Hlavní obsah

Narozeninový dům - splněný sen dvou žen, kde si zábavu užijí děti i dospělí

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narozeninový dům, který minulý měsíc otevřely v pražských Holešovicích, považují Helena Neumannová a Milena Krčálová za splnění snu. Uspořádají vám tady originální oslavu, v přízemí se navíc nachází tvůrčí svět s lidovými tradicemi.

Foto: archív Narozeninového domu

Prostor protkaný českou historií a tradicemi

Článek

Aktivní dámy začínaly kdysi s festivaly pro rodiny s dětmi. To když se jim narodili vlastní potomci a ony zjistily, že není moc míst, kde se zabaví celá rodina.

„Vzaly jsme všechno naše národní bohatství, pohádky, pověsti, chmel a historii českého varného práva, vinaře, a především tradice a svátky, které tehdy nikdo neslavil, a začaly pořádat netradiční festivaly, kde jsme rodiče a děti nutily pracovat všemi smysly,“ líčila Právu Helena. Jedním dechem dodává, že právě ony vybojovaly pro našince dnes tak oblíbené farmářské trhy a slavnosti.

„Je hodně krásných areálů pro děti, ale já se tam nudím,“ vysvětlila, proč vyslyšela výzvu vybudovat něco odlišného, kde máma, táta, děti můžou tvořit a poznávat společně.

Tak se vrhly do další akce. Uspěly v soutěži švédského řetězce s nábytkem a na Zličíně otevřely zábavný areál Creative World. Později odtud odešly, protože od českých farmářů jako odměnu za svoje snažení dostaly pozemek ve středočeské Chodouni, kde mj. vysadily 30 tisíc biolevandulí.

Foto: Lucie Fialová

Helena Neumannová ukazuje vodní naučnou stezku.

Od září nabízejí svoje služby opět i v metropoli, právě v Narozeninovém domě.

„Hledaly jsme něco se dvorkem, kde budeme moct uspořádat Ladovu zabijačku, posvícení a všechny krásné svátky, které ctíme a umíme s nimi kouzla. Dole je tvůrčí svět, nahoře Narozeninový dům,“ říká Neumannová k bývalému brownfieldu v Holešovicích. Právě narozeniny se staly jejich doménou. „Řeknete nám všechno o oslavenci, my připravíme oslavu, která překvapí i vás,“ líčí ve zkratce.

V tvůrčím světě naleznete např. šperkařskou dílnu, výrobu dřevěných loutek, staré psací stroje, vodní stezku. Vstupné činí 99 korun.

„Jsme pyšné, že jsme to dokázaly. I proto, jak říkáme, že jsme si s kolegyní za posledních deset let nekoupily pěknou kabelku, ale utrácíme za ježibabí doupě, vodnický hrádek, platíme historiky, kteří hledají v českých pověstech indicie, abychom vás hezky pobavily,“ usmívá se Helena.

Foto: archív Narozeninového domu

Šperkařská dílna

Celý tvůrčí svět je postavený na českém kalendáři, stejně tak bistro, které ctí moudra našich babiček. Na podzim se strávníci mohou těšit na dobroty z dýně, kapusty, pastiňáku i hub z Jizerských hor.

„Všechno souvisí s koloběhem přírody. Když to studujeme a pídíme se po tom, proč to tak bylo, a mluvíme o tom s lékaři, historiky, dostáváme se k tomu, že kdybychom se vrátili ke kořenům, bylo by nám hrozně hezky,“ míní.

Reklama

Výběr článků

Načítám