Hlavní obsah

Natalie Portmanová: Rodiče vás budou milovat, ať se stane cokoli

Právo, Jana Rovenská

Zatím sklízí v Los Angeles ovace za pokračování dobrodružné fantasy Thor: Temný svět, ale dlouho si města andělů už neužije. Ještě tu dokončí čtyři filmy a pak se oscarová Natalie Portmanová bude balit. Příští rok se totiž se svým francouzským manželem a synem Alephem přestěhují do Paříže.

Foto: Falcon

Ve velkolepé marvelovské adaptaci Thor: Temný svět s populárním australským hercem Chrisem Hemsworthem.

Článek

Tanečník a choreograf Benjamin Millepied, se kterým se Natalie seznámila v roce 2010 při natáčení psychologického thrilleru Černá labuť a dva roky nato si ho vzala při židovském obřadu v L. A., byl jmenován novým ředitelem pařížské Opery a baletu. Na post nastoupí v září 2014.

„Když jsem se tuhle novinu dozvěděla, říkala jsem si, že mám fakt štěstí. Asi každý sní o životě v Paříži, a já navíc miluju francouzštinu,“ svěřuje se.

Po městě andělů se jí ale bude stýskat. „Mám to tu opravdu moc ráda. Život je zde velice vzrušující, L. A. je skutečným současným centrem umění. Paříž mě ale v tomto směru určitě taky nezklame,“ dodává slavná rodačka z Jeruzaléma.

Odpočinek od dramat

Na otázku, proč se po náročných dramatech a thrillerech, jako byly Goyovy přízraky (2006), Bratři (2009) či Černá labuť, pustila do akčních dobrodružných fantasy, Natalie odpověděla: „Vážím si všech filmů a dovedu ocenit každý žánr. Vyrostla jsem v intelektuálním prostředí, kde se stále řešilo, co je v umění důležité, co je seriózní a co ne. Mám-li být ale upřímná, bylo v tom i trochu snobství, což já alespoň ve vztahu k filmu odmítám. Navíc jsem příliš mladá na to, abych hrála stále vážné role. A ostatně, která herečka by se necítila dobře vedle charismatického Chrise Hemswortha?“ dodává se šibalským úsměvem dvaatřicetiletá Natalie.

Trailer k filmu ThorVideo: Falcon

Roli astrofyzičky Jane Fosterové si v dalším Thorovi zopakovala ráda hned ze dvou důvodů: „Jako herečka máte totiž jen výjimečně šanci zahrát si ženu-vědkyni, speciálně v tomto žánru. Je také příjemné být obdivovaným protějškem superhrdiny. Navíc Chris je nabitý energií. Je nadšený svou prací, je s ním legrace a jako kolega je prostě snový,“ směje se.

„No a za druhé: postava Jane zažívá v pokračování Thora ohromné životní změny, se kterými se musí vyrovnat, aby mohla jít dál. A právě to jsem si obrazně vzala jako svou přípravu na Paříž,“ dodává vtipně.

Doktorát a talent na jazyky

V Hollywoodu patří Natalie k výjimečným herečkám. Ve dvaadvaceti letech dostala na Harvardu titul magistra psychologie, doktorská studia dělala dálkově na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Vedle psychologie a jazyků – kromě hebrejštiny a angličtiny umí francouzsky a španělsky, běžnou konverzaci zvládá i v japonštině a začala pracovat na arabštině – ji láká matematika, literatura, medicína a výzkum.

Dlouho také nevěděla, jestli u herectví zůstane a nevymění slibnou hereckou kariéru za jinou profesi. Při našem rozhovoru na tiskové konferenci k propagaci Goyových přízraků v Praze v roce 2006 řekla: „Jistě to nevím. Stále si těžko zvykám na život celebrity a dodnes mi vadí paparazziové. Ale, mám-li být upřímná, tak právě teď mě herectví zcela naplňuje. Například několikaměsíční natáčení Goyových přízraků pro mě bylo jako další rok na vysoké. Dozvěděla jsem se toho tolik o Španělsku, jeho historii, kultuře, o životě Goyi. Byla to prostě úžasná zkušenost. Měla jsem ohromné štěstí, že jsem měla možnost natáčet s tak výjimečným mezinárodním týmem a osobně poznat Miloše Formana.“

Od té doby Natalie natočila dalších sedmnáct filmů a je ve skvělé herecké formě. Na stěhování za velkou louži se těší už teď. „Manžel dostane práci, která ho bude profesně zcela naplňovat, a u mě to nebude jiné. Věřím, že pro mě v Evropě, ale i dále na východ bude řada zajímavých nabídek.

Jestliže se v Paříži zabydlíme na delší dobu, ráda bych si tu požádala i o občanství. Jen nevím, jestli to bude možné, protože už mám americký a izraelský pas. Možná dodám ke jménu písmeno h, což bude znít víc francouzsky. Ostatně otec mě pojmenoval podle písně Gilbetra Bécauda Nathalie. S našimi jsem vyrostla ve velice frankofonním prostředí,“ mudruje jediná dcera izraelského specialisty na léčení ženské neplodnosti Avrena a americké výtvarnice Sheley.

Režisérka Natalie

Když mluví o nových nabídkách v Evropě i jinde, ví, co říká. V lednu začne točit svůj velký režisérský film podle autobiografického bestselleru izraelského autora Amose Oze A Tale of Love and Darkness – Příběh o lásce a tmě.

„Přemýšlím o tom už tak pět let. Nejdříve jsem si zkusila produkci několika filmů, pak jsem se pokusila o režii krátkometrážního romantického snímku Eve (2008), rok nato jedné povídky v New Yorku a teď se chci pustit do celovečerního,“ prozrazuje Natalie, která se už v září v Izraeli sešla s Ozem, aby si od autora vyžádala práva pro natočení filmové adaptace.

„Příběh o lásce a tmě je o komplikovaném dětství a dospívání chlapce ve složitých začátcích státu Izrael, který byl přeložen do osmadvaceti jazyků. Ve světě se ho prodalo přes milión kopií. Četla jsem ho v hebrejštině, ve které byl poprvé publikovaný v roce 2002, a byla jsem unesená. Točit chci začít hned v lednu,“ prozrazuje talentovaná Natalie, která už napsala scénář a zahraje si v něm i jednu z ústředních postav.

Víte, že...

V příštím roce nám svůj talent předvede ve čtyřech zcela odlišných filmech. Prvním je hudební drama Lawless ve skvělé sestavě s Ryanem Goslingem a Cate Blanchettovou, v romantickém snímku Knight of Cups vytvoří hlavní dvojici s Christianem Balem, v akčním westernu Jane Got a Gun, který zároveň produkovala, se představí s Ewanem McGregorem a v dramatu Gardens of Beast s Tomem Hanksem.

A jak toto profesní vytížení zvládá jako matka malého dítěte? „Tak zajedno jsme na našeho syna dva, pomoc máme i od prarodičů. Od našich jsem si z jejich výchovy vzala následující lekci: Vždycky jsem věděla, že já jsem pro ně to nejdůležitější. A pocit, že rodiče vás budou milovat, ať se stane cokoli, dává člověku hluboký pocit bezpečí a jistoty. A přesně to chci, aby cítil i náš Aleph,“ končí šťastná maminka Natalie Portmanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám