Hlavní obsah

Nadčasová kožená móda

Novinky, Eva Dvořáková

Kůži ano, nebo ne? Pokud chcete kousek, který dlouho vydrží a už vás nebaví rok co rok obměňovat koženkové křiváky a bundy či kabelky, je vhodné popřemýšlet nad investicí nad koženým výrobkem.

Foto: Profimedia.cz

Kožené výrobky při správném používání i péči vydrží mnoho let.

Článek

Kožené výrobky potřebují péči. A to ať jde o hladkou broušenou kůži, semiš, nebo lakovanou kůži. Všechny takové kousky mají svou životnost, ale při správné péči můžou sloužit mnoho let.

Pokud koupíte obuv, kabelku nebo jakýkoliv jiný kousek z klasické hladké usně, je nutné je před prvním nošením bezpodmínečně naimpregnovat. Poraďte se v obchodě, zda vám nabídnou speciální prostředek určený pro typ oděvu, obuvi či doplňku. Variant i možností je prakticky nespočet. Impregnační přípravky na bázi vosku prodlužují životnost hladké usně, zabraňují znečištění a dodají módnímu kousku krásný luxusní vzhled. Impregnační péči je potřeba na výrobku opakovat. Co se týče obuvi, při nepříznivém počasí impregnujte klidně i dvakrát týdně.

Foto: Archiv firem

1. Denisa Nová. 2. Tchibo, 4490 Kč. 3. Esprit, 6499 Kč. 4. Pepe Jeans, Fashion Arena, 2268 Kč.

Co bude letos in? Kožené a semišové trenčkoty. Přemýšlíte nad změnou? Neváhejte místo klasického textilního trenčkotu investovat do jeho béžové podoby v netradičním semišovém provedení. Rockový vzhled vykouzlíte černou kůží a trenčkotem s výrazným límcem. Pokud vás láká spíše klasika, volte jemnou bílou biker bundu. Eleganci, nadčasovost a náhradu klasického svršku, naleznete v koženém sáčku.

Foto: Archiv firem

Bílá biker Bunda, 5999 Kč. Černý trenčkot, 5799 Kč. Hnědý semišový trenčkot, 4999 Kč. Kožené černé sako, 2999 Kč, vše Mango.

Co dělat, když si na kabelce nebo jiném koženém výrobku objeví flek? Rozhodně nevymýšlejte, jak jej sami odstranit a koženou věc svěřte odborníkům do čistírny. A to hlavně v případě, pokud se jedná o znečištění na semišovém kousku.

Čeho byste se také měli vyvarovat, je úplné promoknutí kůže. Pokud se tak ale stane, výrobek sušte v pokojové teplotě, nikdy přímo na topení. Bundy a sáčka či blejzry pověste na ramínko, kabelky pověste za „uši” nebo madla, boty nezavírejte do botníku, nechte je volně větrat, to samé platí i u kalhot a sukní.

Foto: Archiv firem

1. Pieces, Zoot, 1659 Kč. 2. Měkká telecí kůže, DKNY, 5780 Kč. 3. Přes rameno, Karen Millen, info o ceně v obchodě. 4. S třásní, Zara, 999 Kč.

Že kožené jsou jenom kabelky a bundy? Ale kdepak. Čím dál častěji budeme, a to hlavně na podzim, vídat i sukně a kalhoty. Nebojte se semišovou sukni sladit společně s šedou, bílou nebo černou. Se stejnými barvami si ale budou rozumět i jiné kožené výrobky, například kožené sukně či kalhoty. Pozor na kombinování s rudou a výrazně červenou, zlatou a jinými výraznými barvami, aby celek nepůsobil příliš lacině. Nechte kůži, ať v outfitu hraje prim.

Foto: Archiv firem

Černá sukně, 1999 Kč. Hnědá dlouhá semišová sukně, 1999 Kč. KOžené kalhoty ve zkrácené délce, 6599 Kč. Vše Zara.

Elegantní za každého počasí, přesně to vám zajistí kožené kotníkové kozačky na podpatku. Pokud hledáte nadčasovou společenskou obuv, investujte buď do klasických lodiček, nebo jehel na podpatku s vázáním. Ty si tento rok oblíbily známé tváře, jež je pravidelně vynášely na společenské akce.

Foto: Archiv firem

1. Podpatky, Mango, 1999 Kč. 2. KOzačky na podpatku Deliberti, Fashion Arena, 2154 Kč. 3. Luxusní nízké kozačky z hladké kůže Visto footwear, Fashion Arena, 2399 Kč. Černé boty na širokém podpatku z telecí kůže, DKNY, 7880 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Klíčové kousky podzimního šatníku

Podzim se hlásí pomalu o slovo. A nenechme se zmást občasnými výkyvy teplot, kdy rtuť teploměru stoupne ještě lehce vzhůru. Na podzim vsaďte na délky,...

Mixování vzorů se nemusí bát ani boubelky

Máte několik oblíbených kousků v šatníku, ale lámete si hlavu s tím, že se nesluší je nosit k sobě? To, že na jednom jsou kostky a na druhém pruhy, ale...

Výběr článků

Načítám