Hlavní obsah

Nový módní trend metrosexuálů ohrožuje zdraví

Novinky, bok

Skvělý vzhled je doménou žen i mužů. V honbě za dokonalostí a trendy jsou mnozí ochotni podstoupit i věci, které v důsledku škodí zdraví. Jedním z takových módních stylů, který vyznávají především muži-metrosexuálové, je nošení uzavřených bot bez ponožek.

Foto: Profimedia.cz

Nošení mokasín bez ponožek představuje podle odborníků velký hygienický i zdravotní problém.

Článek

V řadách metrosexuálů, kteří mnohdy dbají o svůj zevnějšek více než ženy, se začal objevovat nový trend – nošení mokasín či jiných uzavřených bot bez ponožek. Přestože to může být z jejich hlediska vysoce módní, podle odborníků jde o vysoký hazard se zdravím pokožky nohou, napsal server Daily Mail.

Odborníci před novým trendem, který vyznávají třeba herci Jude Law nebo Ryan Gosling, výrazně varují. Může totiž skončit ošklivými mykózami neboli plísněmi nohou.

V souvislosti s novým trendem již odborníci zaznamenali růst prodeje prostředků odstraňujících nepříjemné projevy o více než deset procent.

Módní, ale nehygienické

Absence ponožek způsobuje prosakování potu přímo do materiálu v botě, čímž se vnitřek obuvi pomalu mění v živné prostředí pro bakterie. V souvislosti s vysokou vlhkostí vytvářenou v botě vzniká i velmi nepříjemný zápach, který může v mnoha případech předznamenávat nepříjemné svědivé infekce.

„V několika posledních měsících jsme zaznamenali zvýšený nárůst dotazů, jak odstranit nepříjemný zápach nohou, který vzniká mnohdy právě kvůli tomu, že lidé nenosí ponožky v uzavřené obuvi,“ uvedl lékárník Omar El-Gohary.

Takovému zápachu se dá ale podle něj jednoduše předejít právě nošením ponožek. „Nejlepší je nylon nebo bavlna, je také základní pravidlo měnit ponožky každý den, aby se předešlo množení bakterií. Praktické je také střídání obuvi v různých dnech, aby mohl aktuálně nošený pár řádně vyschnout. Pokud už máte problémy se zápachem, pomohou deodoranty či spreje na nohy, případně speciální lékařské stélky,“ dodává El-Gohary.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám