Hlavní obsah

Metoda Ludmily Mojžíšové stále pomáhá ženám otěhotnět

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sedmdesátých letech minulého století se mezi ženami, které se marně snažily otěhotnět, začalo šířit jméno Ludmily Mojžíšové. Tato žena svou metodou léčby pomocí speciálních cviků dávala neplodným ženám šanci a mnohým i dopomohla k vytouženému dítěti. Dodnes se její metody používají a její jméno je stále pojmem.

Foto: Profimedia.cz

Do roku 1977 se díky metodě Ludmily Mojžíšové narodilo na 40 zdravých dětí. Ilustrační foto

Článek

Ludmila Mojžíšová (narodila se 1932 v Užhorodu a zemřela v roce 1992 v Praze) byla vystudovaná zdravotní sestra, která pracovala jako terapeutka a také asistentka na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Byla také členkou rehabilitačního týmu a účastnila se mnoha evropských a světových šampionátů a olympiád.

Jako rehabilitační sestra pomáhala mnohým sportovcům, od atletů, gymnastek, basketbalistek po tenisty a hokejisty. Jim dokázala zmírnit bolesti namáhaných svalů či je zcela odstranit. Byla si dobře vědoma toho, že je důležité umět správně a pravidelně cvičit, ale také umět správně relaxovat.

Od sportovkyň byl už jen krůček k neplodným ženám. Pro ně vymyslela cvičení, které vycházelo ze zásady uvolnění a protažení zkrácených a spastických svalů a posílení ochablého svalstva. Jednalo se o systém několika základních cviků, jež sama nazývala „směšnými cviky“. Tak byly jednoduché. A ač jednoduché, přinášely své plody.

Ženy marně toužící po dítěti se snažily dostat do péče Ludmily Mojžíšové. Přestože výsledky měla a už do roku 1977 se díky její metodě narodilo na 40 zdravých dětí, odborná veřejnost ji často považovala za šarlatánku a odmítala její metodu uznat.

Drsné metody, zlaté srdce

Ne tak profesor Evžen Čech. S ním začala spolupracovat právě v roce 1977. Tříletá spolupráce potvrdila téměř čtyřicetiprocentní úspěšnost metody Ludmily Mojžíšové u žen, které byly po gynekologické stránce zdravé. Ludmila Mojžíšová s profesorem Čechem také pracovala na výzkumu, který se týkal rehabilitace při léčbě sterility a dalších gynekologických problémů. I zde se její metoda ukázala být úspěšnou.

Ani to však neobměkčilo ministerstvo zdravotnictví, aby její metodu uznalo jako léčebnou. To se stalo až v roce 1990. Bohužel v té době už byla Ludmila Mojžíšová vážně nemocná. Do roku 1992, kdy zemřela, však ještě stačila vyškolit téměř dvě stě terapeutek, které pokračují v její práci. Lidé, kteří ji poznali, o ní vyprávějí jako o drsné a svérázné ženě se zlatým srdcem.

Dnes se metoda Ludmily Mojžíšové používá už běžně při léčbě ženské sterility a poruchách funkcí páteře. Je ale samozřejmě důležité, aby ji prováděli vyškolení terapeutičtí pracovníci.

Metoda Ludmily Mojžíšové se používá nejen při léčbě ženské sterility, ale také například u žen, které nejsou schopné donosit plod. Je účinná také při bolestivé menstruaci či některých bolestech břicha, inkontinenci, bolestech kříže, krční páteře nebo hlavy.

Reklama

Související články

Tajemství zdravých spermií

Za neplodnost párů už dávno nemohou jen ženy. Stále častěji je problém způsoben špatnou kvalitou mužských spermií. Přitom stačí mnohdy málo a daný stav lze...

Výběr článků

Načítám