Hlavní obsah

Pečení chleba je terapie

Právo, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do našich domácností se vrací starý zvyk - pečení chleba. Na českých sociálních sítích lze najít nejrůznější skupiny a svépomocné poradny, kde amatérské pekařky a pekaři diskutují o nejlepších postupech a receptech. Je možné absolvovat i několikahodinové kurzy, kde zájemce naučí, jak na věc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Instruktorka Gabriela Hradecká tvrdí, že domácí pečení chleba je hračka.

Článek

Dokonce existuje i kvásková mapa, tedy mapa s adresami lidí, kteří jsou ochotni darovat nebo prodat kvásek - zkvašenou směs mouky a vody, která je základem pro dobré těsto.

„Pro mě je pečení chleba určitý způsob terapie, člověka neuvěřitelně uzemňuje, když se hňácá v těstě a přichází na jiné myšlenky,“ říká Gabriela Hradecká na kurzu, kde se naučíme nejběžnější české pečivo vyrobit.

První část semináře se věnujeme kvásku - jak se vyrábí, uchovává, přikrmuje, popřípadě jak si ho můžeme pořídit. Tedy zadat webovou adresu pecempecen.cz a zjistit, kdo ho v našem okolí zrovna má.

Pak přidáváme správný poměr mouky a vody a jen chvíli hněteme. Posléze si oddělíme část těsta na další kvásek. Nutností je správná ošatka, ve které bude těsto dvanáct hodin kynout. Celý proces se nezdá jako velká věda, když má vše v rukou zkušená pekařka. Nicméně přítomné dámy se svěřují, jaké mají při pečení potíže, zvlášť s bezlepkovým pečivem.

Jeden až pět mužů

Gabriela Hradecká přijela do pražských Kbel z Vranova nad Dyjí. Podobné semináře pořádá po celé České republice.

„U nás v pohraničí na Znojemsku můžu jen těžko vypsat termín kurzu častěji než jednou za tři měsíce. Naštěstí ráda cestuju a ráda trávím čas s lidmi, tím pádem mě před časem napadlo zkusit se domluvit i jinde.“

A povedlo se. Instruktorka navštívila už třicet měst v republice. Navíc má na svém kontě úspěšnou knihu Domácí kváskové pečení. Ta je momentálně rozebraná a chystá se dotisk. „Myslela jsem si, že až publikaci vydám, nebude už o semináře samotné zájem, ale lidi se pořád hlásí.“ Prý stačí napsat datum a místo konání na stránky kurzypecenichleba.cz a za chvíli je obsazeno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Existuje i kvásková mapa (mapa s adresami lidí, kteří jsou ochotni darovat nebo prodat kvásek).

I dnes je seminář plný, přišlo šestnáct lidí - tedy žen. „Takhle to nebývá vždy. Většinou dorazí i jeden až pět mužů,“ sděluje pekařka. „Někdy to partneři mají nastavené tak, že žena vaří a muž peče a chce péct i chleba,“ sděluje Hradecká.

První bochník mi udělal radost

Přítomné dámy mají svoje vlastní důvody. „Před nedávnem jsem si upekla první chleba a zjistila jsem, že z toho mám neuvěřitelnou radost,“ rozplývá se jedna z účastnic. „A chtěla bych se v tomto směru dál rozvíjet.“

Je tu i Ruska, které české pečivo zachutnalo tak, že by si recepty na něj chtěla odvézt domů. Několik maminek má zase člena rodiny s bezlepkovou dietou, a tak se chtějí naučit péct bezlepkové chleby ze speciálních druhů mouky. Stáhnout si dobrý recept z internetu je prý celkem oříšek. Jejich výrobu také zahrnuje dnešní kurz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Před nedávnem jsem si upekla první chleba a zjistila jsem, že z toho mám neuvěřitelnou radost, řekla jedna z účastnic semináře.

„Sama mám celiakii a doživotní dietu. Pro nás je domácí bezlepkové pečivo dobrá alternativa, pokud si chceme pochutnat, ale nedoporučuji ho konzumovat zdravému člověku. Má větší energetickou hodnotu a vysoký glykemický index,“ upozorňuje Gabriela Hradecká.

„Stává se mi, že přijdou ženy, které se chtějí naučit péct bezlepek proto, aby zhubly, ale to se nestane. Spíš je dobré vynechat pečivo úplně nebo si dát občas kvalitní doma upečené,“ dodává.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám