Hlavní obsah

Jaké jsou trendy ve slunečních brýlích

Sluneční brýle patří k nezbytné letní výbavě, protože chrání náš zrak před nebezpečným slunečním zářením. Plní ale také funkci estetickou a slouží jako módní doplněk. Jaké trendy ve slunečních brýlích vládnou letošní sezoně?

Foto: archiv firmy

Sluneční brýle, Bvlgari, ilustrační foto.

Článek

Křiklavé barvy obrub střídají neutrální krémové odstíny. Světlý rám tak nechá vyniknout tmavším či barevným sklům, která jsou dalším letošním žhavým trendem.

U pastelových nebo pudrových modelů se nemusíte bát žádných experimentů, krásně totiž podtrhnou vaši ženskost a skvěle fungují s výraznějším líčením.

Novinkou posledních let jsou designové prvky z boků obrub nebo přímo na nožnicích.

Podle jakých parametrů vybírat sluneční brýle

Styl

I nadále jsou součástí aktuálních kolekcí nadčasové modely jako tzv. cat eye. Výjimečně jsou v oblasti slunečních brýlí odvážní i pánové. Stále aktuální jsou například klasické „pilotky“ nebo „lenonky“, ale i na pánských modelech se setkáte s daleko výraznějšími detaily.

Barevná skla a návrat do minulosti

Zatímco obruby letos zůstávají v neutrálních odstínech, skla slunečních brýlí budou hrát všemi barvami. Tento trend je známý ze 60. a 70. let minulého století a je propojen s ikonickým hudebníkem Eltonem Johnem.

Ačkoli jsou barevná skla světlejší, mají i tak oproti tmavým sklům své vlastní benefity.

Foto: archiv firem

Zleva nahoře: Saint Laurent (prodává Opticlab), 4399 Kč. Saint Laurent (prodává Opticlab), 9199 Kč. Uprostřed, Prada (prodává Opticlab), 8399 Kč. Ray-Ben (prodává Fokus optik), 5199 Kč. Crulle (prodává Alensa), 1259 Kč.

Například přes modře či fialově zbarvená skla lépe vnímáme barvy a obrysy, také poskytují ochranu před reflexivními povrchy a vypadají dobře na téměř každém odstínu pleti.

Klíčem k úspěchu při kombinování těchto brýlí s oblečením je sladit outfit s tónem, nikoli s konkrétní barvou.

Foto: archiv firem

Zleva nahoře: Crulle (prodává Alensa), 1059 Kč. Crulle (prodává Alensa), 699 Kč. Crulle (prodává Alensa), 859 Kč. Ray-Ban (prodává Fokus optik), 5199 Kč.

Trendem nadcházející sezony jsou velké hranaté brýle s tmavými skly, které zakrývají velkou část obličeje, tzv. oversize. Mohutné obroučky dodají šmrnc každému outfitu, protože přitáhnou pozornost.

Tmavá skla vyvolají tajemnost a ostré hrany se hodí k různým stylům oblečení, ať už sportovnímu, či ležérnímu. Pozor by si měly dát ty z vás, které mají hodně světlý, až bledý odstín pleti. V takovém případě zvolte světlou barvu rámu či stříbrné komponenty.

Foto: archiv firem

Zleva nahoře: Alensa, 5499 Kč. Alensa, 5499 Kč. Alensa, 5499 Kč. Bvlgari (prodává Sunglass Hut, Fashion Prague Outlet), 9960 Kč.

Všudypřítomná fialová

Stejně jako v módních kolekcích nebo v hudbě i u brýlí zažíváme návrat do 90. let. Designéři si dávají záležet na tom, aby využili již osvědčených modelů, které doplňují o nové materiálové a barevné kombinace.

Na 90. léta navazuje osobitý styl nazývající se Y2K, který své pojmenování získal po počítačové programátorské chybě v roce 2000 (chybný přepis při přestupu na rok 2000). Právě tato crazy móda z přelomu milénia je zpět. Co to ale znamená ve stylu slunečních brýlí?

Sáhněte po brýlích bez obrouček, které dříve vládly každému hudebnímu klipu, nebo si vyberte zajímavou barvu čoček. Rám může být ve stejném odstínu, ti nejodvážnější určitě zvolí modely s kontrastními odstíny.

Foto: archiv firem

Zleva nahoře: Polaroid (prodává Opticlab), 1899 Kč. Crulle (prodává Alensa), 699 Kč. Valentino (Sunglass Hut, Fashion Arena), 5175 Kč. Crulle (prodává Alensa), 1059 Kč.

Pánské sluneční brýle

V posledních sezonách se u pánských slunečních brýlí setkáte například s výrazným nosníkem, nožnicemi a řadou dalších funkčních prvků, které posouvají model na pomezí sportu a volnočasového nošení.

Konzervativnější pánové mohou zůstat u pilotek, které jsou nesmrtelnou volbou. Nosí se ale také kulaté sluneční brýle, které vyniknou zejména na mužích, kteří mají podlouhlý typ obličeje.

Foto: archiv firmy

Černé brýle, Oakley, 6040 Kč. Červené brýle, Oakley, 7999 Kč. Prodává OpticLab

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Sluneční brýle na horách nepodceňujte

Pokud se v zimních měsících rozhodnete vyrazit na hory, je vhodné vzít v potaz, že i na lyžích či snowboardu vás může sluníčko pěkně potrápit. Nespoléhejte ale...

Výběr článků

Načítám