Hlavní obsah

Pigmentové skvrny nás dělají staršími

Zatímco řada žen z Afriky, Asie a Ameriky touží po světlejším odstínu pleti, ženy s přirozeně světlou pletí paradoxně svou pokožku vystavují slunci, aby dosáhly opačného výsledku. Vystavování kůže slunečnímu záření ale není bez následků. Jednak urychluje její stárnutí, pak také může podporovat vznik pigmentových skvrn, které také přidávají roky.

Foto: Profimedia.cz

Pigmentové skvrny jsou nejen nevzhledné, zároveň přidávají roky.

Článek

Vnější vrstva pokožky obsahuje kromě jiného i tzv. melanocyty tvořící barevný kožní pigment, které jsou spolu s buňkami pokožky odpovědné za zbarvení příslušné části kůže.

Sluneční záření přitom zvyšuje aktivitu i počet těchto buněk, díky čemuž dochází k nadprodukci kožního barviva, které se následně dostává i do okolních buněk pokožky a kůže tmavne.

Foto: Profimedia.cz

Většina forem hyperpigmentace je vyvolána nadprodukcí melaninu.

Jedná se ale o velmi složitý proces, který také významně ovlivňují hormony, bílkoviny, enzymy, ale i geny, které mohou způsobovat i nejrůznější poruchy, včetně poruch pigmentace známé také jako pigmentové skvrny či hyperpigmentace.

Většina forem hyperpigmentace je vyvolána nadprodukcí melaninu (kožního barviva) a jeho putováním a ukládáním v pokožce, kde může začít utvářet hnědo-černé skvrny.

Základní typy pigmentových skvrn
Solární lentigo - pigmentové skvrny vyvolané UV paprsky. Objevují se především na zadní straně rukou, v obličeji, dekoltu či zádech a jedná se především o estetický problém. S věkem se zvyšuje jejich počet i velikost. Tmavé skvrny přitom mohou být doprovázeny i bílými skvrnami tzv. aktinickou hypomelanózou.
Endokrinní hyperpigmentace - objevuje se zpravidla u žen s tmavší kůží (fototypu III a IV) během těhotenství či v období hormonální léčby. Hlavní roli zde sehrávají hormony spolu s dědičností a UV paprsky. Lékaři tyto skvrny nazývají melasmy, které se nejčastěji objevují na čele, tvářích, nosu či bradě.
Metabolická hyperpigmentace - k nadměrné tvorbě pigmentu také může dojít v okamžiku nadměrného usazování některých kovů v pokožce. Například, pokud je v těle nadměrný obsah železa.
Nedostatková hyperpigmentace - za poruchami pigmentace může stát i nedostatek vitaminu A, C, B3 nebo B12 v těle.
Hyperpigmentace vyvolaná toxickými produkty nebo medikamenty - nejčastěji se jedná o těžké kovy, tabák či léky (např. kortikosteroidy).
Hyperpigmentace v důsledku sekvenční fotosenzitizace - k hyperpigmentaci může také dojít, pokud se kůže po vystavení slunci dostane do kontaktu s nějakou rostlinou či s vůní ve spreji, která obsahuje esenciální oleje bohaté na přírodní chemické sloučeniny tzv. psoraleny. Hyperpigmentace se pak objevuje na krku, šíji, rukách a uších.

Pigmentové skvrny v obličeji, na krku či hřbetech ruky

Kosmeticky nejméně přijatelné jsou hyperpigmentace označované jako melasma nebo také chloasma uterinum. Objevují se zejména na obličeji, krku a dekoltu. Mají převážně hnědé až šedohnědé zbarvení, odstín pigmentace je ovlivněn hloubkou uložení kožního barviva. Vznik těchto skvrn ovlivňuje UV záření, hormonální vlivy i genetická dispozice.

Melasma je vyvoláváno jak UVA, tak UVB zářením a stejně působí i umělé zářiče v soláriích. Vznik hyperpigmentací dále podporují zvýšené hladiny ženských pohlavních hormonů estrogenu i progesteronu.

První příznaky jsou proto často pozorovány v průběhu těhotenství. Uvádí se, že melasma postihuje 50–70 % těhotných žen, dále při užívání hormonální antikoncepce nebo v menopauze při užívání hormonální substituce.

Pečovat o dekolt se vyplatí. Budete vypadat mladší a atraktivnější

Styl

Své může sehrát i věk. „Tzv. stařecké skvrny se často objevují okolo 50 let, a to zejména na hřbetech rukou, obličeji a dekoltu. Tyto pigmentové skvrny se přitom hromadí postupně,” vysvětluje dermatoložka Kateřina Uhříková, národní školitelka značky Biologique Recherche.

Foto: Profimedia.cz

Stařecké skvrny na hřbetu ruky

Jak pigmentovým skvrnám předcházet

Pigmentové skvrny mohou samy od sebe vymizet, zejména děje-li se tak například kvůli hormonálním změnám (např. v těhotenství) či vlivem některých léků apod. Ve většině případů ale přetrvávají měsíce i roky. Proto je mnohem lepší pigmentovým skvrnám předcházet a pokud možno jejich vznik preventivně co nejvíce oddalovat.

Mezi základní kroky prevence vzniku skvrn patří ochrana pokožky před nebezpečným slunečním zářením. Na pleť obličeje, krku, dekoltu, ale i zevní strany rukou je dobré používat pečující přípravky s kvalitními UV filtry.

„Kůže reaguje již na velmi nízkou úroveň UV záření. Proto ženy trpící hyperpigmentací musí na ochranu pleti myslet neustále. Pigmentové skvrny totiž způsobují UVB paprsky, ale určitou formou i UVA paprsky, které je ohrožují po celý rok, jelikož i chladné světlo může aktivovat tvorbu melaninu,“ vysvětluje Stefanie Conzelmannová z Eucerinu.

Dalšími kroky by mělo být skoncování s kouřením cigaret, hormonální antikoncepcí či hormonální substitucí.

Foto: archív firem

Účinná séra v boji proti pigmentovým skvrnám

Foto: Eucerin Anti-Pigment rozjasňující pleťové sérum proti pigmentovým skvrnám - efektivně kombinuje dvě speciální séra, která působí různými způsoby – patentovaná látka thiamidol primárně řeší důvod výskytu hyperpigmentace a kyselina hyaluronová pomáhá pleť udržet optimálně hydratovanou. 866 Kč; Biologique Recherche Sérum PIGM 400 - redukuje existující pigmentové skvrny, omezuje vznik nových. Má také antioxidační vlastnosti, díky kterým bojuje s buněčným stárnutím. 3810 Kč; Grown Alchemist Activate rozjasňující pleťové sérum - účinně redukuje nadměrnou pigmentaci způsobenou stárnutím pleti či sluncem, viditelně podporuje jas pleti, vylepšuje kvalitu povrchu pleti a zanechává ji barevně sjednocenou. 1782 Kč; Elizabeth Arden Skin Illuminating Brightening Day Serum - rozjasňující sérum pro pleť s hyperpigmentací sjednocuje barevný tón pleti, navrací pleti svěžest a mladistvou krásu, účinně hydratuje a vyživuje. 1530 Kč; Shiseido Even Skin Tone Care Intensive Anti-Spot Serum - pleťové sérum proti pigmentovým skvrnám - dokáže si poradit s letitými či stařeckými skvrnami, tmavými póry a barevnou dysbalancí pleti. Notino 1755 Kč

Co dělat, když už se objeví

Řešení pigmentových skvrn je dobré neodkládat. V prvním kroku je zapotřebí vyloučit příčinu, která pigmentaci vyvolává. Následovat by měla zevní péče o pokožku, která pomáhá v omezení tvorby pigmentu a jeho ukládání v kůži, poté celoroční ochrana pleti před UV zářením.

Pokud skvrny nejsou příliš výrazné a nejsou uloženy hlouběji v kůži, stačí používat vhodnou dermokosmetiku s bělicím účinkem, která naruší tvorbu pigmentu. Kromě pleťových krémů jsou praktické i depigmentační produkty, jako je odličovací voda či sérum.

Výborné jsou přípravky s obsahem ovocných kyselin neboli AHA kyselin. Ženy by měly ale vědět, že kýžený výsledek se obvykle nedostaví okamžitě, ale i při pravidelné domácí péči až za několik týdnů. Někdy je tedy lepší domácí péči podpořit profesionálním ošetřením.

