Hlavní obsah

Nejčastější chyby, které děláme při vysávání. Přiděláváme si kvůli nim práci a ničíme zdraví

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysávání sice nepatří mezi nejoblíbenější domácí činnosti, ale pokud už chceme mít doma čisto, pak je pravidelné vysávání podlah a dalších prostor jednoduše nutností. O to víc, máme-li doma nějakého zvířecího miláčka. Naštěstí dnes existuje spousta možností, jak si i tuto činnost usnadnit, jen je zapotřebí se vyvarovat několika chyb.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelným vysáváním předejdete nahromadění špíny a nečistot.

Článek

V dnešní době je vysávání na zcela jiné úrovni, než tomu bylo před léty. Mohou za to nejnovější technologie, které umožňují dovést úklid až k naprosté dokonalosti, a to často za vyvíjení i mnohem menší námahy.

Dnešní vysavače jednoduše umějí mnoho a manipulace s nimi je mnohem lehčí a efektivnější. Mnohé z nich jsou navíc i velmi tiché, a tak nehrozí, že budete během úklidu rušit sousedy.

Nicméně ani sebedokonalejší stroj vám nepomůže, pokud se nevyvarujete následujících chyb.

1. Začnete uklízet, až když uvidíte chuchvalce prachu

Vysávání by mělo mít určitou pravidelnost, a to bez ohledu na míru zašpiněné podlahy. Čím méně bude při vysávání chuchvalců a drobků na zemi, tím lépe se při vysávání zbavíte i bakterií a dalších na první pohled neviditelných částeček.

Pokud máte domácího mazlíčka, který navíc tráví mnoho času i venku, pak vám nezbude nic jiného než vysávat denně nebo alespoň obden.

Pomocníci, které ženy ocení nejen o prázdninách

Styl

2. Spoléháte jen na robotický vysavač

Robotický vysavač je skvělý pomocník, který pomáhá s pravidelným vysáváním, přesto z pohledu dokonalého úklidu nelze spoléhat jen na něj. Robot nikdy nezachytí všechny nečistoty, jako tomu je u dalších druhů vysavačů.

Většinou se jedná jen o povrchové nečistoty, navíc v místnosti vždy zanechá spoustu míst, kde nečistoty úplně mine a ty se pak opakovaně roznášejí po místnosti. Navíc může v místnosti vířit prach, což způsobuje jeho opětovné usazení na podlahách, nábytku nebo lůžkovinách.

Víření prachu samozřejmě předejdete mokrou cestou, což dnes mnohé robotické vysavače také umějí. Nicméně do dokonalého úklidu to mívá stále daleko.

Odborníci proto doporučují kombinovat robotický vysavač třeba s výkonným tyčovým vysavačem.

3. Prach utíráte až po vysávání

Jednou z častých chyb je, když nejprve prostor vysajete a až poté začnete utírat prach. Správný postup je přesně opačný. Vysávání podlah by tak vždy mělo přijít na řadu až úplně na konec každého úklidu.

Pohled do mikroskopického světa prachu je jen pro otrlé

Zdraví

4. Neměníte ve správný čas sáčky

Žádný sebedokonalejší vysavač na sáčky nebude fungovat tak, jak má, pokud máte sáček plný. Nečekejte tedy nikdy na okamžik, až je sáček zcela plný, a měňte jej již v okamžiku, kdy je plný do 3/4 – vysavač začne být hlučnější a během vysávání ucítíte prachový zápach. Plné či přeplněné sáčky zabraňují volnému proudění vzduchu ve vysavači a snižují sací výkon.

Pokud nechcete řešit tento problém, pak upřednostněte bezsáčkové vysavače, jejichž výhodou je, že je můžete vyprazdňovat po každém úklidu, čímž zabráníte množení roztočů a plísní. V tomto směru jsou velmi efektivní tyčové vysavače, s jejichž nádobkami na prach se velmi dobře manipuluje.

5. U vysávání koberců neměníte směr a hubice

Chcete-li se na koberci dostat pod všechna vlákna a opravdu důkladně vysát veškerou špínu, pak je důležité při vysávání měnit neustále směr.

Dále je také dobré volit správný nástavec (hubici). Na běžné luxování koberců široký nástavec stačí, do rohů a spár se ale nedostane. K tomuto účelu je dobré občas použít i úzký štěrbinový nástavec, případně speciální hubici, jež umí vysávat i za roh.

Dnes již některé vysavače mají, a to včetně těch tyčových, speciální hubice s rotačními kartáči na odstraňování chlupů či vlasů.

Jak naučit děti uklízet

Styl

6. Neodstraňujete namotané vlasy a nitě z rotačního kartáče

Pokud už lidé používají hubice s rotačním kartáčem, které skvěle z povrchů odstraňují vlasy, chlupy či nitě, pak je nutné, aby hlídali, zda se přesně tyto nečistoty nenamotávají na kartáč, jelikož pak se velmi výrazně sníží čisticí schopnost kartáče a může dojít až k poškození motoru pohonu kartáče.

Předejít tomu částečně můžete nastavováním přítlaku kartáče, kdy u koberců s vyšším vlasem nastavíte kartáč do vyšší polohy a u nízkého vlasu do nižší polohy.

Nicméně dnes již existují i vysavače, které si poradí i s tímto problémem a dokážou namotávání vlasů zcela zabránit.

7. Zapomínáte na filtry

Pokud nemáte chytré přístroje, které vás upozorní na špatnou průchodnost filtrů, pak je na vás, abyste tyto filtry hlídali.

Pravidelnou kontrolou, údržbou a výměnou filtru ve vysavači zabráníte kromě nesprávné funkce vysavače i opětovnému vracení nečistot včetně alergenů do vysávané místnosti.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám