Hlavní obsah

Monika Marešová: Mohla bych vést poradnu pro podváděné manželky

Novinky, David Zápal

Deset let žila ve stínu zářící hvězdy českého moderátorského nebe Leoše Mareše. Před třemi lety, kdy se provalila jeho nevěra, se Monika Marešová (38) rozhodla ukončit problematický vztah a začít nový život - soukromý i pracovní. S mužem má ale dodnes nadstandardní vztahy. „Semlel ho šoubyznys,“ odhaluje příčinu rozpadu jejich manželství.

Foto: Michaela Feuereislová

Monika Marešová

Článek

Nedávno jste se stala prakticky kolegyní manžela, moderujete televizní pořad o celebritách. Co tomu Leoš říká?

Moc často mě nesleduje, jen jednou za čas se podívá a většinou má pozitivní připomínky. Říká, že je to dobré.

Neslyšela jste ještě výtku, že jste se na obrazovku dostala přes protekci?

Ani jednou. Asi to bude tím, že jsem se nikam necpala, vždy mě sami oslovili. Nejsem průbojný člověk, loktařka, která se prosazuje silou. Obecně bych ale s takovou výtkou neměla problém. Zájem o mě je skutečně kvůli Leošovi, to klidně přiznám. Na druhou stranu – kdybych byla příšerná, nikdo mě nevezme. Moje příjmení asi pomůže k tomu, abych se někam dostala, pak už je to ale na mně, jestli to zvládnu, nebo ne.

Kolik vám natáčení zabere času?

Jenom jedno odpoledne v týdnu. Vysíláme ale každý den a chystá se živé vysílání.

Foto: Michaela Feuereislová

S manželem má dva syny Kubu a Matýska.

Za to asi není honorář, který by uživil vás i dva syny.

To určitě ne. Je to tak na jedny šaty z konfekce nebo větší útratu v kavárně. Co se týče peněz, už od chvíle, kdy jsme se rozešli, Leoš slíbil, že se o nás postará. A to také bezvýhradně dodržuje. Nepotřebujeme mít spolu domluvené alimenty ani další věci.

Pro spoustu lidí se váš muž stal synonymem velmi nezodpovědného muže.

Nezachoval se úplně nejlíp, to je pravda. Když mu ale někdo nadává, říkám – podívejte se na ostatní. Ti odejdou a pak se ještě projeví jako tuplovaní hajzlové. Na rodinu se úplně vykašlou! To mně se nestalo. I přestože se Leoš zachoval tak, jak se zachoval, říká, že jsme jeho rodina a vždycky budeme. Má nás moc rád a je to z něj i cítit.

Jak to vypadá v praxi? Dostáváte od manžela fixní částku?

Měsíčně od něj dostávám konkrétní částku na domácnost a na děti. Když je potřeba něco navíc, například musíme obnovit dětem šatník, koupit kolo nebo něco podobného, řeknu mu a společně to pak řešíme. Nikdy se ale ještě nestalo, že by se zablokoval a něco dětem nebo mně nepořídil. Stejné to bylo ale i v době, kdy jsme spolu žili.

Na poměry v českém šoubyznysu spolu máte stále výborné vztahy…

Myslím si, že je to nezvyklé. Ale i Ondřej Soukup s Gabrielou Osvaldovou jsou na tom stejně. Zatím vycházíme skvěle. Máme spolu dvě děti, a tak je logické, že se i nadále snažíme fungovat co nejlíp.

Foto: Michaela Feuereislová

Monika po boku nového partnera, podnikatele a tenisty Jaroslava Peška, úplně rozkvetla.

Když jste se dozvěděla o Leošově milence, měla jste myšlenky na fyzické napadení?

Je to paradoxní, ale na Leoše jsem vztek neměla. Ale té slečně jsem v záchvatu vzteku skutečně chtěla upravit pusinku. Byl to však jen takový záblesk. Mám v sobě nějakou hrdost a sama sobě bych se pak nemohla podívat do očí. Člověk se má vyvztekat doma, vybušit do polštáře, svou slabost by ale neměl ukazovat navenek. Když si zachováte dekorum, ukážete svou sílu. Černých myšlenek jsem ale měla spoustu. Člověk je musí udržet na uzdě.

Nechtěli Leošovi ublížit také vaši kamarádi nebo někdo z rodiny poté, co se celá aféra provalila?

Byli tací, kteří si mastili svaly a měli sto chutí jít mu rozbít pusu. Prosila jsem je, ať to nedělají, protože to je zbytečné. Tyhle věci si partneři musí vyřešit sami.

Kdyby vám nevyšla kariéra moderátorky, mohla byste si otevřít poradnu pro podváděné manželky, že?

