Hlavní obsah

Meg Ryanová: Láska kvete v každém věku

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sympatická Američanka, která si jako romantická hrdinka získala milióny diváků, vstupuje znovu do stejné řeky. V komedii Ženy hledá dnes šestačtyřicetiletá Meg Ryanová v roli Mary odpověď na otázku, co vlastně od života chce.

Foto: Profimedia.cz

„Ať už mě kritici vidí jakkoli, jsem si jistá, že romantickou hrdinkou může být i starší žena a matka dospívajících dětí."

Článek

„Kladla jsem si stejnou otázku těsně před tím, než jsem se rozvedla. I Mary se ideální život z ničeho nic zamotal a k tomu, aby se zhroutil jako domeček z karet, stačilo jen málo. Nakonec skončí v ženském ozdravném jóga táboře, aby zjistila, co a kdo je v jejím životě nejdůležitější, což jako oddaná jogínka také velice chápu.

Proto mi byla tato postava blízká,“ vysvětluje Meg, která se na romantické vlně veze od konce osmdesátých let.

Už tehdy poznamenala: „Romantické komedie točím moc ráda a věřím, že je budu točit pořád. Snažím se ale i o jiné žánry, zvládla jsem několik úspěšných dramat i akčních filmů. Jestli mě ale někdo zaškatulkuje jen do romantických komedií, nic s tím neudělám.“

Mezi špičkové herečky ji vynesl už první inteligentní a netradičně romantický snímek Když Harry potkal Sally (1989) s Billy Crystalem. Po něm následovala řada romantických komedií s herci zvučných jmen. Po Předehře k polibku (1992) s Alekem Baldwinem přišel první trhák s Tomem Hanksem Samotář v Seattlu (1993), po něm romantické drama s Andym Garciou Když muž miluje ženu (1994), Francouzský polibek s Kevinem Klinem (1995), Propadlí lásce s Matthew Broderickem (1997) a druhý hit s Tomem Hanksem Láska přes internet (1998).

Po desetiletém manželství přišel rozvod

Její profesní úspěchy v té době násobilo radostné manželství uzavřené v roce 1991 s hercem Dennisem Quaidem, vyléčeným narkomanem, kterému Meg podala pomocnou ruku. Jejich štěstí rok po svatbě korunovalo narození syna Jacka. Když v roce 2001 oznámili, že se rozvádějí, Hollywood tomu nechtěl věřit.

Celou dobu se totiž zdálo, že vztah manželů je pevný jako skála. Oba byli z rozvedených manželství a svého syna chtěli vychovávat v naprosté harmonii. Meg také nikdy neodpustila své matce Susan Ryanové, že ji a její tři sourozence opustila kvůli herecké kariéře a léta s ní nepromluvila ani slovo.

Rodina proto žila sama pro sebe, bez řidičů, kuchařů a vychovatelek a velmi lpěla na malém Jackovi. Ještě v březnu 2000 Meg tvrdila, že Quaida miluje proto, že je vynikající herec a otec, a že jsou perfektní tým.

:.Meg Ryan si komedii Ženy užila i proto, i že se v ní o mužích jen mluví. foto: Profimedia

Pak v manželství došlo ke krizi. Nikdo neví, zda to bylo jen kvůli milostné aféře Meg s Australanem Russellem Crowem, se kterým natočila Životní zkoušku (2001), nebo proto, že jí byl Dennis už předtím mnohokrát nevěrný. Tehdy řekla novinářům: „Jistě se bude spekulovat, proč se rozcházíme. Já ani Dennis o tom hovořit nebudeme.“ Až letos, při propagaci komedie Ženy, se o Dennisově nevěře zmínila poprvé.

Otevřeně hovořila i o svém vztahu s Crowem. „Byl předem odsouzen k zániku nejen proto, že jsme byli oba natolik pracovně vytížení a každý jsme natáčel úplně jinde, ale prostě jsme vycítili, že by to nefungovalo. V mém životě zůstane Russell navždy jako velká osobnost. Kvůli němu ale moje manželství neskončilo,“ tvrdí Meg.

Původně studovala novinařinu

Narodila se jako Margaret Mary Emily Anne Hyraová ve Fairfieldu ve státě Connecticut. Na střední škole patřila k úspěšným a populárním studentkám, po maturitě nastoupila na univerzitu, kde studovala novinařinu. Ve dvaceti dostala první hereckou příležitost ve filmu Bohatí a slavní, kde už se objevila s uměleckým jménem po matce. Z vysoké školy odešla dva roky před jejím dokončením.

Od poloviny osmdesátých let šla vlastně z filmu do filmu. Známá se stala díky malé roli v trháku Top Gun (1986) s Tomem Cruisem. Tam si Meg všiml Steven Spielberg a obsadil ji jako hlavní ženskou postavu do sci-fikomedie Vnitřní vesmír (1987), kde se poznala s budoucím manželem. Úspěchy sklízela i za další snímky, které točila dál vedle slavných hollywoodských herců, ať už to byl třeba Sean Connery v detektivce Pevnost/Caldwelův případ (1988), o skoro deset let později ve válečném filmu Odvaha pod palbou Denzel Washington, nebo Nicolas Cage v milostném dramatu Město andělů.

:.Meg Ryanová ve svém posledním filmu Matčin nový přítel, kde hraje hlavní roli s Antoniem Banderasemfoto: Profimedia

Děti nade vše

V začátku století neměla Meg na filmy moc šťastnou ruku a v roce 2004 se na několik let odmlčela. „Potřebovala jsem čas pro sebe. Začala jsem v televizi už jako teenager a od dvaceti jsem hrála vlastně nepřetržitě víc než dvacet let. Nestihla jsem spoustu věcí, tak jsem se je snažila trochu dohnat. Prošvihla jsem i další dítě, které jsem si tak přála. To jsem si vynahradila teprve před dvěma lety adopcí malé Daisy True z Číny.

Měla jsem při tom stejně tajemný a magický pocit, jako bych ji sama porodila. Když jsem s ní a s Jackem (16), který mi tak rychle vyrostl, jsem na vrcholu blaha. Jack je pro mě momentálně nejdůležitějším mužem v mém životě, žádný jiný mi nechybí. Tento způsob jednoduchého života mi naprosto vyhovuje,“ svěřila se Meg nedávno.

Do romantických komedií se ale vrátila a pokračuje v nich s větším či menším úspěchem dodnes. „Ať už mě kritici vidí jakkoli, jsem si jistá, že romantickou hrdinkou může být i starší žena a matka dospívajících dětí. Díky tomu, že se ji nebojím hrát ani dnes, věřím, že dodám kuráž těm, které ji potřebují. Vždyť láska přece kvete v každém věku,“ s úsměvem dodává Meg, která se zanedlouho objeví v další romantické komedii My Mom’s New Boyfriend (Matčin nový přítel), tentokrát s Antoniem Banderasem.

Reklama

Související témata:

Související články

Bára Nesvadbová: Rovnoprávnost? Nesmysl!

Její čtvrtý román Pohádkář byl celých čtrnáct týdnů nejprodávanější knihou v Česku. „Je to příběh fatální závislosti, vášně a životních ztrát,“ vysvětluje Bára...

Výběr článků

Načítám