Hlavní obsah

Léčivky v květináči, jež pročistí vzduch a podpoří zdraví

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčivé byliny jsme si zvykli mít po ruce hlavně v sušeném stavu. Mnohé z nich ale můžete pěstovat i doma. Potěší nás svým půvabem, některé dokonce pročistí i vzduch v místnosti, a navíc pomohou, kdykoli potřebujeme.

Foto: Profimedia.cz

Dužnaté listy aloe obsahují průsvitnou gelovitou hmotu, která působí silně hojivě.

Článek

Aloe vera - základ lékárničky

Tuhle zázračnou rostlinu netřeba příliš představovat, je po tisíce let stálicí v léčitelství a kosmetice, užívá ji i moderní farmakologie. Dužnaté listy hlavně starších rostlin obsahují průsvitnou gelovitou hmotu, kterou z jejich vnitřku můžete lehce seškrábnout.

Působí hojivě, používá se na drobná poranění, kožní záněty, popáleniny, pomůže při hmyzím bodnutí. Vychlazený gel přiložený na oční okolí uleví od otoků očí, hojí záněty dásní, afty i rány po extrakci zubů. Vnitřní užívání gelu posiluje imunitu, chrání proti infekcím, bakteriím i virům, příznivě ovlivňuje metabolismus, má antioxidační účinky.

Důležité ale je, užít čistý gel, bez zeleného pletiva listů, proto je v tomto případě bezpečnější koupit hotový výrobek.

Pupečník asijský - pro svěžest a mládí 

Půvabná plazivá rostlina vám skvěle poslouží, pokud chcete zpomalit stárnutí těla i mozku. Říká se jí také gotu-kola a užívá se i při léčbě kožních nemocí, regeneruje nervovou soustavu, odstraňuje mentální blokády, podporuje paměť.

Čaj připravíte z 1 lžíce drcené byliny (čerstvé i sušené) přelité čtvrt litrem vroucí vody. Nechte čtvrt hodiny louhovat a po scezení ho pijte teplý, ale ne déle než tři týdny, pak udělejte pauzu.

Eukalyptus - blaho pro průdušky 

Blahovičník neboli eukalyptus by nám doma neměl chybět zejména v zimě.

Jeho silice ničí bakterie, pomáhají léčit záněty průdušek, bolesti v krku, kašel, nachlazení, záněty vedlejších nosních dutin.

Foto: Profimedia.cz

Silice eukalyptu ničí bakterie, pomáhají léčit záněty průdušek a bolesti v krku.

Působí i proti křečím i některým virům (spalničky, spála či herpes). Vnitřní užívání se podomácku nedoporučuje, předávkování je nebezpečné. V tomto případě raději kupte hotové výrobky k tomu určené.

Pořídit si můžete i olej na potírání nebo do koupelí. Ovšem inhalaci z čerstvých listů si dopřát můžete. Pomůže i při bolestech hlavy a migrénách, ve formě mastí uleví od revmatických bolestí.

Gynostema pětilistá - pro dobrý život

Nazývá se také jiaogulan a patří mezi byliny dlouhého života. Výborně působí proti stresu, který je příčinou mnoha nemocí. Zlepšuje průtok krve, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a špatný cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi a při dlouhodobém užívání pomáhá regeneraci jater.

Byliny opředené mýty

Zdraví

Lístky této popínavky můžete přidávat do salátů a sušit na čaj, který dostane do pohody jak vaši psychiku, tak tělo. Jednu malou lžičku sušených listů (cca 1 g) louhujte pět minut ve čtvrt litru horké vody. Po scezení bylinku použijte ještě jednou, má pak intenzivnější nasládlou chuť i silnější účinky.

Tlustice vejčitá - první pomoc 

Šťáva z listů této známé pokojovky pomáhá při oparech a aftách, akné, bodnutí hmyzu, na kuří oka a vhodná je také na obklady při bolestech v krku.

Foto: Profimedia.cz

Tlustice vejčitá má hojivé účinky, ale měli byste nejdříve vyzkoušet, zda na rostlinu nemáte alergii.

Lístek tlustice stačí rozemnout a vzniklou tekutinu nanést a vmasírovat na problematické místo. Obklady připravíte z nastrouhaných listů. Pozor, měli byste předem vyzkoušet, zda na rostlinu nemáte alergii.

Kalísie vonná - posílí imunitu 

Říká se jí elixír zdraví. Přisuzují se jí silné protizánětlivé, antibakteriální i protirakovinné účinky a může ulevit při řadě různých nemocí. Žvýkání listů (pozor, nikdy nepolykat!) se doporučuje při bolestech hlavy a krku, pálení žáhy, kašli, zácpě. Obklady uleví od bolesti kloubů a páteře, urychlují hojení ran či popálenin.

Podle bylinkářky Jarmily Podhorné spolu s eleuterokokem v tinktuře vyrovnávají činnost štítné žlázy, brzlíku a nadledvinek, regulují hladinu hormonů v těle a výrazně posilují imunitu. Kvůli možnému předávkování užívejte listy, a nikoli oddenky.

Dva velké listy nechte zmrznout v mrazáku, pak rozmělněte, vložte do 1 l teplé vody a povařte asi 20 minut. Louhujte 24 hodin. Popíjejte třikrát denně půl dcl výluhu hodinu před jídlem maximálně tři týdny, poté udělejte přestávku (opakujte max. třikrát za sebou).

Anginovník čínský - uleví od bolesti v krku 

Jeho silice jsou výborné na hlasivky a mají lehké znecitlivující účinky, takže za chvíli uleví od bolesti, a to zhruba na dvě až tři hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Silice anginovníku mají lehké znecitlivující účinky, takže za chvíli uleví od bolesti, a to zhruba na dvě až tři hodiny.

„Nejčastěji anginovník čínský používáme formou žvýkání asi dva centimetry dlouhých kousků listů. Žvýkat stačí půl minuty, ale několikrát denně. To vede ke znecitlivění v krku, což může být při velkých bolestech u angíny žádoucí. Vyžvýkaný zbytek vyplivnete. Ale pozor, při nadměrných dávkách může být rostlina toxická, dobré je žvýkání zakončit ještě kloktáním šalvějí,“ radí bylinkářka Hana Jánská.

Reklama

Související témata:

Související články

Byliny, které podporují plodnost

Žen, které mají problém s otěhotněním, stále přibývá. Kromě lékařů mohou pomoci i zkušenosti našich předků. I byliny totiž umějí posílit organismus a podpořit...

Výběr článků

Načítám