A určitě bych v tom byla dobrá. Dnes lituji, že jsem nestudovala psychologii, protože mě to baví. Opravdu mě napadlo, že bych si v tom směru doplnila vzdělání, jenže jsem zjistila, že po atestacích, než bych si mohla otevřít praxi, by mi bylo padesát. Zkušeností z praxe ale mám opravdu hodně. (rozpačitě se usmívá)

Co byste podváděným ženám radila?

Záleží na situaci. Když jsem na nevěru manžela přišla já, byla jsem těhotná, nemohla jsem s tím nic dělat. Tehdy mi strašně pomohla kineziologie. Špatně se to popisuje, ale stručně řečeno mě paní kinezioložka udržovala ve stavu, abych vůbec fungovala. A jedno vím jistě – všechno přebolí. Chce to jen čas. Utrpením, kdy ta situace nastane, si musí projít každá, na to žádná rada neexistuje.

Foto: Michaela Feuereislová

I když je doma s dětmi, snaží se prorazit. Například jako modelka, vpravo Lejla Abbasová.

Je lepší se tvářit před okolím, jako by se nic nestalo, nebo se z toho vypovídat?

V žádném případě to v sobě nesmíte dusit. Je potřeba se vykecat. Brečet, brečet a brečet. Tím se vám z těla vyplaví všechno negativní. Půl roku jsem probrečela a kamarádky měly vykecané díry do hlav. Je to to nejlepší, co v tu chvíli můžete udělat.

O nevěrách vašeho muže tehdy psal bulvár, jeho tvrzení se ukázala jako pravdivá. Neměla jste vůbec žádné podezření?

V těhotenství mě na to známí několikrát upozorňovali. Žila jsem asi v nějaké bublině, měla jsem kolem sebe nepropustný štít, nechtěla jsem to slyšet. A navíc chyběl důkaz. Takže pravda vyšla najevo až ve chvíli, kdy se mi Leoš na přímou otázku přiznal.

Mohla jste mít jasno už dřív. V mobilech a po kapsách se dá najít ledacos.

K tomu bych se nikdy nesnížila. Stejně člověk takhle ublíží nejvíc sám sobě.

Proč podle vás vůbec Leoš dopustil, že byl nevěrný?

Myslím si, že ho semlel šoubyznys. Měl slávu a peníze a trochu to neunesl. Když se člověk podívá do zahraničí, tam je podobné chování celebrit úplně normální. Zkrátka se mu stalo to, co je úplně běžné.

Mluví vám dnes manžel do vašich vztahů?

To by si vůbec nedovolil. Je soudný a ví, že do toho by mi, navíc potom, co se stalo, mluvit nemohl. Je to moje věc.

Foto: Michaela Feuereislová

Červenec 2008: Monika Poslušná se vdává za Leoše Mareše. Po roce a půl od něj odchází kvůli jeho nevěře.

A probíráte s manželem své partnery aspoň jako kamarádi?

Jen velmi okrajově. Spíš jde o nonverbální komunikaci, kdy po těch společně strávených letech jeden na druhém poznáme, když něco není v pořádku.

Jak vnímáte jeho současnou partnerku Petru Faltýnovou?

Upřímně řečeno o ní nemůžu mluvit, protože ji vůbec neznám. To, co slyším, nemusí být vůbec pravda. A jak to tak bývá, nikdo mi na ni neřekne nic pěkného. Navíc to není moje věc, stejně jako není věc Leoše, s kým žiju já.

Po rozchodu s manželem se po vašem boku vystřídalo několik mužů. Je těžké dnes sehnat partnera?

Musí se to zkoušet. Někdy už po měsíci zjistíte, že to nejde. Je mi skoro čtyřicet a jsem hotová ženská, která má vše, co si kdy přála, tedy vlastní bydlení i děti. Mně skutečně nic nechybí. Chci jen normálního chlapa, který bude mít rád mě a mé děti a s kterým si budeme společně užívat. Nepotřebuji zakládat rodinu nebo něco takového. Kromě toho mám pocit, že se mě chlapi bojí.

Čeho si na mužích považujete nejvíc?

Poslední dobou jsem vztah vždy ukončila já, protože mě pánové nebavili. Chci, abych vedle sebe měla chlapa, a ne aby si na něj jen hrál. Potřebuju muže, který vymyslí, kam půjdeme, co budeme dělat, a ne někoho, kdo bude sedět doma na pohovce a čekat, co se bude dít.

Foto: Michaela Feuereislová

S hudebníkem a producentem Zdeňkem Style Hrubým, v jehož videoklipu dostala poprvé hereckou příležitost.

Sledujete dál Leošovu kariéru?

Stále zastávám názor, že je to nejlepší moderátor v Česku. To, že není půl roku na obrazovce, neznamená, že by ho nechtěli. Leoš si jen vždy hlídal, aby nebylo přemarešováno.

Po pravdě – vy a vaši synové jste na jeho kariéře dost závislí. Kdyby se mu nedařilo, zhorší se i vaše životní situace.

To je pravda. I proto mu moc přeju úspěch. (směje se)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám