Hlavní obsah

Módní doplňky dodají i fádnímu outfitu šmrnc

Nápadné barevné doplňky budou kralovat módním trendům na nadcházející zimní sezónu. Tlumené barvy, mezi nimiž vedou šedá, černá, béžová, odstíny bílé, karamel, mléčné sklo nebo starorůžová, mají zvýraznit optické efekty. Návrháři vsadili na bizarní kombinace, vrstvení materiálů a hru s kontrastem.

Článek

"Barevnost je minimální. Móda je ale postavena na doplňcích, aby nebyla fádní. Pozdvihují oděv tak, že na sebe upoutá pozornost," vysvětluje módní historička Jana Máchalová.

Upozornila, že v dámské módě je dokonce méně barev než v pánské, která je prý daleko pestřejší. O to více je v ní maskulinních prvků.

Foto: New Yorker, Novinky

:.Klobouky, šály, výrazné šperky, pásky či rukavice dodají outfitu šmrnc. Foto: New Yorker

"Maskulinní tvary provázejí celou sezónu. Je tam hodně jednoduchosti. Pánská saka, vesty, smokingy, úzké kravaty i klobouky," uvedla historička.

Veselejší a hravější je pak podle ní styl označovaný jako noví bohémové. "Mixují se tam vzory, objevují se potištěné kabáty a radost ze hry. Je tam i reminiscence na počátek 70. let včetně třepení a vrstvení," poznamenala.

:.Výrazná kabelka z Exkluzivní řady oblečení dvorní návrhářky Sexu ve Městě Patricie Field upoutá pozornost jen na sebe. foto: Marks & Spencer

Barevný minimalismus v ženské módě zdůrazňují doplňky

"Barevné akcenty jsou pouze v doplňcích. Jsou výrazné tím, že jsou velké. Výrazně velká bižuterie. Tvarování obuvi je bizarní. Je také hodně barevná. Kabelky jsou krajkové," popsala nadcházející trendy.

:.Originální cinkavý náramek z rokajlu v barvách zralého rybízu, postříbřené komponenty foto: Kat-ja

V práci návrhářů hodně záleží na detailech. "Je tam hodně rukodělné práce u pulovrů, lemy, předimenzované části, velké límce, dlouhé rukávy a krátké živůtky. Pracuje se s kontrastem a asymetrií. Úzké kalhoty a velké svetry, nebo svetr na tělo a široké kalhoty ve stylu Marlen Dietriechové," vysvětlila Máchalová. Dámská saka se prodlužují. Kabáty a pláště mají objemný střih.

:.Dlouhý svetr s velmi módními dlouhými rukávy a obrovskou šáloufoto: Profimedia

Historické prvky jen lehce připomínají určité módní období. "Nemůžeme mluvit o úplném retru. Je tam silueta přesýpacích hodin z 50. let, takzvaná silueta X, v pánské módě se vzpomíná na 70. léta. Nosí se motýlky, úzké kravaty nebo malé límečky u košil," uvedla dále.

Na doplňcích je podle historičky vidět také vliv inspirace z Ruska. "Jsou tam řády a vyznamenání. Je tam také akcent ruské papachy. Módní jsou i válenky," poznamenala.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Klobouk je věčným módním doplňkem

Idea, že klobouk je starodávná záležitost, která patří na zašlé černobílé fotografie a do vzpomínek našich babiček a možná ještě tak maminek, je naprosto...

Výběr článků

Načítám