Hlavní obsah

Madeleine Albrightová pro Novinky: Prioritou politiků by měla být zdravá společnost

Novinky, Karolina Zarzycká
Praha

Bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová v Praze pokřtila svou knihu Tajná řeč broží a zároveň byla čestným hostem konference HPV College. Novinkám Madeleine Albrightová poskytla exkluzivní rozhovor.

Foto: pro Novinky Jakub Brožek, Novinky

Madeleine Albrightová si na konferenci věnovanou prevenci HPV onemocnění zvolila brož se ženskou siluetou.

Článek

Vaše Excelence, vítejte doma. Prozraďte, co vás přimělo zabývat se problematikou a potažmo propagací prevence HPV onemocnění?

Velmi ráda jsem zase doma, v Praze. Vždy mě zajímala zdravotnická problematika, kvalita zdraví každého jedince, jež se promítá do veřejného a politického života. A to především zdraví žen, protože pouze zdravé ženy mohou pracovat a angažovat se politicky i ekonomicky. Se zdravím žen pak bude souviset i politika státu.

Co se týče HPV onemocnění, kam patří především nádorové onemocnění děložního čípku, myslím si, že prevence ve formě screeningu a očkování a to, že si ženy dají pozor, by mohly zabránit šíření této nemoci mezi lidmi. Tato nemoc může postihnout každého z nás, a to velmi snadno.

Co osobně byste poradila dívkám a ženám jako nejlepší preventivní krok?

Nejdůležitější je, aby každá žena dbala na svůj dobrý zdravotní stav, aby všechny chodily na preventivní prohlídky, více na sebe dbaly. Musejí si uvědomit, že tím, že navštíví lékaře, dělají dobře nejen sobě, ale i celé rodině. Na tom přeci není nic sobeckého. Ženy většinou tvrdí, že na lékaře nemají čas. Přitom je třeba si uvědomit, že státy pro svoji stabilitu potřebují ženy, které mohou aktivně pracovat a opravdu být prospěšné.

Při svých častých cestách letadlem mě pokaždé zarazí, když letuška předvádí instruktáž, jak, kdy a komu se nasazuje kyslíková maska. Proč se nejprve dává maska dospělým, a pak teprve dětem?

Foto: pro Novinky Jakub Brožek, Novinky

Madeleine Albrightová na konferenci HPV College

Máte k Česku osobní vztah. Je toto tím pravým důvodem, proč jste se rozhodla propagovat prevenci HPV právě zde, nebo se soustředíte i na jiné státy?

Snažím se jezdit po celém světě a propagovat prevenci HPV. Právě jsem se vrátila z Polska, kde jsem o zdraví a péči o ně hovořila ve Varšavě. Zajímá mě, co dělají ženy v různých místech světa a věřím v jejich sílu, proto všem lidem říkám, že je důležité, aby o sebe ženy pečovaly, neboť mají potenciál mnoho toho změnit.

Prevence HPV je ale pouhým zlomkem toho, co pro propagaci péče o zdraví dělám. Samozřejmě ráda jezdím do Prahy, proto když mě HPV College oslovila, abych zde vystoupila na konferenci během těchto říjnových a listopadových dnů, jež jsou vyhrazeny prevenci, neváhala jsem. Ráda bych českým ženám předala poselství, prevenci je třeba věnovat každý den. Není to práce na půl úvazku.

Také bych ráda zmínila prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, jenž na sklonku 19. století navštívil v Rusku spisovatele Tolstého. Ten v té době již nepsal, ale na svém statku filozoficky kázal o souladu s přírodou. Masaryk se ale porozhlédl po statku, pohovořil s prostými lidmi, kteří se tam starali o Tolstého a jeho blaho a jevili viditelné známky podvýživy, různých onemocnění.

Masaryk neváhal Tolstého za jeho přístup k nejbližším lidem kritizovat, vadilo mu, že Tolstoj nepomáhá lidem kolem sebe v předcházení různým nemocem. Věřím, že kdyby tu dnes Masaryk byl, radil by všem, ať se dají očkovat. Prioritou všech politiků by měla být zdravá společnost.

V Česku se rozeběhlo preventivní očkování dívek proti HPV, jež do Evropy přišlo právě ze Spojených států. S jakým úspěchem se toto očkování shledalo v USA?

Nyní je ještě brzy na to, aby lékaři dokázali zhodnotit veškeré dopady očkování, ale při poslední debatě mi lékaři potvrdili, že očkování určitě výhodné je, především pro mladé holky. A co se týče Česka, je důležité vytvořit podmínky pro to, aby všechny české ženy a dívky měly dostupnost všech léků, tedy i očkování bez ohledu na sociální a finanční postavení.

Paní Albrightová, promiňte mi osobní dotaz, ale můžete se na toto téma bavit se svými vnučkami. Jste pro ně kamarádkou, či autoritou, na jejíž rady dají?

Víte co, já jsem se na toto téma bavila se svými dcerami. Ptala jsem se jich, zda dají naočkovat svoje holky, a ony mi potvrdily, že ano. Moje vnučky jsou ještě malé, takže na toto téma spolu moc nemluvíme. Říkala jsem dcerám, že dnes řeší očkování proti HPV stejně, jako my jsme řešili užívání antikoncepce. Tehdy se debatovalo, kdy s antikoncepcí začít, aniž by se vysvětlovalo proč.

Foto: pro Novinky Jakub Brožek, Novinky

Madeleine Albrightová při podepisování své knihy Tajná řeč broží

Protože jste přijela do Prahy pokřtít svou knihu o brožích, můžete nám popsat právě tu, již jste zvolila pro dnešní konferenci HPV college?

Madeleine Albrightová ukazuje jednoduchou brož se siluetou ženské hlavy, již má připnutou na levé klopě saka. Tuhle brož jsem si zvolila přímo pro tuto konferenci, o níž jsem věděla, že bude věnována ženské problematice, proto je na ní silueta ženy.

Lidský papilomavir (HPV - Human papillomavirus)

HPV je infekce, již získá během života 70 procent lidí. Většinou samovolně odezní, ale u 20 % infikovaných dochází ke zdravotním problémům, jež se vyvíjejí plíživě, bez zvláštních příznaků, ale po několika měsících až letech infekce mohou vyústit až ve smrtelnou nemoc.

Nejčastěji se přenáší intimním stykem, dále přenosem rukou z genitálií, ale i porodem. Klinické projevy HPV bývají viditelné na kůži (bradavice), nebo sliznici (bradavice genitální).

  • U žen HPV způsobuje lézy a karcinomy děložního čípku, zevních rodidel a pochvy. V Česku je každý rok diagnostikováno nových 1100 pacientek a téměř polovina z nich umírá. Je po rakovině prsu druhým nejčastějším onkologickým onemocněním u žen.  
  • U mužů vede k rozvoji análního karcinomu a rakoviny penisu.
  • U obou pohlaví je HPV zodpovědné za výskyt genitálních bradavic a papilomů v dýchacích cestách.
  • HPV infekce má souvislost s některými případy rakoviny hlavy a krku.

Primární prevencí je očkování.

Sekundární prevencí je screening.

Reklama

Výběr článků

Načítám