Hlavní obsah

Masopust a období karnevalů je tu

Právo, Olina Táborská

Aby nám pauza v kalendáři, která je mezi Vánocemi a Velikonocemi, nepřipadala dlouhá a nudná, můžeme se zabavit návštěvou karnevalu. Od toho je masopust.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Karneval v Kolíně nad Rýnem

Článek

V půjčovnách masek je živo pořád. Poslední měsíc loňského roku měly velké žně, ale hlavní sezóna jim stejně začala až v lednu. Převleky Mikulášů, andělů a čertů, které si půjčovaly převážně větší děti, vystřídaly masky Pirátů z Karibiku a také kostýmy v duchu 70. let, vládnoucích pro změnu podnikovým večírkům.

Vzhledem k tomu, co si lidé půjčovali na silvestrovskou party, byl loňský Silvestr, alespoň podle slov Zuzany Svobodové z půjčovny karnevalových kostýmů Bambi v Brně, jeden z nejbláznivějších.

„Ale dospělí se v půlce ledna už zklidnili a začínají řádit děti. Dívky chodí na karnevaly převlečené za víly, princezny a barbíny, kluci chtějí být piráty, mušketýry, rytíři. Menší caparti jdou za zvířátka,“ říká majitelka půjčovny a dodává:

„Nechybějí ani požadavky na kostým módního Buzze Rakeťáka a jiné postavičky z filmů Příběh hraček, Úžasňákovi, Závodník. Menší děti chtějí vypadat jako Medvídek Pú a jeho kamarádi. Trochu opadl zájem o Spidermana a Batmana, ale jejich čas ještě nevypršel.“

O velkém zájmu o karnevalové dění svědčí i bohatá nabídka masek. Dají se půjčit i koupit také na internetu.

Foto: www.bambi.cz , Novinky

:.Půjčit se dají kostýmy již od velikosti 68. Foto: www.bambi.cz

Každý chce vyhrát

Maškarní bál je dobrá příležitost, jak se odreagovat a zbavit stresů. Jsme-li v přestrojení, můžeme se do půlnoci, kdy bývá odmaskování, pořádně odvázat. Na své si přijde i ego soutěživých, protože na většině karnevalů se vybírá nejlepší maska.

S tím souhlasí i majitelka půjčovny Zuzana Svobodová. „Všichni naši klienti jsou úžasní a nezaměnitelní, ale něco mají společného. Touhu mít takovou masku, která vyhraje,“ říká.

Mluví hlavně o menších zákaznících. U dospělých je prý patrná snaha vyniknout. Proto jdou u žen na dračku sexy kostýmy. Muži prý chtějí být hrdiny a bojovníky.

„Nejkrásnější je na mých zákaznících to, že na mně visí očima, jak se s jejich přáním vypořádám. Někdy je to fakt fuška. Ale také ráda vzpomínám na muže, který si kostým samuraje, co jsem mu objednala, rovnou koupil, jak se mu líbil,“ říká majitelka obchůdku, který vede už osmnáct let.

Knížka: Carola Baumgartenová: Dětské maškarní plesy.

Zabijačky, zábavy a radovánky

První písemné zprávy o masopustních rejích v Čechách a na Moravě pocházejí ze 13. století. Pochody masek a nevázané veselí mohou mít kořeny v pohanských obřadech. Lidé si ale přizpůsobili jen jejich vnější podobu.

Masopustní období začíná první neděli po Třech králích a končí před čtyřicetidenním půstem, trvajícím až do Velikonoc. K masopustu patří zabijačky, zábavy a radovánky. K masopustnímu veselení vždycky patřil průvod masek. Dlouho dopředu jím žila celá vesnice, kde se tato tradice udržela dodnes.

:.Zabijačkové hody k masopustu patří.foto: Právo/František Petrák

Maškarní Praha

I v Praze se o masopustu tančívalo. Plesy a maškarní bály měly svůj vyhlášený dům v Masné ulici na Starém Městě, říkalo se mu Vusínovský podle majitele, který ho roku 1702 koupil. Taneční sál tam vznikl při barokní přestavbě již ve druhé polovině 17. století. Přístup sem měla zpočátku jen šlechta, až později se pravidla zmírnila.

Podle vzpomínek na Prahu od anonymního cizince z roku 1785 však byly bály u Vusína nudné a pro nával účastníků se tam nedalo ani pořádně tančit. Mnohem lepší to prý bylo v sále malostranského hostince V Lázních.

Rovnou z ulice mohl v 60. a 70. letech 17. století každý, kdo zaplatil vstupné, na maškarní redutu do Novoměstského divadla. Zájem byl obrovský díky debardérkám, které budily pozornost v odvážně k tělu přiléhajících kostýmech. Ve slušných patricijských domech se o tom nesmělo nahlas mluvit. Reduty znamenaly, jak stojí ve vzpomínkách spisovatele Ignáta Hermanna, naprostou spoušť... „bohapustou orgii masopustní“.

Reduty se pak přestěhovaly na Žofín a ztratily onu pikantní až skandální pověst. Zachovaly se jen figurky debardérek, které dodávala na trh smíchovská továrna na porcelán.

Alegorické průvody

Už třetím rokem má Praha svůj veliký karneval, který akcemi pro děti i dospělé oživí v únoru ulice, náměstí, paláce i restaurace hlavního města.

Alegorických průvodů Bohemian Carnevale se může zúčastnit každý, kdo přijde v přestrojení. Půjčovna masek a kostýmů bude v tyto dny součástí nabídky pořadatelů. Je lepší si kostýmy dopředu objednat (infolinka 739 477 063). Více informací na www.carnevale.cz.

Kdo byly debardérky

Tak se říkalo slovy Ignáta Hermanna ženštinám v úboru kalhotkovém - střevíčky, vysoké punčochy po kolena nebo až nad kolena, nad punčochami nadité kalhotky atlasové, hedvábné i sametové, těsná šněrovačka - a vše to prozrazovalo neklamně, jakou formu tělesnou propůjčil Pámbů té či oné krasavici, když ji tvořil. (Zdroj: Zdeněk Míka, Zábava a slavnosti staré Prahy)

Z programu pražského Bohemian Carnevale

  • 14. 2.: Otevření městských bran: Prašná brána, Staroměstské náměstí, Mostecká věž 15.00-17.00.
  • 15.2.: Karnevalový bál pro děti 15.00-19.00.
  • 21. 2.: Soutěž masek na Staroměstském náměstí 15.00-19.00.
  • 24. 2.: Lampióny a ohnivé vyvrcholení Carnevalu v parku na Kampě 21.30 hod.

Orientační ceny pro děti

Prodej v Bambi:

* Barvy na obličej 60 Kč

* Kostýmek Berušky 470 Kč

* Blikací korunka 60 Kč

* Čarodějnický klobouk 127 Kč

* Dětský kostým Spiderman 360 Kč

* Dětský kostým květinová víla 460 Kč

Půjčovné:

* Dětské kostýmy od 150 do 450 Kč za den či víkend.

* Kostýmy pro dospělé od 200 do 950 Kč za den či víkend.

* Doplňky - klobouky, paruky atd. od 50 do 100 Kč za den či víkend.

* Čistění a opravy kostýmů jsou většinou zahrnuty v ceně půjčovného.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Brazilci slaví karneval

V brazilském městě Rio de Janeiro byly v pátek oficiálně zahájeny oslavy proslulého karnevalu. Stalo se tak předáním klíče od města králi karnevalu Momovi....

Praze přes víkend kraluje karneval

Maškary, klauni, kejklíři, alegorické kočárky, motorky, bubeníci a šaškové zaplavili dnes centrum Prahy. Na roztančeném Staroměstském náměstí uspořádali...

Výběr článků

Načítám