Hlavní obsah

Naplácání na zadek může u dětí vyvolat vážné psychické problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho rodičů se při špatných zkušenostech s dětmi uchyluje k výprasku. Ačkoliv se často jedná až o poslední možné řešení při nezvladatelnosti dítěte, výzkum ukazuje, že tato praxe je škodlivá. Kromě toho, že nevede ke zlepšení situace, se výprask rovněž negativně vrývá do psychiky dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Výprask může zapříčinit vážné psychické problémy.

Článek

„Nezlob, nebo dostaneš na holou.“ Věta, kterou jako dítě slyšel snad každý z nás. I drobné fyzické tresty ale budou možná už brzo minulostí. Skotsko loni zakázalo fyzické tresty osob mladších 16 let a příští rok se chystá tento krok učinit i Wales. Anglie a Severní Irsko mají následovat.

Důvodem je i nejnovější výzkum zveřejněný v The Lancet, který dohromady čítal 69 jednotlivých studií týkajících se tělesných trestů za posledních 20 let.

Výsledky ukázaly, že lidé mladší 16 let, kteří byli svými rodiči trestáni formou fyzických trestů, mají větší pravděpodobnost být agresivní a jsou náchylnější k asociálním projevům a chování.

Děti se už výprasku za špatné vysvědčení tolik nebojí

Věda a školy

„Fyzické tresty jsou neúčinné, škodlivé a nepřinášejí žádné výhody rodičům ani dětem. To dosvědčují i výsledky studií. Jasně vidíme definitivní souvislost mezi fyzickým trestem a problémy s chováním, jako je agrese a asociální chování,“ říká hlavní autorka výzkumu Anja Heilmannová z oddělení epidemiologie a veřejného zdraví UCL pro Daily Mail a dodává, že fyzický trest není pouze škodlivý, ale také porušuje lidská práva dětí.

Výprask dětí je nezákonný v 62 zemích včetně celé Evropy kromě Anglie, Itálie, Švýcarska a České republiky.

Anketa

Naplácali jste svému dítěti někdy na zadek?
Ano, hodněkrát
17,3 %
Občas ano
73,6 %
Ne
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10260 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám