Hlavní obsah

Johnny Depp: Už od dětství mě přitahovaly hororové příběhy

Právo, Jana Rovenská

Temné stíny, jak se jmenuje upíří fantasy, ve které exceluje Johnny Depp, nezůstaly pro špičkového herce jen na plátně. Zdá se, že ho pronásledují i v soukromí.

Článek

Poslední rok je Johnny i podle přátel jako utržený ze řetězu. Po čtrnácti letech opustil svou milovanou francouzskou přítelkyni, zpěvačku a herečku Vanessu Paradisovou, se kterou má dvanáctiletou Lily Rose a desetiletého Johna Jacka, a vrátil se ke svým bouřlivým rockovým začátkům a k letité kamarádce – lahvi.

Foto: Profimedia.cz

Špičkový herec zůstává pro mnohé dodnes záhadou.

„Je po tak dlouhé době opět svobodný, nezadaný. Malebnou usedlost s vinohradem a s ní spojenou galskou idylu v městečku Le Pan-de-la Tour na jihu Francie nechal Vanesse a dětem. Vzal si jen sbírku svých klobouků a vrátil se do Hollywoodu, kde před lety jako hladem umírající neznámý muzikant začínal. Teď si ho jako boháč užívá. Žije jako rocková hvězda, a to se vším všudy. Trochu o něho máme strach, aby nezašel příliš daleko,“ prozrazují jeho blízcí.

Často je ho vidět ve známých nočních klubech, kde příležitostně hraje na kytaru a na bubny.

Objeví se vždy nečekaně a neohlášeně a i v tomto znuděném městě pokaždé vyvolá mezi ženským publikem vzrušení. Ráno pak odchází unaven z divokých večírků, které pořádají nechvalně vyhlášené celebrity, jako třeba bohatá pětadvacetiletá herečka Ashley Olsenová.

Foto: Warner Bros

V titulní roli hororového muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007).

„Navíc se dal dohromady se svým starým kámošem, kontroverzním zpěvákem Marilynem Mansonem, který má dokonce pořádat i koncert k desátým narozeninám jeho syna Jacka. Johnny si už v Hollywoodu nechal postavit nové studio a hudbě chce očividně věnovat hodně času. V exkluzívní části města andělů na Hollywood Hills koupil dům, včetně okolních nemovitostí. Do nového obydlí investuje spoustu času a peněz, což nasvědčuje tomu, že se zde chce usadit a zapustit nové kořeny.“

Možná si touto životní změnou kompenzuje letos v červnu devětačtyřicetiletý Johnny krizi středních let. Ta začala údajně už před dvěma roky, kdy ho jeho dvorní britský režisér Tim Burton obsadil do jiné fantasy, s názvem Alenka v říši divů. Depp tehdy začal pít nepřiměřeně moc vína, což začalo způsobovat problémy.

Foto: Profimedia.cz

V dobrodružné fantasy Alenka v říši divů (2010) si zahrál výstředního Kloboučníka.

„Když totiž Johnny začne hrát, ponoří se do postavy celý, přijme ji za svou. Když pak přijde další role v postavě nezaměstnaného novináře, zhýralce a opilce, jako tomu bylo v Rumovém deníku, na průšvih je zaděláno. Chlast byl velkou měrou příčinou rozpadu jeho vztahu s Vanessou,“ tvrdí členové štábu.

Přes tyto lidské problémy ale Deppovi nikdo neupře jeho vynikající herecké kvality, které v něm už před lety objevil právě Tim Burton, když s ním v roce 1990 natočil Střihorukého Edwarda.

„Už od dětství mě přitahovaly hororové příběhy a ponuré, zlověstné či jinak bizarní postavy a Edward, hrozivé, ale ve skutečnosti plaché monstrum, byl pro mě jako stvořený. Pak to bylo ztvárnění Eda Wooda (1994), režiséra proslulého brakovými tématy z oblasti sci-fi, hororu a později i pornografie, horor Ospalá díra (1999), Mrtvá nevěsta a excentrický Willy Wonka v Karlíkovi a továrně na čokoládu (2005), Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007), vyšinutý kloboučník v Alence v říši divů a teď upír Barnabas v Temných stínech, už osmá spolupráce s Burtonem,“ vypočítává Johnny.

Foto: Warner Bros

V Temných stínech Tima Burtona se představil v roli upíra Barnabase Collinse.

„Na Temné stíny jsem Tima přivedl vlastně sám. Už jsem předeslal, že nadpřirozené síly a postavy mě dávno přitahují. Jako malý kluk jsem byl blázen do stejnojmenného hororového seriálu Temné stíny, vysílaného od roku 1966, ve kterém byli duchové, čarodějnice, vlkodlaci a pochopitelně upíři. Ti měli pro mě zvlášť velký půvab. Vzpomínám si, jak jsem utíkal ze školy, abych vždycky stihl další pokračování. A tak jsem si po letech řekl, že by bylo dobré starý seriál oživit. První člověk, který mě napadl, že by mohl vzkřísit životy členů podivné rodiny Collinsových, byl Tim. Řekl jsem mu, že ho budu produkovat. Nadšeně se do projektu pustil a obsadil mě do titulní role.“

„Johnny je sázkou na jistotu. Všechno, co jako herec dělá, je na sto procent. Navíc tuhle postavu vzal s nadšením. Věděl jsem, že budu moci hodně popustit uzdu fantazii a že to bude i spousta legrace,“ prozrazuje Burton.

Foto: Profimedia.cz

Jako mladý konstábl v hororové Ospalé díře (1999) vyšetřuje záhadné vraždy.

Po ztvárnění upíra ale, jak se zdá, Johnny temné síly opustil a vžil se do úplně jiné role.

V akční dobrodružné komedii z Divokého západu The Lone Ranger hraje odvážného indiánského bojovníka. „Je to příjemná role. Zvlášť když mám v žilách indiánskou krev po své prababičce. Je to pro mě zajímavá inspirace. Jako čestný člověk se snaží napravit to, co v mládí pokazil. A je pořád úplně střízlivý,“ dodává s úsměvem Johnny.

A tak třeba ještě není úplně pozdě a vztah s Vanessou může po svých excesech spravit. Oběma jim jde totiž o jediné – o to, aby jejich děti byly spokojené a šťastné.

Reklama

Související témata:

Související články

Johnny Depp: Jack se vyvíjí

Americký herec Johnny Depp přišel na premiéru filmu Piráti z Karibiku na filmovém festivalu v Cannes. "Mám štěstí, že mě producenti přizvali, abych se na...

Johnny Depp se naložil do lihu a baví

Do kin přichází Rumový deník Johnnyho Deppa a režiséra Bruce Robinsona, který vznikl podle literární předlohy Huntera S. Thompsona. Příběh z počátku 60. let se...

Výběr článků

Načítám