Hlavní obsah

Královna ruské módy Aljona Dolecká míří do vedení Vogue

Právo, Lenka Dostálová

Aljona Dolecká (53) je pravděpodobně jednou z nejvlivnějších žen Ruska – ikonou udávající styl miliónů Rusek. Je duší ruské verze časopisu Vogue, který vede již od jeho vzniku v roce 1998. Po 10 letech jejího působení má ruský Vogue náklad 200 tisíc výtisků a nálepku jednoho z nejelegantnějších módních časopisů světa.

Foto: Profimedia.cz

Aljona Dolecká (vpravo) s francouzskou herečkou Catherine Denevueve při představení kolekce šperků nazvané Ruská duše.

Článek

Tato pozice však možná nebude vrcholem kariéry Dolecké. V zákulisí přehlídek světových návrhářů se nyní nesou zvěsti, že právě ona by mohla vystřídat legendární Annu Wintourovou na pozici šéfredaktorky amerického Vogue.

Wintourová je letitou nekorunovanou královnou módy. Odborníci ji označují za nejmocnější ženu v této branži, která rozhoduje, co bude svět nosit v příští sezóně. Sama Dolecká spekulace o vyšachování Wintourové označila za „čiré výmysly“. Po bližším pohledu na její životopis by ovšem podobný kariérní postup nikoho nepřekvapil.

Budoucí módní expertka vystudovala v Moskvě angličtinu. Po získání doktorátu nějaký čas na škole přednášela a překládala anglickou literaturu. Poté ale před lingvistickými rozbory dala přednost komerční sféře a nastoupila jako mediální konzultantka ve společnosti De Beers kontrolující světový obchod s diamanty.

Před nástupem do Vogue ještě sbírala zkušenosti ve švédské společnosti Ericsson, pracovala v televizích BBC a RTL a psala pro magazín Cosmopolitan.

Dvě tváře tvrdé podnikatelky

Není pochyb, že Dolecká je ženou mnoha talentů. Zlé jazyky ale tvrdí, že se na vrchol nedostala pouze díky tvrdé a poctivé práci. Nastartovat kariéru jí prý pomohl její tehdejší muž Boris Asojan.

Právě ten coby ruský velvyslanec v Botswaně, jednom z hlavních nalezišť diamantů, disponoval v De Beers potřebnými kontakty. To s sebou samozřejmě přineslo střet zájmů – na jednáních zastupoval Asojan ruský stát, zatímco jeho žena druhou stranu. Jejich zřejmě nepříliš šťastný vztah skončil tragicky. Asojan v roce 1992 spáchal za dosud nevyjasněných okolností sebevraždu.

Známí páru připisují odpovědnost za neštěstí Dolecké, sebevrah prý po sobě nechal několik dopisů, ve kterých ji přímo obviňuje ze své smrti. Faktem zůstává, že nebožtík odkázal všechen majetek dceři z prvního manželství. Dva roky po smrti manžela firma De Beers Doleckou údajně propustila za podvodnou žádost o půjčku na byt. Pravý důvod vyhazovu se jí však podařilo před dalšími zaměstnavateli utajit, a její kariéra tak strmě stoupala.

Tradují se další historky, které vypovídají o její specifické povaze. V 90. letech se prý seznámila s americkým novinářem a nastěhovala se do jeho šestipokojového bytu v centru Moskvy. Když se jí milý po několika letech znelíbil, vyměnila v době jeho nepřítomnosti zámky ve dveřích a odstěhovala se i se starožitným zařízením. Do bytu se pak prý novinář vrátil po dlouhé době a jen díky tomu, že si schoval potvrzení o jeho koupi...

Ve vedení Vogue by se vlastně moc nezměnilo

Těžko říci, zda jsou tohle všechno jen pomluvy závistivců. V každém případě tvrdost a důraz v jednání jsou vlastnosti, které by Dolecké mohly k místu Anny Wintourové jen pomoci.

Současná šéfka amerického Vogue, jež se nechtěně stala filmařům předobrazem pro postavu šéfredaktorky ve snímku Ďábel nosí Pradu s Meryll Streepovou v hlavní roli, je totiž v branži známá jako „ledová královna“, která nemilosrdně pošle ke dnu kteréhokoliv návrháře. Její možná následovnice by tak pouze pokračovala v nastoupeném kurzu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám