Hlavní obsah

OBRAZEM: Marocké rozjímání návrhářky Martiny Nevařilové

Krása marocké pouště inspirovala módní návrhářku Martinu Nevařilovou při vytvoření její nové kolekce Desert určené pro letošní podzim a zimu, kterou představila tento týden v Praze. Tváří celé kolekce se stala moderátorka s africkými kořeny Lejla Abbasová.

Článek

„Désert jako poušť nebo jako sladká tečka,“ vysvětluje název své kolekce Martina Nevařilová, která loni v říjnu procestovala v Maroku více než 4500 kilometrů.

Při svém putování byla návrhářka okouzlena pouští a pohořím Atlasu, kde hliněné stavby starodávných věží splývají s barvou země, a kde hnědá, okrová a modrá mají tisíc odstínů. Velmi ji také zaujaly vzory tepaných kovových mříží na oknech, jednoduché ornamenty na zdích i typické indigové oblečení pouštních nomádů.

:. Obrovské pončo jako doplněk krátkých vzorovaných šatů ...foto: Novinky/www.navarila.cz

Kolekce Desert vychází z kultury a historie Maroka. Zahrnuje barevně sladěné komplety, sestavené z krátkých vzorovaných šatů, doplněných pletenými kamašemi v jiném barevném tónu, ale i plisované či z barevných pruhů sešívané sukně a obrovská ponča s vyplétanými vzory.

:. Africké, velmi pestré vzorované šaty sladěné s výraznou čepicí.foto: Novinky/www.navarila.cz

Nechybí ani i krátké, zářivě žluté, hnědé, okrové i modré pletené bundičky, z nichž vykukují nařasené rukávy spodních svetrů, a nahoře je korunují hlavy dam, zahalené ve slušivých kapucích a afrických pestrobarevných čepicích.

Pleteniny jsou z velmi kvalitních materiálů

„Barvy příze jsem vybírala z teplé škály odstínů země a pouště, v kontrastu s modrou a černou,“ dodává Nevařilová, jejíž modely mají kromě perfektního designu ještě jednu velkou výhodu: směsový materiál italské značky Filivivi je tak kvalitní, že lze tyto nevšední modely vyprat v pračce na 40°C.

:. Velmi teplé a přitom elegantní pončo, zvýrazňující pletenou sukni ze sešívaných pruhů.foto: Novinky/www.navarila.cz

Na přehlídkovém molu byly k vidění krásky Lejla Abbasová, modelky Dina a Ndeshi, Zuzana Rosáková, Daniela Franzová a herečka Kateřina Hrachovcová-Herčíková.

:. Tisíc podob pouště... k Maroku patří i koně, na což autorka upozorňuje střihem kalhot.foto: Novinky/www.navarila.cz

Celé kolekci dodaly šmrnc vtipné brýle od šperkařky Simony Kafkové, barevně sladěné tašky, opasky a pasové brašničky z dílny Marcely Kotěšovcové.

:. Vtipné brýle od šparkařky Simony Kafkové dodaly modelu na tajemnosti.foto: Novinky/www.navarila.cz

Výtěžek z dobrovolného vstupného na přehlídku putoval na konto nadačního fondu Asante Kenya Lejly Abbasové. Ten je zaměřen na vzdělávání a také na pomoc africkým ženám zavržených jejich rodinami, protože odmítly podstoupit drastickou ženskou obřízku.

:. Kateřina Herčíková s autorkou modelů Martinou Nevařilovoufoto: Novinky/www.navarila.cz

Přímo rodinnou atmosféru vytvořil moderátor přehlídky Petr Fejk, manžel návrhářky a zároveň ředitel pražské ZOO.

:. Martina Nevařilová se svým manželem Petrem Fejkemfoto: Novinky/www.navarila.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám