Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Dovedete si představit lepší začátek roku než start v lázních? Obklopeni péčí a skvělým jídlem zahájíte nový rok svěží, odpočatí. Právě o jídlo se postará šéfkuchař Grandhotelu Ensana Pacifik v Mariánských Lázních Petr Stuchl.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Lázeňské menu do chladných dnů

Mousse z kozího sýra, marinovaná řepa

Foto: František Petrák

INGREDIENCE
Mousse (pěna)
  • 80 g krémového kozího sýra
  • 50 ml smetany 33%
  • 50 ml vyšlehané smetany 33% (šlehačka)
  • 1,5 plátku želatiny
  • sůl, bílý pepř
  • 20 g drcených pistácií
Řepa 
  • 4 menší bulvy červené řepy
  • 50 g cukru krupice
  • 150 ml červeného vína
  • 50 ml balsamika
  • 3 hřebíčky
  • sůl

POSTUP:

  • Mousse: Rozmíchejte kozí sýr se smetanou a rozpuštěnou želatinou.
  • Přimíchejte neslazenou šlehačku, osolte a opepřete.
  • Dejte do formy a vychlaďte. Poté nakrájejte na porce a obalte je v pistáciích.
  • Řepa: Očištěnou červenou řepu nakrájejte na tenké plátky a vypíchněte tvořítkem požadované tvary. Ty blanšírujte (krátce povařte) v malém množství vody na skus, vyndejte a dejte vychladit.
  • Do vody po řepě přidejte ostatní suroviny a vše svařte na medovou konzistenci. Plátky řepy promíchejte s redukcí a nechte marinovat do vychladnutí, nejlépe přes noc.

Krém z topinamburů a šalotkový konfit

Foto: František Petrák

INGREDIENCE
Krém (polévka)
  • 300 g topinamburů
  • 100 g šalotky
  • 100 ml kuřecího vývaru (může být i zeleninový)
  • 100 ml mléka
  • 100 ml 33% smetany
  • 30 g másla
  • sůl a bílý pepř
Konfit
  • 150 g šalotky
  • 200 ml olivového oleje
  • snítka tymiánu

POSTUP:

  • Krém: Na rozpuštěném másle krátce orestujte nadrobno nakrájenou šalotku.
  • Topinambury oloupejte, nakrájejte na větší kousky a přidejte k šalotce.
  • Zalijte vývarem, mlékem a smetanou a pod pokličkou vařte doměkka. Poté rozmixujte dohladka a propasírujte přes jemný cedník.
  • Dochuťte bílým pepřem a solí.
  • Konfit: Šalotku oloupejte, podélně rozpulte a rozeberte na menší kousky.
  • Vložte do rendlíku a zalijte olivovým olejem. Přidejte tymián a velmi pozvolna na malém plameni nechte táhnout (konfitovat).

TIP: K servisu připravte topinambur, který nakrájíte na tenké plátky a usmažíte jako chipsy do polévky.

Kachní prso

Foto: František Petrák

INGREDIENCE
  • 4 kachní prsa
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř
Omáčka
  •  4 lžíce demi-glace (silně zredukovaná masová šťáva)
  • 100 ml červeného vína
  • 50 g másla

POSTUP:

  • Na kachních prsou nakrojte kůži do mřížky, osolte, opepřete a posypejte nasekanými bylinkami.
  • Maso zprudka opečte na pánvi s nepřilnavým dnem z každé strany dvě minuty, nejprve kůží dolů. Výpek si schovejte.
  • Porce kachny vložte na plech vyložený pečicím papírem do rozpálené trouby a maso pečte na 160 °C ještě 5 minut.
  • Poté prsa nechte na teplém místě několik minut odpočinout.
  • Omáčka: Z výpeku slijte přebytečný tuk a do pánve přilijte víno, povařte, podle potřeby přisolte.
  • Omáčku stáhněte z plotny a přimíchejte do ní vychladlé máslo, už nevařte.

Tip: Podávejte s brokolicí povařenou na skus a bulgurem promíchaným s orestovanou zeleninou, který dochutíte opečeným česnekem a šalotkou.

Panna cotta s mučenkou

Foto: František Petrák

INGREDIENCE
  • 300 g smetany 33%
  • 80 g bílé čokolády
  • 40 g cukru
  • 1 plát želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 mučenka (maracuja)

POSTUP:

  • Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě.
  • Přiveďte k varu smetanu, cukr a vanilku. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vymačkanou šťávu z mučenky (bez peciček).
  • Odstavte z plotny a zašlehejte želatinu, nechte ji rozpustit a směs nalijte do forem.

Tip: Panna cottu podávejte s upečenými obdélníky z listového těsta obalenými v krystalovém cukru a se zmrzlinou. Místo mučenky můžete použít pomerančovou šťávu.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků