Hlavní obsah

Neodolatelné variace z krupicové kaše

Právo, Eva Müllerová

Není-li čas na vaření, udělá se dětem k večeři obvykle krupicová kaše. A nechce se věřit, že tuhle dnešní rychlovku si lidé dřív tak považovali, že se podávala i na svatbách. Dokonce se tehdy místo veselka říkalo slavit kaši.

Foto: Profimedia.cz

Krupicová kaše

Článek

Krupicová kaše ale nemusela být jen sladká, velmi chutná je také její slaná varianta třeba se strouhaným sýrem a smaženou cibulkou. Ve Švýcarsku ji dokonce nechají ztuhnout v chladničce, pak ji rozkrájejí na čtverce, které obalí v rozšlehaném vejci, usmaží na oleji a na talíři posypou skořicovým cukrem.

Bez hrudek a ve správné hustotě

Na první pohled se zdá, že je krupicová kaše jídlo velmi jednoduché. Má ovšem i své záludnosti, hlavně nepříjemné hrudky. Jak dosáhnout, aby byla pěkně hladká, bez cucků, ani hustá, ani řídká, poradil cukrář pražského hotelu InterContinental Lukáš Skála:

„Krupicová kaše se obvykle připravuje od oka. Přitom na ni existuje osvědčený recept. Správnou hustotu získá, když se krupička nejprve promíchá s malou částí studeného mléka jako u přípravy pudinku. Pak se v ní nevytvoří hrudky, stačí ji jen dobře provařit a ochutit. Když začne houstnout, vmícháme do ní žloutky a tuhý sníh z bílků, který ji tzv. nadýchne.“

S máslem a rumem

Není asi moc lidí, dětí i dospělých, kteří by si krupicovou kaši občas rádi nedali. Působí skoro dojemně, když špičkový mistr vařečky Jaroslav Sapík při dotazu na nejoblíbenější jídlo s uzarděním špitne - Krupicová kaše. A není mezi naší kuchařskou elitou rozhodně sám.

„Krupicová kaše má totiž dvě výrazné kulinářské vlastnosti. Je lehce stravitelná a chuťově velmi variabilní. Podává se s kakaem, cukrem a máslem, s čokoládou, sype se skořicí, někdo ji kape medem. Osvědčily se také ořechy, rozinky a ovoce, už jsem na ní viděla i rozdrobené piškoty nebo lentilky. Fantazii a chutím se prostě u krupicové kaše meze nekladou a vždy je to dobré,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

My jsme dokonce objevili krupicovou kaši s máslem a rumem. Neuvěřitelně voní a chutná mnohem lépe než legendární horký rumový grog s máslem.

Pomerančové flameri (4 porce)
750 ml mléka, 25 g másla, 100 g moučkového cukru, kůra z 1 pomeranče, 100 g hrubé krupičky
Mléko, máslo, cukr a pomerančovou kůru přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Necháme 20 minut v klidu, aby se pomerančová kůra vylouhovala.
Pak vše přecedíme, přidáme krupičku, promícháme a přivedeme k varu. Vzniklou kaši vlijeme do formy a uložíme na dvě hodiny do chladničky.
Po ztuhnutí ji rozkrájíme a ozdobíme meruňkami nebo zakysanou smetanou, případně zmrzlinou.
Knedlíky z krupicové kaše s jablky (4 porce)
400 ml mléka, 100 g hrubé krupice, půl lžíce soli, 1 vejce, 200 g hrubé mouky, půl sáčku kypřicího prášku do pečiva. Jablečná směs: 500 g jablek, mletá skořice, vlašské ořechy, 100 g másla, 150 g měkkého tvarohu, 200 g moučkového cukru na posypání knedlíků
Z mléka, krupice i soli uvaříme kaši a necháme zchladnout. Poté do ní vmícháme vejce a hrubou mouku s kypřicím práškem, až vznikne husté těsto. Kypřicí prášek se přidává, aby bylo hodně nadýchané.
Těsto rozdělíme na stejné dílky, z nichž tvoříme knedlíčky, které vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme asi sedm minut.
Na pánvi zkaramelizujeme cukr, přidáme oloupané kousky jablek a udusíme do měkka. Pak k nim vmícháme vlašská jádra i skořici. Na talíři dáme knedlíky do rozpuštěného másla a doplníme jablka a tvaroh.
Pistáciový pudink s pannacottou (4 porce)
750 ml mléka, 25 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g hrubé krupičky, 100 g pistáciové pasty. Pannacotta: 800 ml smetany (33%), 500 ml plnotučného mléka, 200 g moučkového cukru, 20 g plátkové želatiny, ovoce a čokoláda na ozdobu
Smetanu, mléko i cukr přivedeme k varu a přidáme želatinu. Vzniklou hustou pannacottou naplníme sklenice a uložíme do chladničky.
Z mléka, cukru, másla, krupičky a moučkového cukru připravíme kaši, kterou ochutíme pistáciovou pastou. Pistáciový krupicový pudink navršíme na pannacottu, dáme ztuhnout a ozdobíme čokoládou a ovocem.
Krupicová kaše s čokoládou a zmrzlinou z lesních plodů (4 porce)
1 l mléka, 2 g soli, 100 g krupicového cukru, 200 g hrubé krupice, 100 g másla. Na ozdobu: čokoláda, 250 g lesního ovoce, 120 g zmrzliny z lesních plodů
Mléko, cukr a sůl přivedeme k varu. Krupičku rozmícháme v malém množství studeného mléka, pak ji nalijeme do toho vroucího a dobře provaříme.
Na talíři kaši ozdobíme plátky másla i čokolády a přidáme ovoce se zmrzlinou.
Krupicový nákyp se švestkami a pivním sabayonem (4 porce)
500 ml mléka, 5 g soli, 100 g másla, 200 g hrubé krupice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 200 g mražených švestek, Sabayon: 200 ml citrónového piva, 3 žloutky, 3 vanilkové cukry
Mléko, sůl, máslo, vanilkový cukr a krupici uvaříme na hustou kaši. Sundáme z plotny, dáme vystydnout a pak vmícháme žloutky. Z cukru a bílků ušleháme tuhý sníh, který do ní postupně zapracujeme.
Kaší naplníme formičky do poloviny, přidáme švestky, které pokryjeme další vrstvou asi centimetr pod okraj. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Pivo, cukr i žloutky dáme do kotlíku s kulatým dnem a ten vložíme do hrnce s vroucí vodou. V něm pak suroviny ušleháme do pěny. Pivním sabayonem a mletou skořicí ozdobíme hotový nákyp.
Variace z krupicové kaše připravil Lukáš Skála, cukrář pražského hotelu InterContinental a člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.

Jedno z prvních jídel člověka

Krupicová kaše patří k prvním jídlům, která rozšíří jídelníček kojenců. Není to sice žádná vitamínová bomba, ani zdroj minerálů, ale ty mrňouskům zajistí mateřské mléko, zeleninové příkrmy a ovocné šťávy.

Dospělým i dětem se krupicová kaše podává při potížích s polykáním. Základní surovinu tvoří pšeničná krupice nebo dehydrovaná krupička, proto je tabu pro pacienty celiaky (s nesnášenlivostí lepku). Ani ti nemusí tuhle dobrotu oželet, pokud se připraví z kukuřičné krupice či rýže.

Energetická hodnota krupicové kaše (50 g krupice, 250 ml polotučného mléka, 20 g cukru, 2 g kakaa, 20 g másla): 2183 kJ, 70,5 g sacharidů, 21 g tuku.

Reklama

Související témata:

Související články

Candáta ocení i ti lidé, kteří ryby nejedí

„Rybu bych si klidně dal, jen kdyby neměla tolik kostí," tvrdí u nás mnoho lidí. Pak doporučujeme sáhnout po candátovi, lahůdce s jemným masem, v němž je jen...

Chutné návraty mletého masa

Při současné ceně mletého lze těžko uvěřit, že se ve středověku řadilo mezi luxusní suroviny. Tehdy se totiž nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo, a to výhradně...

Výběr článků

Načítám