Hlavní obsah

Největší šnečí farma v republice ukrývá až 2,5 milionu jedinců, domácí mazlíčci to ale nejsou

Roman Khusnutdinov vlastní luxusní restauraci, která nabízí nezvyklou lahůdku - šneky. Za jejich kvalitu si mimo jiné ručí sám, protože je chová na vlastní farmě. V sezoně se jich na pozemku farmy plazí i přes dva miliony kousků, takže je potřeba dávat pozor, kam šlapete. Lépe se totiž šnek vyjímá na talíři, než na podrážce boty.

Největší šnečí farma v republice ukrývá až 2,5 milionu jedinců, domácí mazlíčci to ale nejsou

Šneci tu ale nejsou žádní domácí mazlíčci. Chovají se pro jejich výborné maso plné bílkovin.

K této nezvyklé pochoutce přivedl kuchaře Romana Khusnutdinova a jeho kolegu Viktora Parka vlastní zážitek, kdy si objednali v restauraci šnečí maso a byli jeho chutí nadšeni.

Začali tedy přemýšlet, jak by mohli šneky sami připravovat a také jak snížit cenu, protože jim nabízení šneci přišli moc drazí. Nakonec došli až k tomu, že si otevřeli restauraci zaměřenou pouze na šneky a založili si vlastní šnečí farmu.

Šnečí ráj. Tady najdete přes dva miliony jedinců.

Foto: archiv Šnečí farmy

Různé druhy

Na farmě pěstují dva druhy šneků - hlemýždě Helix Aspersa Müller a hlemýždě afrického (kaviárového) Helix Aspersa Maxima, kterým se snaží zajistit co nejlepší podmínky. Že to dělají dobře, se dá poznat na velikosti šneků a jejich kvalitě při přípravě jídel.

Na farmě mají 15-20 tun hlemýžďů Müller a 5 tun hlemýžďů Maxima, jedná se zhruba o 2-2,5 milionu kusů. Péče o ně je poměrně náročná.

„Je to každodenní proces. Je potřeba je každý den krmit a zalévat vodou. Krmíme je vápníkem pro růst ulity, aby byla tvrdá, poté slunečnicemi, pšenicí a jinými obilovinami,” popisuje okolnosti chovu spolumajitel farmy Viktor Park.

Jídlo a sex

Šneci v podstatě jen žerou a množí se. Ideální čas pro rozmnožování je u nich v září a říjnu, kdy dosahují dospělosti a pak také sami vycítí, že začíná zima.

Jakmile ukončí rozmnožování, je nutné je okamžitě uklidit do tepla, protože když pocítí první mrazy, začnou se zahrabávat do země a pak jsou pro restauraci nepoužitelní.

Šneci se na konci sezony musí sesbírat a dát do pytlů a následně do mrazáku. Pak končí na talíři.

Foto: archiv Šnečí farmy

Pro konzumaci se šneci sbírají obvykle v srpnu, září a říjnu, když dosáhnou požadované velikosti.

Delikatesa na talíři

Šnečí maso je velmi zdravé, výživné a také vhodné, když chcete hubnout. Obsahuje totiž vysoce kvalitní proteiny, neobsahuje cholesterol a má velmi nízký podíl tuku.

Jeho vysoký obsah vápníku pak působí příznivě na klouby, byly také prokázány pozitivní účinky jeho konzumace u lidí s kardiovaskulárními potížemi. Dále pak obsahuje vitamíny A, B6 a B12.

Šneci patřili na štědrovečerní stůl. Dnes si na nich lidé pochutnávají celoročně.

Foto: Novinky

„Tradice jíst šneky vznikla po stoleté válce ve Francii, když chudí lidé neměli co jíst, začali tak jíst žáby a šneky. Později to začalo chutnat i bohatým lidem a stala se z toho delikatesa,“ dodává Roman Khusnutdinov.

Nenechte se tedy odradit nehezkým vzhledem šneků a jejich „slizkostí“. Po uvaření je z nich totiž velká lahůdka a jedná se o opravdový gastronomický zážitek.

Majitel restaurace Novinkám sdělil, že jakmile to bude možné a vláda to dovolí, restaurace se znovu otevře zákazníkům.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků