Hlavní obsah

Největší šnečí farma v republice ukrývá až 2,5 milionu jedinců, domácí mazlíčci to ale nejsou

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Roman Khusnutdinov vlastní luxusní restauraci, která nabízí nezvyklou lahůdku - šneky. Za jejich kvalitu si mimo jiné ručí sám, protože je chová na vlastní farmě. V sezoně se jich na pozemku farmy plazí i přes dva miliony kousků, takže je potřeba dávat pozor, kam šlapete. Lépe se totiž šnek vyjímá na talíři, než na podrážce boty.

V Praze se nachází největší šnečí farma v republice, plazí se v ní na 2,5 milionu šnekůVideo: Novinky

 
Článek

Šneci tu ale nejsou žádní domácí mazlíčci. Chovají se pro jejich výborné maso plné bílkovin.

K této nezvyklé pochoutce přivedl kuchaře Romana Khusnutdinova a jeho kolegu Viktora Parka vlastní zážitek, kdy si objednali v restauraci šnečí maso a byli jeho chutí nadšeni.

Začali tedy přemýšlet, jak by mohli šneky sami připravovat a také jak snížit cenu, protože jim nabízení šneci přišli moc drazí. Nakonec došli až k tomu, že si otevřeli restauraci zaměřenou pouze na šneky a založili si vlastní šnečí farmu.

Foto: archiv Šnečí farmy

Šnečí ráj. Tady najdete přes dva miliony jedinců.

Různé druhy

Na farmě pěstují dva druhy šneků - hlemýždě Helix Aspersa Müller a hlemýždě afrického (kaviárového) Helix Aspersa Maxima, kterým se snaží zajistit co nejlepší podmínky. Že to dělají dobře, se dá poznat na velikosti šneků a jejich kvalitě při přípravě jídel.

Na farmě mají 15-20 tun hlemýžďů Müller a 5 tun hlemýžďů Maxima, jedná se zhruba o 2-2,5 milionu kusů. Péče o ně je poměrně náročná.

„Je to každodenní proces. Je potřeba je každý den krmit a zalévat vodou. Krmíme je vápníkem pro růst ulity, aby byla tvrdá, poté slunečnicemi, pšenicí a jinými obilovinami,” popisuje okolnosti chovu spolumajitel farmy Viktor Park.

Ochutnejte na Vánoce šnečí delikatesy

Vánoce

Jídlo a sex

Šneci v podstatě jen žerou a množí se. Ideální čas pro rozmnožování je u nich v září a říjnu, kdy dosahují dospělosti a pak také sami vycítí, že začíná zima.

Jakmile ukončí rozmnožování, je nutné je okamžitě uklidit do tepla, protože když pocítí první mrazy, začnou se zahrabávat do země a pak jsou pro restauraci nepoužitelní.

Foto: archiv Šnečí farmy

Šneci se na konci sezony musí sesbírat a dát do pytlů a následně do mrazáku. Pak končí na talíři.

Pro konzumaci se šneci sbírají obvykle v srpnu, září a říjnu, když dosáhnou požadované velikosti.

Delikatesa na talíři

Šnečí maso je velmi zdravé, výživné a také vhodné, když chcete hubnout. Obsahuje totiž vysoce kvalitní proteiny, neobsahuje cholesterol a má velmi nízký podíl tuku.

Jeho vysoký obsah vápníku pak působí příznivě na klouby, byly také prokázány pozitivní účinky jeho konzumace u lidí s kardiovaskulárními potížemi. Dále pak obsahuje vitamíny A, B6 a B12.

Foto: Novinky

Šneci patřili na štědrovečerní stůl. Dnes si na nich lidé pochutnávají celoročně.

„Tradice jíst šneky vznikla po stoleté válce ve Francii, když chudí lidé neměli co jíst, začali tak jíst žáby a šneky. Později to začalo chutnat i bohatým lidem a stala se z toho delikatesa,“ dodává Roman Khusnutdinov.

Nenechte se tedy odradit nehezkým vzhledem šneků a jejich „slizkostí“. Po uvaření je z nich totiž velká lahůdka a jedná se o opravdový gastronomický zážitek.

Majitel restaurace Novinkám sdělil, že jakmile to bude možné a vláda to dovolí, restaurace se znovu otevře zákazníkům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám