Hlavní obsah

Každý třetí Čech si k večeři dává víno

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se ve vínech vyznají dobře, rádi si ale také nechají poradit a doporučit víno, které bude vyhovovat jejich chuti a zároveň se bude hodit k danému pokrmu. Proto je sommeliér mnohdy v restauracích nezbytností, stejně jako výborný kuchař.

Foto: Profimedia.cz

Jdou-li Češi pouze na skleničku, preferují bílé, ale jakmile víno popíjí v rámci večeře, dávají si lahev červeného a bílého vína v podstatě ve stejném poměru.

Článek

„Zákazníci si nechávají vína doporučit velmi často. Není to snad neznalostí, ale s oblibou zkoušejí a ochutnávají nová vína, a rádi si tedy nechají poradit. Sommeliér v restauraci má také lepší přehled o nabídce jídel a o jejich složení a může tak v této souvislosti doporučit vína, která se k jídlům hodí a dobře se doplňují,“ vysvětluje Daniel Rychtr manažer restaurace Corso Café.

Podle většiny lidí z oboru se chování Čechů v tomto směru velmi zlepšilo. Už ani Češi si nenechají od personálu a obsluhy restaurací všechno líbit, jak tomu bylo před léty.  Prezentaci, ochutnání a samotné nalévání a dolévání vína si dnes hlídá stále více lidí a správné podávání v kvalitních restauracích již považují za samozřejmost.

„Když sommeliér prezentuje lahev zákazníkovi, měl by se zmínit o víně, vinaři, odrůdě a ročníku. Pokud je k tomu vhodná příležitost, může pronést i nějakou zajímavost o konkrétním víně. Poté víno otevírá a kontroluje, zda je v pořádku. To zjistí, když si přivoní ke korku otevřeného vína. Pak si odlije trochu vína do degustační sklenky a zkoumá víno dále. Hodnotí barvu, čirost a vůni, buket. Pokud má určité pochybnosti, může víno i ochutnat,“ upozorňuje sommeliér Tomáš Dvorský a dodává:

„Pokud je víno v pořádku, nalije trochu vína hostu, který víno objednal a kterému ho prezentoval. Ten pak víno ochutná a dá pokyn k servisu vína. Nalévá se nejdříve všem ostatním hostům a nakonec tomu, který víno ochutnával. Víno se nalévá do čtvrtiny, maximálně třetiny sklenky. Lahev bílého vína se odkládá na led, do stolního chladiče, nebo ho lze nechat na stole, aby se oteplilo, což osobně doporučuji hlavně u burgundských vín.“

Pokud víno vykazuje známky znehodnocení, nebo úplně nevyhovuje, sommeliér ho vymění. V dobré restauraci je to rozhodně samozřejmostí.

Jaké víno Češi preferují?

Záleží především na příležitosti. Jdou-li Češi pouze na skleničku, preferují bílé, ale jakmile víno popíjí v rámci večeře, dávají si lahev červeného a bílého vína v podstatě ve stejném poměru.

V celkovém množství vypitého vína v restauracích poté převažuje rozlévané víno.

Podle Daniela Rychtra z restaurace Corso Café si víno k večeři objednává každý třetí český zákazník.

Reklama

Související témata:

Související články

Víno probouzí u žen erotické chutě

Smyslnost, palčivá touha po sexuálním dobrodružství, erotická fantazie vybičovaná na maximum. Jak jen toho dosáhnout, když už se nám nedostává nápadů? Odpověď...

Výběr článků

Načítám