Foto: archív firem

Péče v boji s pigmentovými skvrnami

Foto: Medik8 White Balance Brightening Serum Oxy-R sérum s vitamínem C - velmi účinně pomáhá minimalizovat nadměrnou pigmentaci kůže, sjednocuje tón pleti a zlepšuje celkový vzhled sluncem poškozené kůže. Medaprex 1590 Kč; Uriage Depiderm Depigmentační přípravek cílený proti pigmentovým skvrnám - s 20% koncentrací účinných látek proti pigmentovým skvrnám, obsahující zklidňující a antioxidační účinné látky, obsah ovocných kyselin podporuje exfoliaci pigmentovaných buněk epidermis. Dr. Max 419 Kč; Dermacol Whitening bělicí pleťový krém proti pigmentovým skvrnám - obsahuje aktivní látky, které omezují syntézu melaninu, pohlcují UVB záření a tím eliminují proces pigmentace pleti. 299 Kč; Cosrx AHA7 Whitehead Power Liquidexfoliační esence pro pleť s hyperpigmentací - složení se 7% AHA kyselinou glykolovou šetrně odstraňuje odumřelé buňky, pomáhá čistit póry a sjednocuje tón pleti pro svěží a rozjasněný vzhled. Notino 709 Kč; Eucerin AntiPigment lokální korektor - pomocí aktivní látky thiamidol pomáhá redukovat výskyt skvrn a působí preventivně proti tvorbě nových. Dr. Max 495 Kč; La Roche-Posay Pigmentclar vyrovnávací péče proti pigmentovým skvrnám SPF 30 - sjednocuje tón pleti, aktivně působí proti pigmentovým skvrnám, omezuje ulpívání nečistot na povrchu pleti a chrání ji před UV zářením. 749 Kč

Pomoci mohou i přírodní přípravky či citronová šťáva, která při pravidelné aplikaci dvakrát denně na pleť může podpořit vyblednutí skvrny. Ať už ale zvolíte jakoukoli léčbu, vždy musíte následně dbát na dostatečnou fotoprotekci. Po aplikaci bělicích přípravků, včetně citronové šťávy, je totiž pokožka o to víc citlivější na sluneční záření.

Odborníci také mnohdy doporučují chemický peeling, kterým se vyvolá odlučování povrchových vrstev pokožky, díky čemuž dojde k následné regeneraci pokožky. Některá centra nabízejí komplexnější péči zaměřenou na důkladné vyčištění pokožky, její dokonalou výživu a zaktivování přirozených mechanismů v pokožce.

„Hloubkové čištění pleti je podpořeno oxygenoterapií, radiofrekvenční obnovou kolagenu s elastinem a ultrazvukovým zapravením výživového séra, aminokyselin, kyseliny hyaluronové, peptidů, vitaminů a dalších látek dle individuálních potřeb pleti,” vysvětluje dermatoložka Tereza Gabryšová z Kliniky Yes Visage.

Foto: archív firem

Péče o stárnoucí pokožku rukou

Foto: SMYSSLY Regenerative Hand Cream - krém obsahuje drcené meruňkové částečky, které promasírují pokožku a pomáhají odstranit odumřelou kůži. Pokožku zjemňuje, regeneruje, obnovuje její pružnost a sjednocuje barevný tón. Eliminuje pigmentové skvrny. 820 Kč; Grown Alchemist Hand & Body krém na ruce proti příznakům stárnutí - viditelně vyhlazuje jemné linky a vrásky na rukou, napravuje viditelné projevy poškození slunečním zářením, zanechává pokožku hydratovanou a příjemně hladkou. 752 Kč; Vichy Hand & Nail výživný krém na ruce a nehty proti tmavým skvrnám - účinně předchází předčasnému stárnutí pokožky a chrání ji před vnějšími škodlivými vlivy, zejména před sluncem. 147 Kč; Neutrogena Hand Care krém na ruce proti stárnutí - reguluje produkci melaninu, snižuje výskyt hnědých skvrn a napomáhá přecházet jejich vzniku. Také chrání před slunečními paprsky a zanechává vláčné, hladké a mladě vypadající ruce. Notino 94 Kč

Pokud žádná z výše zmíněných metod nezabírá, pomůže speciální laserové ošetření, kdy paprsek laseru pigmentovou skvrnu rozstřelí na mikroskopické částečky, které bílé krvinky poté postupně odplaví z těla. Ale i tato procedura se musí několikrát opakovat.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Vitiligo – nemoc, která nahlodá sebevědomí

Bílé skvrny po celém těle nebo ložiska výrazně světlejších vlasů, vousů, řas či obočí. To je kožní onemocnění, takzvaná depigmentace neboli vitiligo. Je sice...

Výběr článků

Načítám