Hlavní obsah

Kabelky, které vděčí za své jméno známým ženám

Svět módy a celebrit jde často ruku v ruce. To dokazují i některé modely kabelek, které byly inspirované významnými ženami. Jak vypadají kabelky, které dostaly své jméno podle hvězd filmového plátna Jane Birkinové, Grace Kellyové nebo lady Diany?

Foto: Profimedia.cz

Zleva lady Diana, Alexa Chungová a Jacqueline Kennedyová Onassisová

Článek

Jackie podle Jackie Kennedyové

Na první pohled nenápadná kabelka ve tvaru půlměsíce s kovovou přezkou od značky Gucci byla poprvé představena pod označením G1244 v roce 1961. Zamilovaly si ji ženy po celém světě, včetně společností milované Jackie Kennedyové, manželky tehdejšího prezidenta Spojených států amerických Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Jackie si kabelku zamilovala natolik, že se stala jejím oblíbeným módním doplňkem hned po velkých kulatých slunečních brýlích. A bylo rozhodnuto. Značka model přejmenovala a slavila s ním velký úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Jackie Kennedyová a kabelka Jackie od firmy Gucci

Ostatně Gucci nebyla jediná značka, které Jackie pomohla ekonomicky růst. Za svoji slávu jí vděčil i americký módní návrhář Roy Halston Frowick, který vystupoval pod uměleckým jménem Halston. Původně totiž začínal jako kloboučník, a právě kloboučky patřily mezi další oblíbené doplňky Jackie Kennedyové. Díky získané slávě se pak mohl stát návrhářem, který vstoupil do amerických dějin.

Ale zpět k Jackie od Gucci. Firma se pod taktovkou kreativního ředitele Alessandra Michela rozhodla tento model opět zařadit do stálého sortimentu poté, co se stala součástí pánské kolekce podzim/zima 2020. Pořídit si ji můžete tedy jak vy, tak i váš muž.

Birkin podle Jane Birkinové

Asi za nejznámější kabelku světa je považovaná Birkin od francouzského módního domu Hermés. Lidově pojmenovaná Birkinka se stala rychle symbolem luxusu, ale i společenského postavení.

Ve svém šatníku ji mají významné političky, podnikatelky, ale také celebrity. Například sestry Kardashianovy se pyšní takovou sbírkou těchto kabelek, že jim bez nadsázky ladí ke každým šatům, které doma mají.

Ikonická kabelka se prodala téměř za čtyři milióny korun

Styl

Tato kabelka, která je dnes považovaná za jednu z nejlepších investic, jelikož její hodnota každý rok stoupá, je pojmenovaná po britské herečce Jane Birkinové a světlo módního světa spatřila v roce 1984. Traduje se, že design tašky vznikl v letadle na cestě z Paříže do Londýna, když tehdejší ředitel Hermés Jean-Louis Dumas a Jane Birkinová seděli náhodně vedle sebe.

Jane se mu svěřila s tím, že je velmi těžké sehnat kvalitní koženou kabelku. A právě na popud této slavné a krásné herečky vytvořil Jean-Louis Dumas v roce 1984 kvalitní černou koženou kabelku, kterou podle ní také pojmenoval.

Foto: archiv firmy Hermés, Profimedia.cz

Jane Birkinová a kabelka Birkin od firmy Hermés

Dnes tyto kabelky začínají na ceně v řádu statisíců a sahají až k astronomickým sumám. Mezi nejdražší modely patří ty z krokodýlí kůže v odstínu Himalaya, který má připomínat sněhem zakryté vrcholy Himálaje. Cenu šponuje také samotné kování kabelky, které může být ze zlata či zdobené diamanty.

Kromě ceny vás navíc může odradit i dlouhá čekací listina. Na svoji vytouženou Birkinku si totiž můžete počkat i hezkých pár let.

Lady Dior podle lady Diany

Lady Diana, princezna z Walesu, patřila svého času k nejsledovanějším a nejoblíbenějším ženám světa. Není proto divu, že se stala múzou nespočtu návrhářů. Lady Dior je ale tak trochu jiný příběh. Tuto první kabelku od značky Dior totiž Diana dostala od tehdejší první dámy Francie Bernadette Chiracové v roce 1995.

Diana si kabelku pro svou eleganci a praktičnost zamilovala natolik, že si ji objednala ve všech dostupných verzích a značka se tak mohla těšit z dokonalého marketingu. Ostatně, kdo by nechtěl nosit stejnou kabelku jako britská princezna?

Foto: Profimedia.cz

Lady Diana s kabelkou Lady Dior

Značka proto kabelku pojmenovala Lady Dior, zkráceně Lady Di. Stala se ikonickým modelem, který je stále součástí jejího sortimentu.

Kelly podle Grace Kellyové

Dalším ikonickým kouskem z dílny Hermés je nepochybně kabelka Kelly. Menší sestřička Birkinky vznikla již ve 30. letech minulého století a měla sloužit jako úschovna důležitých dokumentů.

Pro její exkluzivní zpracování si ji zamilovala i herečka a později monacká kněžna Grace Kellyová, kterou výrobky značky Hermés často doprovázely i při důležitých momentech jejího soukromého i pracovního života. Ostatně tato kabelka jí pomáhala i ve skrývání rostoucího těhotenského bříška před tiskem. Módní dům se proto rychle rozhodl kabelku po kněžně pojmenovat.

Foto: archiv firmy Hermés, Profimedia.cz

Grace Kellyová a kabelka Kelly od firmy Hermés

Ceny za kabelku Kelly jsou podobně vysoké jako u modelu Birkin. Na výrobě jednoho kusu se podle tradice podílí jen jeden řemeslník a zkompletování kabelky mu obvykle zabere 18 hodin. Vyrobena je z nejluxusnějších kůží včetně kozí, která tvoří vnitřek kabelky.

Alexa podle Alexy Chungové

Psal se rok 2010 a všechny ženy po celé planetě toužily po jediné kabelce - Alexe od značky Mulberry. Inspirací pro tuto kabelku se stala Alexa Chungová, britská modelka, novinářka a „it-girl”, jejíž styl následují ženy po celém světě.

Důvod je prostý. V době, kdy většina žen nosila okázalá loga, Alexa se rozhodla zaujmout zcela jiný postoj. Její styl připomínal neformálnost Francouzek, který se místy mísil s londýnským undergroundem.

Osvojte si pravidla oblékání podle Alexy Chungové

Styl

Ráda nosila vintage kufřík od značky Mulberry, který se stal jejím poznávacím znamením a značka se do jejího stylu rychle zamilovala. Výsledkem spolupráce se stala Alexa, lehká brašna ideální pro každodenní použití, která při svém debutu nepřekvapivě vytvořila působivý pořadník a dodnes se jedná o jednu z nejikoničtějších kabelek této značky.

Foto: Profimedia.cz

Alexa Chungová s kabelkou Alexa od Mulberry

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám