Hlavní obsah

Látkový kapesník je nepostradatelným doplňkem každého gentlemana

Látkový kapesník je sice tou nejméně výraznou součástí oděvu, má však nenahraditelnou funkci. Je totiž první pomocí a nezbytným asistentem ve chvílích radosti, smutku i nemoci. Přestože jej stále více vytlačují kapesníky papírové, látkový kapesník si neustále udržuje svou společenskou hodnotu a měl by jej mít po ruce každý správný gentleman.

Foto: Profimedia.cz

Látkový kapesník je pomocníkem v každé náročné situaci.

Článek

"Látkový kapesník je vyšší standard. Hraje roli jakési pojistky proti jakékoli nehodě. U gentlemana se nepředpokládá, že by byl bez kapesníku, nebo měl u sebe jen papírové," řekl odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Podle něj by se muži měli vybavit látkovým kapesníkem na každou společenskou událost. "Muž by měl nosit dva kapesníky: jeden v kapse saka, další v kapse kalhot. Kdyby žena potřebovala pomoci, musí být vždy připraven jí nějakým způsobem asistovat," uvedl. Zdůraznil, že kapesník musí mít člověk stále po ruce. Použít jej může k otírání slz nebo setření nečistot z obličeje či z oblečení. Přípustný je sice i papírový, avšak ten se obvykle rychle znehodnotí.

"Pokud klesá obliba pánských kapesníků, je to chybný trend. Spotřební průmysl začíná vytlačovat klasiku. Je to možná do jisté míry pohodlnější, ale na druhou stranu je to cesta k nižšímu společenskému standardu," zdůraznil Špaček.

Upuštění kapesníčku jako symbol

Kapesníky s vyšitým monogramem bývaly vnímány jako známka noblesy a urozenosti. Jejich nošením se honosila šlechta, zatímco prostý lid si utíral nos do rukávu. Podle historických pramenů používali látkové kapesníky již obyvatelé starého Říma. Předmětem obecné potřeby se však stal až v 18. století.

Použití kapesníků je spojeno nejen s projevy nemocí, ale také emocí. S kusem látky v rukou člověk obvykle zvládá smuteční chvíle a hodit se může také při výbuchu smíchu. Využívá se jako dárek a určitým symbolem je stále "uzel na kapesníku". Stěží by však moderní žena uspěla s gestem upuštěného kapesníčku, který ještě na počátku 20. století měl významný smysl.

"Jsou to romantické vzpomínky. Dáma už neupouští kapesníčky, ale otočí se na muže a zcela suverénně mu dává najevo, o co má zájem nebo co by ráda. Podobné 'finesy' jsou dávno pryč," uvedl Špaček.

Dámy vlastnily v minulosti celé soupravy kapesníčků, které se lišily barvami, byly hedvábné, saténové, krajkové, vyšívané. Tento "kult" kapesníků je dávno pryč. Moderní látkový kapesník má být hlavně jemný a savý. Zejména mladým lidem ovšem vadí, že se musí prát a žehlit.

Látkové kapesníčky jsou ekologičtější

I když látkové kapesníky mají stále své skalní příznivce, mají moderní papírové balíčky zjevné hygienické přednosti. Zájemci si mohou vybrat z výrobků různých vůní i vzorů. Mimo otírání nosu ovšem mají také léčivé funkce. Některé kapesníčky jsou napuštěné léčivými látkami a esencemi, které mají usnadnit překonání nemoci.

Mnoho lidí je označuje také za šetrnější pro podrážděnou sliznici a odřené nosní dírky než látkové. Balené jsou mimo jiné do praktických domácích boxů a díky nápaditým motivům obalů mohou sloužit i jako dekorace. Rozhoduje mnohdy také estetické hledisko: úhledný balíček působí v kapse lépe než zmuchlaná boule použité látky.

Ekologové však vidí na papírových výrobcích spíše nevýhody. Zdůrazňují, že se látkové kapesníky mohou použít opakovaně a člověk jich za život spotřebuje méně než papírových. Vyprat se navíc dají v ruce, v mýdlových pracích prostředcích.

Papírové kapesníčky na společenské události nepatří

Podle odborníka na etiketu Václava Soldáta přístup ke kapesníkům v moderní době ovlivnily zejména hygienické normy i praktické hledisko. "I při společenských záležitostech se používají papírové kapesníky, i když z hlediska etikety je to nepřípustné," řekl. Zdůraznil, že v kapsičce saka se kapesník už prakticky nevidí. "Pravidlo stejné látky kapesníčku a kravaty se nedodržuje. Pokud ano, pak je to spíš projev snobství nebo extravagance," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám