Hlavní obsah

Olga Kurylenková: Nikdy nezapomenu na to, co je to mít hlad

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prosincové premiéře španělského dramatu Perfektní den prohlásila jedna z nejžádanějších Ukrajinek v Hollywoodu Olga Kurylenková, že chce zvolnit tempo. Touží si totiž v klidu užívat roli mateřskou.

Foto: Cinemart.cz

Oscarovému Russellu Croweovi úspěšně sekundovala v Cestě naděje.

Článek

Ačkoliv donedávna tvrdila, že děti nechce, je šestatřicetiletá Olga šťastnou maminkou.

„Dlouho jsem o rodině nechtěla ani slyšet, pomáhala jsem chudým dětem na Ukrajině. Teprve před pár lety jsem dospěla do situace, že toužím po tom vlastním. Navíc jsem po dvou nevydařených manželstvích poznala muže, který je i fantastickým otcem,“ pochvaluje si svého o šest let mladšího přítele, anglického herce, nyní novináře a spisovatele Maxe Benitze.

Poznali se při natáčení válečného filmu Cesta naděje (2014), který režíroval Russell Crowe. Ten kromě Olgy obsadil do malé role i Maxe, jehož znal už z dobrodružného snímku Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003), kde hrál mladého kadeta.

Olga s Maxem svůj vztah před veřejností úspěšně tajili do poslední chvíle, takže oznámení o narození jejich dítěte bylo v Hollywoodu velkým překvapením.

Ráda hraju postavy, které se umějí postavit k problému čelem.

„Nikdy jsem se nesnažila být v centru pozornosti a chci si soukromí chránit i nadále. Určitě nemíníme vystavovat naše miminko fotografům,“ tvrdí rodačka z Berdjansku, přístavního města na pobřeží Azovského moře.

Od chvíle, kdy se jako herečka prosadila rolí drsné Camilly v bondovce Quantum of Solace (2008), Olga hraje jen po boku špičkových herců, jako je například Němec Michael Fassbender v historickém thrilleru Centurion (2010), Tom Cruise v akční sci-fi Nevědomí (2013), Pierce Brosnan v krimi November Man (2014) či Russell Crowe ve zmíněné Cestě naděje.

Bond je jiná dimenze

V novém snímku Perfektní den ztvárňuje vedle populárního Portoričana Benicia Del Tora odvážnou humanitární pracovnici Káťu.

„Ráda hraju postavy, které se umějí postavit k problému čelem. Káťa mi byla blízká už proto, že je Ukrajinka. Navíc má podle mě pět výborných vlastností: je seriózní, neústupná, inteligentní, nebojí se polemizovat s názory druhých, má smysl pro spravedlnost. S chutí jsem si ale zahrála i Alex, šikovnou zlodějku v novém akčním thrilleru Momentum, kde se zase musím pěkně ohánět, abych zůstala živá. Bylo to něco jako hrát ženského Bonda,“ směje se.

Foto: FMC, Právo

Za volant Fordu Ka usedne v nové bondovce hlavní hrdinka Camille, kterou hraje Olga Kurylenková.

„Akční filmy jsem si oblíbila právě při natáčení Quantum of Solace. Při nich se totiž nenudím. Musela jsem se naučit zacházet se zbraněmi, zvládnout volné pády i automobilové honičky, tak toho musím využít,“ přiznává.

Camilla z Quantum of Solace od základu změnila její kariéru. „Je nemyslitelné podceňovat celosvětovou sílu Bonda. Svět miluje bondovky. Jistěže i jiné filmy mohou herce udělat slavným, ale Bond je další dimenze. Pro herečku tu však existuje nebezpečí, že bude pořád známá jako Bond girl. To jsem si hned od začátku uvědomovala, a přesto jsem ten risk na sebe vzala,“ vzpomíná.

Jazyková vybavenost

„Musela jsem si ale vybrat. Mohla jsem hned po bondovce kývnout na role, ve kterých budu jen pěkná sexy holka, nebo si chvíli počkat a vytratit se na čas z filmového plátna. Rozhodla jsem se pro druhou možnost, abych dokázala, že nejsem jen hezký obličej, a dnes vím, že jsem udělala dobře,“ říká Olga, která na čas odjela natáčet do Evropy.

Její nespornou výhodou je totiž jazykové zázemí. Kromě ruštiny umí francouzsky, anglicky i italsky a kvůli roli v Perfektním dnu se naučila španělsky.

„Jazyky miluju a jdou mi lehce, uklidňuje mě to. Kdybych se totiž jednou neuživila jako herečka, mohu tlumočit a překládat,“ říká s úsměvem.

Foto: archív FFF

Olga Kurylenko a Ben Affleck v dramatu Terrence Malicka To the Wonder.

U Olgy platí, že každý je strůjcem svého osudu. Vždycky chtěla žít jinak než na Ukrajině ve čtyřpokojovém bytě se šesti dospělými a sedmi dětmi. Vyšlo jí to.

Osudné se staly třinácté narozeniny, na jejichž oslavu jela s matkou, učitelkou, do Moskvy. Život Olze změnil agent, který si jí všiml v metru a nabídl dívce práci modelky. Za tři roky v agentuře se Olga, která už tehdy studovala jazyky, balet i hru na klavír, vypracovala natolik, že mohla do světa.

Chudé dětství ji drží nohama na zemi

V Paříži se cílevědomě za půl roku naučila francouzsky a v osmnácti vyšla na titulu časopisu Glamour. Záhy její tvář zdobila i první stránky Elle, Madame Figaro a Vogue, objevila se i v reklamách řady známých značek. V roce 1999 si vzala francouzského fotografa Cedrica Van Mola. Získala francouzské občanství, ale manželství nevyšlo, za čtyři roky skončilo.

V roce 2005 zahájila hereckou kariéru rolí krásky Iris ve filmu L’Annulaire. Brzy následovaly další. V devětadvaceti, po zmíněné bondovce, už patřila mezi nejobsazovanější herečky v Hollywoodu.

Víte, že…

Jako těhotná stačila ještě dotočit italské romantické drama se známým Angličanem Jeremy Ironsem The Correspondence a americko-čínské sci-fi Empires of the Deep, ve kterých se představí letos.

Na své chudé dětství ale vzpomíná v dobrém. „Nikdy nezapomenu na to, co je to mít hlad, jaké je chodit v záplatovaných šatech. Právě to mě ale dnes jako úspěšnou a bohatou herečku drží nohama na zemi,“ říká spokojená novopečená maminka Olga Kurylenková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám