Hlavní obsah

Monacká kněžna Charlene se již vžila do role panovnice

Právo, Jaroslav Zbožínek

Monacká kněžna Charlene (34) září a okouzluje snad jako nikdy předtím. Počáteční nejistotu a nesmělost vystřídaly uvolněnost a přirozenost, jimiž dává nejen při oficiálních příležitostech znát, že se plně vžila do role panovnice, na kterou obyvatelé malého knížectví na Azurovém pobřeží čekali do její loňské svatby s knížetem Albertem II. (54) dlouhých 29 let.

Foto: Profimedia.cz

Charlene a Albert II. při listopadových oslavách monackého státního svátku.

Článek

„Tak půvabná, tak zamilovaná,“ napsal reportér magazínu Bunte z nedávného „jihoafrického“ galavečera v Monte Carlu, zasvěceného původní vlasti Charlene. Tak šťastnou prý kněžnu už dlouho neviděli. Albert ji držel za ruku a překypoval vůči ní pozorností, což napomáhalo tlumit nejrůznější zlé dohady o jejich vztahu.

Ty se vynořily ve francouzských médiích krátce před svatbou a ještě úplně neutichly. Bývalá závodní plavkyně Charlene se prý těsně před velkým dnem pokoušela utéci z Monaka do Jihoafrické republiky a sňatku se na poslední chvíli vyhnout. Měla tak reagovat na spekulace, že Albert, jenž má z dřívějška dvě nemanželské děti, je otcem dalších dvou potomků, z nichž jeden se teprve chystal přijít na svět.

Polibek artistovi

Úředníkům knížecího paláce se prý podařilo nakonec hrozbu odvrátit přesvědčováním, a dokonce i tím, že Charlene v jednom případě schovali cestovní pas. „Byly to zcela smyšlené pomluvy, bez jediného zrníčka pravdy,“ hájil se Albert v rozhovoru pro časopis Gala u příležitosti letošního prvního výročí sňatku. „Bylo to vůči nám velmi nefér,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Albert a Charlene, od jara už s krátkými vlasy, budí vždy dojem harmonického páru.

Na jihoafrickém galavečeru vyzařovala z knížecího páru harmonie. Sebevědomí kněžny jako hostitelky a její pocit jistoty přijeli podpořit její otec Michael Wittstock, matka Lynette a mladší bratr Gareth. Nechyběl ani oblíbený Charlenin zpěvák Johnny Clegg, jehož song Scatterlings of Africa zazněl při půlnočním ohňostroji i na svatbě s Albertem.

V pohodovém duchu se panovnický pár předvedl už na lednovém galavečeru u příležitosti tradičního monackého cirkusového festivalu. Z knížecí lóže se řinuly nadšený potlesk a smích a Charlene před pěti tisíci diváky s milým úsměvem ve tváři opětovala polibek vyslaný z dlaně jednomu mladému artistovi, načež Albertovi pobaveně setřela s tváře rudý otisk rtěnky, který tam právě zanechala jedna tanečnice.

Přešla na krátký účes

Charlene podle znalců místních poměrů prokazuje, že se stala důstojnou nástupkyní Albertovy matky Grace Patricie Kellyové. Ta v roce 1982 zahynula při autonehodě, a od té doby Monako nemělo kněžnu, protože Albertův otec, kníže Rainier III., se už znova neoženil.

Foto: Profimedia.cz

Charlene blahopřeje jezdci Formule 1 Sebastianu Vettelovi k vítězství na loňské Velké ceně Monaka – tehdy ale ještě kněžnou nebyla.

Hlavně Albert je rád, že Charlene našla své místo. Za svých mládeneckých časů, kdy jako korunní princ neměl o blízké přítelkyně nouzi, nejednou prohlásil, že příští kněžna se bude muset poměřovat s jeho matkou. Nic na půvabu plavovlasé Charlene neubral ani fakt, že se letos na jaře vzdala dlouhých vlasů a přešla na krátký účes, jemuž ovšem ponechala původní odstín.

Znalci z oboru lidské krásy tvrdí, že když ženy tak radikálně změní účes, stojí za tím i nějaká změna v jejich životě. „Je za tím víc než touha jen tak vyzkoušet něco nového. Zkrácení vlasů pro ně z 90 procent symbolizuje životní předěl, začátek nové etapy. Taková je moje zkušenost,“ říká vizážista Joerg Kressig.

Charlene tak zřejmě sama dává najevo, že se vžila do nového postavení a roli kněžny i vnitřně akceptovala. A možná i to, že se chce přece jen emancipovat od role a stylu Albertovy matky, k níž ji mnozí přirovnávali.

Pije víno, nebo džus?

Změna účesu okamžitě spustila vlnu spekulací, zda za jím symbolizovanou změnou není těhotenství. Už ne účes, ale Charlenino břicho teď přitahuje zraky hostů na oficiálních příležitostech. Pod bedlivým dohledem je i obsah sklenic, z nichž Charlene popíjí. „Je to víno, nebo už jen džus?“ šuškají si přítomní ve snaze vypátrat nějaký náznak toho, zda není na cestě potomek. Charlenina matka se už podle Bunte nechala slyšet, že se na vnoučata velmi těší.

Foto: Profimedia.cz

Ani voda ani džus. Při zahájení letošního 7. ročníku Oktoberfestu v Monaku ochutnala Charlene samozřejmě pivo.

Zpočátku kněžna reagovala na dohady o možném těhotenství podrážděně, ale i v tomto už získala nadhled a se spekulacemi se naučila žít. Další důkaz toho, že slova, jimiž loni požádala Monačany o trpělivost, než do panovnické role doroste, jsou už jen milou vzpomínkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám