Hlavní obsah

Kostým a oblek - novodobá pracovní uniforma

Právo, Milivoj Žák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uniformou máme na mysli oblečení, ve kterém mnozí z vás musí chodit do práce. Tzv. business styl má svá pravidla a vyznačuje se především decentními barvami, kvalitou materiálu a samozřejmě oděv musí dokonale padnout. Doplňky můžete vše podtrhnout, ale také všechno naprosto pokazit.

Článek

Na jaké části oděvu by se měla dáma soustředit? V první řadě je to halenka, triko nebo svetřík. Univerzální barva halenky je bílá, buď bez vzoru, nebo s jemným vzorkem, nejlépe proužkem. Pokud zvolíme pestřejší barvy, pak vždy v tónu barvy kostýmu nebo jeho horního dílu – saka.

Uplatňují se i trika a svetříky, které dnes mohou být zvoleny místo halenek. Jejich výhodou je vyšší variabilita použití a širší barevná škála včetně černé. U trik a svetříků je však nutno obzvlášť dbát na kvalitu a vhodnost ke zvolenému svrchnímu oblečení.

Punčochy a kabelka

Punčochy by měly mít pouze tělovou barvu a nosí se k formálnímu oblečení při každé příležitosti, tedy i v létě. Univerzálním typem bot je černá lodička na nízkém nebo středně vysokém podpatku. Důležité je, aby byla z pravé kůže, nikoliv z umělých materiálů. Mají-li boty jinou barvu než černou, platí zásada shodného barevného tónu s kostýmem, kalhoty, či sukní.

Kabelka by měla být menší – elegantní, z pravé kůže a barevně musí ladit. Ideální sladění je mít vše v tónu. Pokud toho nelze dosáhnout, pak by se kabelka i opasek měly barevně shodovat s barvou bot. Jestliže je jako doplněk používán opasek, měl by být opět z pravé kůže; užší, s jemnou kovovou přezkou, přičemž barva kovu by se měla shodovat s barvou dalších kovových ozdob.

Pro pány platí také střídmost

Základní barvou košile je bílá uni nebo s jemným proužkem, případně jemným kárem. Další barvy by měly ladit do tónu obleku. Nejdůležitější vnější částí každé košile je límeček – klasický střední délky a šířky, dále francouzský (více otevřený do stran) a italský (vytažen nahoru, většinou s dvojicí knoflíků na poslední zapínací pozici).

Klopy musí držet tvar, nikde se neprolamovat, nemačkat, tak také límeček košile musí držet vzorný tvar, neprohýbat se. U kvalitních košil jsou límečky vyztužovány. Při méně formálních příležitostech není proti bontonu nosit košili bez kravaty – nahoře rozepnutou.

Kontrastně může působit kravata. Buď volte kravatu v tónu košile (modrá kravata k modré košili), nebo do kontrastu ke košili (červená kravata k bílé košili, žlutá kravata k modré košili apod.). Kravaty by měly vždy obsahovat hedvábí, na důležitější příležitosti nejlépe 100% hedvábí. Tvar uzlu je nutno přizpůsobit límečku košile. Optimální je střední uzel (ani příliš úzký, ani příliš široký) – k tomu je potřebné vybírat střední šířku kravaty.

Co se týče vzorů kravat – mimo „uni“ se nejčastěji používají stále elegantní šikmé pruhy. Jiné vzory jsou doporučovány jen v jemném provedení – např. drobné kostičky, kárka apod. Délka kravaty by měla být přizpůsobena opasku – to znamená, že dolní okraj kravaty by měl končit u dolního okraje přezky opasku, přezku zakrývat, ale dál již nepokračovat.

Opasek a boty ve stejné barvě

Univerzální opasek je černý, celokožený s decentní přezkou v barvě zlaté nebo stříbrné. Z jiných barevných tónů opasku je možno použít jen hnědou barvu, a to jen v případě, že oblek nebo jeho spodní část – kalhoty a boty – jsou rovněž dohněda či béžova.

Přezka opasku by měla ladit s dalšími drobnými kovovými součástmi (manžetové knoflíčky, přezka na botě, přezka na aktovce, přezka na kravatě). Univerzální boty jsou černé, celokožené polobotky na tkaničku nebo přezku – nikdy ne z umělé hmoty. V případě hnědého tónu obleku nebo kalhot je možno volit i hnědé boty.

Ideální je sladit oblek, opasek, boty a ponožky do jednoho barevného tónu. Pokud to není možné, pak je nutno volit černou barvu ponožek nebo do barvy ke kalhotám – nikdy ne kontrastní barvu ponožek ke kalhotám (např. bílé ponožky k tmavým kalhotám). Černé ponožky ke světlejším tónům kalhot jen tehdy, pokud máme i černé boty. Ponožky musí být tak dlouhé, aby v žádné situaci nebyla vidět obnažená lýtka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám