Hlavní obsah

Několik rad, jak zastavit stárnutí pleti

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S přibývajícím věkem pleť postupně ztrácí svou hutnost a pevnost. Jako první se objevují jemné mimické vrásky v okolí očí, úst a mezi obočím, postupně přibývají i statické vrásky. Proces stárnutí kůže lze zpomalit zdravým životním stylem a pravidelnou péčí, ale i urychlit, například nadměrným sluněním.

Foto: Profimedia.cz

Na pleti se odráží celkový stav organismu.

Článek

kos

Mimické vrásky vznikají vlivem intenzivního stahování svalů v obličeji. U žen se nejčastěji objevují mezi obočím, u vnější části očí či kolem úst. Statické vrásky pak vznikají v důsledku postupného ochabování kůže a stárnutí. Pleť začíná vypadat povadle, dochází k ochabování kontur obličeje, což se projevuje změnou výrazu v obličeji. Lidé tak začínají vypadat pesimisticky, smutně nebo unaveně, což ve skutečnosti nemusí být vůbec pravda.

Po menopauze začíná u žen docházet ke ztrátě hutnosti pleti. Ztenčenou a slabší pleť pak často doprovázejí hlubší vrásky, ztráta jasu a bledost.

Ať už se jedná o jakoukoli fázi stárnutí pleti, pravidelnou péčí a správnou životosprávou lze projevy stárnutí minimalizovat a výrazně zpomalit. Stačí, když se budete držet následujících rad.

1) Zbavte se zlozvyků

Kouření, alkohol a ponocování je trojlístek zlozvyků, které naší pleti vyloženě neprospívají.

Kouření způsobuje ztrátu elasticity kůže, zpomaluje proces její regenerace a zbavování se škodlivých látek. Pleti také chybí hydratace, vlivem nikotinu přichází o potřebný kyslík. To vede ke vzniku vrásek, pleť má našedlý a nezdravý tón, objevit se mohou také pigmentové skvrny.

Nadměrná konzumace alkoholu pak zvyšuje výskyt zánětlivých látek v těle, kůže je povadlá, alkohol může zapříčinit i vznik akné. Cévy v pleti se po nadměrném pití alkoholu rozšiřují, což se projevuje začervenáním míst v obličeji. Cévka může i prasknout a ve výsledu začervenat trvale. Alkohol pleť také dehydratuje, čímž umožňuje vznik vrásek.

Vlivem nedostatku spánku nemá naše tělo dostatek času na regeneraci buněk, nedochází k jejich obnově a hojení. Nedostatek spánku také vyvolává stres, který se může projevit ekzémy, akné nebo dokonce lupénkou.

Jedno z hlavních pravidel pro krásnou pleť tedy zní: přestaňte kouřit, omezte alkohol a dopřejte si dostatek spánku.

2) Chraňte pleť před slunečními paprsky

Sluneční svit nám sice dodává pozitivní energii a také nezbytný vitamín D, pleť bychom před paprsky ale měli pečlivě chránit. Pokud nebudeme používat přípravky pro péči o pleť s ochranným UV faktorem, odvděčí se nám pleť vráskami, pigmentovými skvrnami a povadlostí.

Na obličej je vhodné používat krém s ochranným faktorem 30, a to i na jaře, kdy může být první slunko velmi agresivní. UV záření ničí kožní buňky a také elastin, to za čokoládové opálení na pár dní v roce asi nestojí. Pro pleť nejsou vhodné ani návštěvy solárií.

3) Důležité složení jídelníčku

Stav pleti ovlivňuje i samotný jídelníček. Přemíra sladkostí, smažených a kořeněných jídel může mít za následek vznik akné nebo ekzémů.

Mnohem lepší je sáhnout po ovoci nebo oříšcích či rybách a zelenině. Důležité je zajistit tělu správný mix vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků. Superpotravinami pro krásnou pleť jsou řepa, různé druhy semínek a ořechů, meruňky nebo například avokádo.

Neméně důležitý je pitný režim, nejenom to, kolik tekutin vypijeme, ale i jaké. Sladké limonády pleti prospívat nebudou, lepší variantou jsou bylinné čaje nebo voda.

4) Správná péče o pleť

Správná péče o pleť by měla začínat čištěním, přes den i v noci se na pleti usazují nečistoty, které jí nesvědčí. Make-up, smog, pot, nečistoty…tím se ucpávají póry, pleť nemůže dýchat a zanáší se. Základem je důkladné odlíčení pleti a použití pleťové vody.

Po odlíčení a vyčištění je pleť připravena na aplikaci krému nebo séra. Při denní péči je důležité myslet také na ochranu před sluníčkem. Základem je volba vhodných produktů, které jsou určené pro náš typ pleti. Jiné produkty se hodí pro mastnou pleť, jiné pro pleť suchou, jinak budeme pečovat o pleť ve 20 letech a jinak ve 40. Mladé dívky by neměly používat přípravky pro zralou pleť, a naopak.

Častým problémem je také přehnaná péče o pleť a příliš mnoho produktů, které používáme, navzájem totiž mohou rušit své účinky, nebo pleť přetěžují.

Foto: archív firem

Vrásky

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám