Hlavní obsah

Nenápadný „pan Merkel“ si dál libuje ve stínu

Právo, Vladimír Plesník

Snad ještě nikdy nebyl zázrak na dosah jako předposlední zářijovou neděli. Přeplněný velký sál berlínského Domu Konrada Adenauera se kořil ovacemi vestoje Angele Merkelové po jejím drtivém triumfu ve volbách do Spolkového sněmu. Padaly sázky, že se konečně po jejím boku vynoří její muž. Kdyby k tomu došlo, nejvýstižnější výraz by zněl: zjevení.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová se svým manželem Joachimem Sauerem

Článek

Když jásot nabíral síly orkánu, pozornost se stočila k plachému muži, jenž se nikam nehrnul. „A děkuji také svému manželovi, který stojí tady na kraji. Musí mnohé snést,“ pravila kancléřka.

Joachim Sauer se jen zlehka pousmál. Na pódium, do světel reflektorů, však nevystoupil.

„Přitom šéfka slíbila, že podnikne všechno, co bude moci, aby ho měla při děkovačce vedle sebe. Nakonec zůstalo vše při starém,“ svěřil se televizi RTL nejmenovaný funkcionář křesťanských demokratů (CDU) ze Stuttgartu.

Vedle tleskající kolegyni ze Severního Porýní-Vestfálska taková očekávání už dávno opustila. „Pravděpodobnost, že ti dva si vychutnají volební vítězství společně jako Barack a Michelle Obamovi, je asi taková, jako že do minuty narazí do naší planety asteroid,“ směje se.

Máte deset minut

Joachim Sauer se s Angelou Merkelovou seznámil - kde jinde než v práci, tedy v Ústředním ústavu fyzikální chemie Akademie věd NDR v Berlíně-Adlershofu. V roce 1984 měli oba za sebou ztroskotané manželství. Ona si z něho kromě ledničky odnesla i nynější příjmení, on neuspěl ve svazku s kolegyní. Oznámení o sňatku - brali se tajně, jen se svědky, bez rodičů i příbuzných - vyšlo v konzervativním listě Frankfurter Allgemeine Zeitung v nejmenším možném rozměru se slovy: „Vzali jsme se.“

Až do její volby kancléřkou na podzim 2005 ho Němci prakticky neznali. Plachý až stydlivý muž se důsledně vyhýbal publicitě - a to mu zůstalo.

Když jeho manželka jako první žena v historii skládala v listopadu 2005 ve Spolkovém sněmu slib předsedkyně spolkové vlády, zůstal u sebe - tedy v laboratoři. Ve chvíli, kdy zvedla ruku k přísaze, postával ve frontě v menze Humboldtovy univerzity, kde je profesorem, aby si objednal oběd za čtyři eura.

O dva týdny později, tak trochu proti své vůli, poskytl rozhovor týdeníku Der Spiegel. Ale jen díky tomu, že si ho reportér Peter Gärtner „odchytil“ na toaletě o přestávce vědecké konference ve Francii. „Tak jste mě přece jen vystopovali,“ řekl mu Sauer a podal mu ruku. „Máte na mě deset minut a už jsem začal odpočítávat.“

Fantom opery

Média mu přezdívají Fantom opery, protože do roku 2005 se ukazoval jen na operních představeních na wagnerovském festivalu v Bayreuthu. „Moje osoba nijak nesouvisí s politickou činností Angely Merkelové. Nejsem proto pro veřejnost nijak zajímavý,“ opakuje.

Po Berlínu koluje historka. Zmatený Guido Westerwelle, vicekancléř a šéf německé diplomacie, ho loni na jedné recepci oslovoval „pane Merkele“ - tedy příjmením kancléřčina prvního manžela. Poté, co Sauer ministra zahraničí opravil, Westerwelle se odmlčel. Při loučení mu však znovu uniklo z úst: „Bylo mi potěšením, pane Merkele.“

Spekulovalo se, že si aspoň nenechá ujít slavnostní slib své manželky v roce 2009. Nechal.

Když se kancléřky v televizní talkshow ptali, koho z politiků by si vzala s sebou na opuštěný ostrov, odpověděla: „Politika ne, ale svého muže.“

Letos na jaře si měli Němci o čem povídat. Kancléřka si jela s manželem Joachimem odpočinout od politiky a médií jako tradičně na italský ostrov Ischia. Paparazziové ji zachytili, jak si hraje se svými vnuky - dětmi Sauerova syna z prvního manželství Adriana, koupe se nebo vyráží na pěší vycházku. Snímky ji prý rozzlobily, protože paparazziové arogantně porušili její soukromí.

Mediální experti si však mysleli, že jí naopak velmi pomohly. „Ve volební kampani jsou jako ryzí zlato. Vydají za sebelepší mítink nebo 500 plakátů. Nenalíčená kancléřka s rozčepýřenými vlasy vypadá jako jedna z nás. Umí být i babička, což se dosud nevědělo,“ upozornil mediální odborník Michael Spreng.

V komiksu se jenom mihl

Před čtyřmi lety vydali Miriam Hollsteinová, redaktorka deníku Die Welt, a karikaturista Heiko Sakurai komiks s názvem Jak se Angie stala naší kancléřkou. Zachycuje i grilování s někdejším americkým prezidentem Georgem W. Bushem v roce 2007 v Trinwillershagenu poblíž východoněmeckého Stralsundu. To byl také jediný okamžik, kdy se v příběhu mihne Joachim, jemuž Angela říká Achim.

Letos před volbami vydalo nakladatelství obrázkovou publikaci znovu. Tvůrci zvažovali některé změny. Nakonec od nich couvli. A tak Joachimovu tvář nad grilem dál halí kouř.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ William rozmetal škrobenost dvora

Princ William řídí britský královský dvůr profesionálně jako moderní firmu: rodina s modrou krví najednou vyhlíží lidsky, přitažlivě a soudobě. A jde na to...

Merkelová přijala šéfa lidovců Bělobrádka

Německá kancléřka Angela Merkelová se v pondělí v Berlíně setkala se šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem. KDU-ČSL se podle svého předsedy chce inspirovat německým...

Výběr článků

Načítám