kč, Zoot. 3. Dorothy Perkins Curve, 1259 Kč, Zoot. 4. Levi´s, info o ceně v obchodě.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám