Hlavní obsah

Mezinárodní den koktejlů vybízí ke kreativitě

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni milovníci míchaných nápojů slaví 13. května mezinárodní den koktejlů. Před 208 lety se v americkém časopise The Balance objevila první zmínka o speciálním nápoji, z něhož se v konečném důsledku vyklubala volební bilance jednoho neúspěšného volebního kandidáta.

Foto: Profimedia.cz

I koktejly mají svůj mezinárodní den.

Článek

Jeho prohlášení bylo přitom velmi prosté: „Ztráty – 720 grogů, 17 grogů z brandy, 32 gin slingů, 411 sklenek hořké, 25 cock tailů. Volby. Zisk – Žádný.“

O pár dní později, 13. května, se pak v magazínu objevila reakce v podobě definice míchaného nápoje: „Koktejl je stimulující nápoj složený z libovolného alkoholu, cukru, vody a hořkých bylin.“

Od té doby se sice ve světě koktejlů mnohé změnilo, nicméně tento den už bude navždy spojován s oslavou zrození míchaných nápojů.

Lemond Coke
Suroviny: 5 cl lemondu, 1 dcl koly, citrón, máta
Postup: Do skleničky old fashion nalijte lemond, kolu, lehce vymáčkněte citrón, dejte led a dozdobte mátou.
Lemond Apple
Suroviny: 5 cl lemondu, jablkový džus, plátek jablka
Postup: Do sklenice long nalijte lemond, jablkový džus, přidejte led a ozdobte plátkem jablka.
Václavák
Suroviny: 4 cl vodky, 1 dl brusinkového džusu, limetková šťáva
Postup: Všechny ingredience postupně nalijte do skleničky na led, protřepejte a přelijte do sklenice typu „V-shape“. Skleničku dozdobte kouskem ovoce.
Koktejl plný vášně
Suroviny: 4 cl vodky, 3 cl bezového moninu nebo sirupu, 1 cl limetkové šťávy, 6 cl čerstvé šťávy z růžového grapefruitu, Bohemia Sekt rosé demi sec, jahody na ozdobu.
Postup: Do sklenice postupně nalijte vodku, sirup, limetkovou a grapefruitovou šťávu a zalijte sektem. Drink dozdobte jahodou a podávejte.
Polibek exotiky
Suroviny: 4 cl vodky, grapefruitový džus, tonic
Postup: Do sklenice dáme led, nalijeme vodku a dolijeme stejným poměrem džusu a toniku. Dozdobit můžete grapefruitem, limetkou a mátou.
Caracas
Suroviny: 5 cl becherovky, 1 cl limetkové šťávy (z čerstvé limetky), 3 cl pomerančového džusu, Original River Tonic
Postup: Do sklenice vložíme několik kostek ledu, přilijeme becherovku a limetkovou šťávu a doplníme pomerančovým džusem a tonikem. Ozdobíme plátkem pomeranče a koktejlovou třešní.
Vinné Tropicano
Suroviny: 3 cl pomerančového džusu, 2 cl ananasového sirupu, suché nealkoholické víno Pearl Blanc
Postup: Proklepeme nebo zamícháme pomerančový džus a ananasový sirup. Pak zalijeme suchým nealkoholickým vínem Pearl Blanc a můžeme si pochutnat.
Vinné Springtime-Cup
Suroviny: 4 jahody, kostky ledu, 2 cl jahodového sirupu, suché nealkoholické víno Pearl Blanc
Postup: Jahody rozpůlíme a s několika kostkami ledu vložíme do větší sklenice. Pokapeme jahodovým sirupem, zalijeme vychlazeným vínem Pearl Blanc a lehce promícháme.
Zázvorové Mojito
Suroviny: 6 cl Havana Club Anejo Blanco, 2 lžičky třtinového cukru, citrónová šťáva, zázvorová limonáda, lístky máty peprné, ledová tříšť, čerstvý zázvor, čerstvá limetka
Postup: Do sklenice dáme limetku a mátu, pak třtinový cukr, zázvor a podrtíme. Sklenici naplníme ledem, přidáme rum a doplníme zázvorovou limonádou a citrónovou šťávou.
Strawberry Piňa Colada
Suroviny: 4 cl bílého rumu Havana club, 2 cl kokosového sirupu, 2 cl smetany, 1,5 dl ananasového džusu, čerstvé (mražené) jahody, plátek ananasu, physalis
Postup: Do koktejlové skleničky nasypeme ledovou tříšť. Rum, kokosový likér, smetanu, jahody, led a džus důkladně promícháme v šejkru. Z vychlazené sklenky vysypeme ledovou tříšť, nalijeme do ní hotový nápoj a ozdobíme.
The Georgian
Suroviny: 5 cl Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey, 3 cl broskvového likéru, 8 cl spritu, 3 lístky máty
Postup: V shakeru utřeme mátu a broskvový likér. Přidáme whiskey a důkladně promícháme s ledem. Do sklenice typu long dáme drcený led a pomocí double strain nalijeme základ koktejlu. Dolijeme spritem a servíruje­me s lístky máty.
Snowstar
Suroviny: 4cl Ballantine’s Finest, 2 cl amaretta, 6 cl kokosového krému, 4 cl ananasového džusu.
Postup: Protřepejte suroviny s ledem a nalijte do vyšších sklenic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám