Hlavní obsah

Ocet nejen pro chuť, ale i pro zdraví

Ocet má své uplatnění nejen jako pochutina v kuchyni a ke konzervaci nejrůznějších jídel, ale i jako léčivý prostředek. Uplatní se jako prostředek pomáhající k redukci nadváhy, k posílení organismu při chřipce, nachlazení a zánětech horních cest dýchacích. Jeho užívání pomáhá k úpravě narušeného trávení a mikroflóry střev, ke snížení hladiny cholesterolu a pro úpravu vysokého krevního tlaku.

Článek

Ocet nemuselo lidstvo vynalézat, ale stačilo si jej všimnout, objevit jej. Používání octa se datuje do období před 10 000 lety. Ve starém Egyptě se ocet vyráběl z medu naprosto přirozenou cestou. Takto vyrobený ocet nebyl pasterizovaný ani chemicky čištěný, nezničily se tak zdravé enzymy. Byl méně kyselý a velmi šetrný k žaludku.

Ve 14. století se ocet dostává do středu zájmů nejen jako ochucovadlo, konzervační prostředek a nápoj, ale byly mu připisovány i léčivé účinky. První vědecký popis procesu vzniku octa učinil kolem roku 1843 lékárník F.T.Kützing. Jeho teorii, podle které za vznik octa mohou mikroorganismy, definitivně potvrdil v roce 1962 Luis Pasteur.

Přírodní nedestilovaný jablečný ocet již ve 4. století před naším letopočtem Hippokrates podával svým pacientům pro jeho léčivé a čistící účinky. Přírodně vznikající antibiotikum a antiseptikum ničilo zárodky a bakterie a pomáhalo tak dosažení zdraví a dlouhověkosti.

Jablečný ocet obsahuje velké množství vitamínů

Ještě na konci minulého století využívaly kadeřnice octové zálivky na mastné vlasy, aby tak zpomalily jejich zamaštění. Mládež s problémovou smíšenou pletí používala octovou vodu k jejímu mytí," uvádí příklady využití octa mimo kuchyni YvonaProkešová, vedoucí kontroly společnosti Kand, která octy vyrábí.

Jablečný ocet se užívá s vodou ve formě nápoje, ke kloktání či inhalacím, k výplachům , jako zábal či obklad, nebo zředěný k mytí a jako přísada do koupele. Využíváme jej také jako levný a přitom účinný čistící prostředek, který je biologicky lehce odbouratelný.

 "Těžko budeme hledat prostředek s větším množstvím použití. U nás se prodávají octy, které obsahují 5 - 10 % kyseliny octové. Ocet s více jak 10 % se musí užívat zředěný, neboť by způsobil poleptání sliznic hrtanu a hltanu," dodává  Prokešová.

Jablečný ocet se připravuje zkvašením čerstvé jablečné šťávy. Obsahuje jablečný pektin, hodnotné enzymy, vitamíny C, B1, B2 a B6, draslík, fosfor, přírodní fluor a další stopové prvky. Kyseliny v něm obsažené pomáhají v těle ničit toxiny a nezdravé bakterie.

Reklama

Související témata:

Související články

Špenátový omyl Pepka Námořníka

Vedle hlávkového salátu patří špenát u nás mezi nejoblíbenější, ale i nejodmítanější zeleniny. Má stejně ctitelů jako odpůrců. Ti druzí asi skutečně chutný...

Výběr článků

Načítám