Hlavní obsah

O titul Miss JAR bude poprvé bojovat i transsexuálka

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacetiletá Lehlogonolo Machabaová se stala první transgender modelkou, která se probojovala do finále Miss JAR. Stalo se tak tři roky od okamžiku, kdy se JAR připojila k zemím jako Španělsko, Kanada, Nepál či Panama, které povolily transgender osobám účastnit se soutěží krásy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: O titul Miss JAR bude poprvé bojovat i transsexuálkaVideo: Reuters

 
Článek

Jihoafrická republika patří mezi země, kde je povoleno manželství osob stejného pohlaví a jako jedna z mála zemí má dokonce ve své ústavě zakotveno LGBTQ.

Transsexuálové tak zde mohou změnit svou identitu, včetně zaznamenání porodu v matrikách, nicméně i tak se v této zemi stupňuje násilí vůči lesbám, gayům, bisexuálům, transgenderům či queerům (lidé, kteří se cítí být odlišní od většinou přijímaného konceptu heterosexuality).

Sexuoložka Hanka Fifková: Jak se v Česku žije transsexuálním dětem

Vztahy a sex

I z tohoto důvodu se rozhodla Machabaová soutěže krásy zúčastnit. Ráda by pomohla své komunitě prolomit stigma, které mnozí lidé vůči queer komunitě mají.

„V mém případě se jedná o identifikaci žen, tedy abych byla společností vnímána a uznána jako žena,” vysvětluje pro agenturu Reuters.

Zároveň by ráda inspirovala i nastupující generaci a dodala jí odvahu, aby se nebála plnit si své sny a přání i přes omezené příležitosti.

Narodila se jako kluk. Dnes je z ní žena, která dobývá svět modelingu v Česku i v zahraničí

Styl

„Vyhrát Miss JAR by pro mě jako trans ženu skutečně moc znamenalo. Věřím, že by to i velmi pomohlo queer komunitě, a to nejen v JAR, ale i okolních státech, kde je stále i pouhá homosexualita tabu,” dodává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám