Hlavní obsah

Jak vyzrát na vrásky pomocí nejmodernějších přípravků

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S přibývajícím věkem pleť postupně ztrácí svou hutnost a pevnost. Jako první se objevují jemné mimické vrásky v okolí očí, úst a mezi obočím, postupem věku přibývají i statické vrásky. Proces stárnutí kůže lze zpomalit zdravým životním stylem a pravidelnou péčí, ale i urychlit, například nadměrným sluněním.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelná péče pokožce svědčí.

Článek

Mimické vrásky vznikají vlivem intenzivního stahování svalů v obličeji. U žen se nejčastěji objevují mezi obočím, u vnější části očí či kolem úst. Statické vrásky pak vznikají v důsledku postupného ochabování kůže a stárnutí. Pleť začíná vypadat povadle a dochází k ochabování kontur obličeje, což se projevuje změnou výrazu v obličeji. Lidé tak začínají vypadat pesimisticky, smutně nebo unaveně, což ve skutečnosti nemusí být vůbec pravda.

Po menopauze začíná u žen docházet ke ztrátě hutnosti pleti. Ztenčenou a slabší pleť pak často doprovázejí hlubší vrásky, ztráta jasu a bledost.

Ať už se jedná o jakoukoli fázi stárnutí pleti, pravidelnou péčí a správnou životosprávou lze projevy stárnutí minimalizovat a výrazně zpomalit. Vše souvisí se vším, každá žena by si tak měla uvědomit, že bude-li kouřit či dlouhodobě pobývat v zakouřeném prostředí, vystavovat se příliš slunci, málo pít či málo spát, pak jí ani nejzázračnější přípravky nepomohou tolik jako ženám, které o své tělo preventivně pečují z vnějšku i zevnitř.

Péče o pleť

Ne všechny přípravky fungují tak, jak se někdy tvrdí v reklamě, ale je nesmyslné tvrdit, že se jedná v případě kosmetických přípravků o naprostou zbytečnost. Pravidelná péče pokožce svědčí a je vědecky prokázáno, že včasné používání správných kosmetických přípravků může vývoj stárnutí pokožky oddálit a vrásky vyhladit.

Jde ale i o vnitřní pocit. Pokud ženě konkrétní přípravek vyhovuje, cítí se skutečně mnohem lépe, než kdyby žádné přípravky nepoužívala.

Stačí se rozhlédnout kolem a je hned na první pohled patrné, kdo o svou pleť i tělo pečuje a kdo ne. Mnoho lidí upřednostňuje přirozenou krásu, kam samozřejmě v určitém věku vrásky patří. Ale to neznamená, že muži upřednostňují ženy, které o sebe nepečují. Vztahové statistiky vypovídají o něčem jiném. Jestli muži ženám v dlouhodobých vztazích něco vyčítají, pak právě to, že o sebe přestaly dbát a tím přestaly být i pro své muže snů dostatečně atraktivní.

Pleť se v jednotlivých fázích života proměňuje a způsob, jakým o ni pečujeme, by měl odrážet její měnící se potřeby. Je-li naše pleť zdravá, správná péče její zdraví podpoří. Pokud tomu tak není, může systematická péče o pleť pomoci jejímu zlepšení.

Pravidelná péče o pleť by se měla skládat ze tří kroků
Čištění
Péče
Sluneční ochrana

Čištění odstraňuje z pleti make-up, nečistoty a chemikálie. „Žádný krém ani sérum nebude správně a efektivně fungovat, pokud nebudeme mít pleť dobře vyčištěnou. Samozřejmostí by mělo být odlíčení očí a následné použití produktu určeného k mytí obličeje, který zvolíme podle typu pleti. Dále je vhodné použít na dočištění pleti tonikum, ke zklidnění a hydrataci termální vodu,” vysvětluje dermoporadkyně Markéta Vršanová, DiS z lékárny Dr. Max.

Na takto dokonale očištěnou pleť aplikujeme sérum. Sérum je koncentrovanější varianta v péči o pleť. Většinou má gelovitou tekutější texturu, která se dostává do hlubších vrstev pokožky a zajišťuje tak hydrataci, zpevnění a rozjasnění pleti.

„Důležité je nechat séru čas na dostatečné vstřebání, 2-3 minuty, a poté teprve aplikovat denní nebo noční krém,” radí Markéta Vršanová.

Foto: archív firem

Zleva:

Péče dodává pleti výživné látky a hydrataci. Je třeba si vybírat takové pečující přípravky, které jsou vhodné pro konkrétní stav pleti.

Denní krém je významný pro svoji ochrannou funkci. Pleť je celý den vystavena působení vnějších vlivů, a proto by měla být chráněna. Významnou rolí denního krému je hydratace pokožky. Hydratovaná pleť je zdravá pleť, vrásky se tak tvoří významně pomaleji.

„Kromě toho denní krémy často obsahují i ochranný UV faktor, který je opět velmi důležitý, aby nevznikaly pigmentové skvrny. Nadměrné opalování obličeje pak urychluje stárnutí kožních buněk a pleť ztrácí svou elasticitu - pokožka rychleji stárne. Pokud máme denní krém bez UV faktoru, měly bychom používat alespoň make-up, který UV faktor má,” doporučuje dermoporadkyně.

Noční krém je neméně důležitý v péči o pleť a vrásky. Postupem času i vlivem hormonálních změn se pleť stává sušší a je tedy potřeba ji dostatečně vyživovat. Noční krémy jsou obecně hutnější a většinou obsahují větší množství vyživujících látek (nejčastěji bambucké máslo, které je výborné pro svoje vysoké vyživovací schopnosti).

„Pleť v noci odpočívá a má tak dostatek času i energie na regeneraci, maximálně využívá látky, které jsou v krému obsaženy, ať už na revitalizaci, hloubkovou hydrataci, tak i na podporu tvorby kolagenu a elastinu, které zodpovídají za pevnost a pružnost pokožky,” dodává Vršanová.

Foto: archív firem

Zleva:

Nezapomínejte na oční krémy

Kůže kolem očí je velmi tenká, citlivá a namáhaná, je proto potřeba o ni speciálně pečovat. Většina očních krémů obsahuje látky, které podporují mikrocirkulaci v očním okolí, díky tomu se účinné látky lépe vstřebávají a působí intenzivněji proti vzniku vrásek.

Foto: archív firem

Zleva:

Antivráskové desatero
Pozor na jojo efekt! Pokud už se rozhodnete hubnout, pak zapomeňte na rychlé způsoby hubnutí. Raději vsaďte na pestrý jídelníček, pravidelný pitný režim a pohyb. „Krevní oběh napumpovaný endorfiny tvořícími se při pohybu zpříjemní pohled do zrcadla i životní pocit. Pokožka se prokrví a rozzáří i díky otevření pórů při pocení,“ vysvětluje Denisa Jasinská z kosmetické značky Essenté. Ideální je hubnout cca půl kila týdně.
Zázračná jóga. Udržuje pružné klouby, svaly a šlachy a podporuje i žlázy s vnitřní sekrecí. Opravdu osvědčeným hitem poslední doby je hormonální jóga.
Správné dýchání. Okysličený organismus se lépe popere nejen se stresem, ale také se známkami stárnutí (oba jevy spolu úzce souvisejí). Většinu dne dýcháme povrchově, když se ale zaměříme na prohloubení dechu, případně ovládneme jógová dechová cvičení, proměníme se nejen navenek.
Správná investice. Rychlost, s jakou pleť stárne, je dána geneticky, významnou měrou se však na ní podílejí i vlivy okolního prostředí, a také to, do jaké míry se sami o sebe staráme. Mnohým nežádoucím projevům spojeným s přibývajícím věkem se dá předejít používáním vhodných přípravků. Opravdu účinné anti-age produkty jsou vyvinuty tak, aby stimulovaly kožní buňky k vlastní tvorbě klíčových látek – kolagenu a elastinu.
Pravidelná stolice. Málokdy se hovoří o významné souvislosti mezi stavem pokožky a tlustým střevem. Nemusíte hned absolvovat colonhydroterapii (mechanický výplach tlustého střeva), což je alternativní metoda, která dle svých příznivců přináší v důsledku zdravější střevní flóru i zářivější pleť. Úplně stačí, když budete dbát na pravidelné vyměšování, přiměřený pitný režim a vhodný jídelníček s dostatkem vlákniny.
Neutralizace žaludku. Ranní šálek vody s citrónem se pije hlavně kvůli neutralizaci žaludku při překyselení, ale také pro nastartování metabolismu a potřebnému vitaminu C, který je považován za antivráskový elixír. Řada lidí nedá dopustit na vlažnou vodu se lžičkou kvalitního jablečného octa, pro velký úspěch ji pijí i před spaním.
S úsměvem se stárne pomaleji. Pití brčkem nebo ze sklenic s úzkým hrdlem, pískání na psa, špulení rtů a samozřejmě kouření stojí za vznikem vrásek kolem úst zejména u žen s tenčími rty a suchou jemnou pletí. Přesně na tyto vrásky působí blahodárně úsměv.
Hlavu vzhůru. Vrásky mají spadeno na jemnou kůži na krku, jejich vznik podporuje především četba v posteli s vysoko nastlanými polštáři, permanentně sklopená hlava k tabletu či telefonu, ale také ruční práce. Tyto činnosti prokládejte pomalým rotačním cvičením hlavy, především lehkými úklony hlavy do stran, dopředu a dozadu, otáčením hlavou podél osy páteře (přesné návody na cvičení lze najít na webu), za což vám poděkuje i krční páteř, nebo pomalým předsouváním spodní čelisti (zároveň skvělá prevence vzniku podbradku).
Oči chtějí jemnou péči. Namáháte-li oči volající po návštěvě očního lékaře mhouřením při ostření, každý pozná, že špatně vidíte, navíc si brzy zaděláte na spoustu vrásek. Stejný efekt se dostaví, pokud nepoužíváte sluneční brýle. Ještě více jemné oční okolí poškozuje razantní odličování.
Rozmazlujte se. Návštěva kosmetičky, alespoň jednou za měsíc, by neměla být luxusem, ale projevem úcty k sobě samé i ke své pleti.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Jaké přípravky používáte?
Pouze denní krém
5,6 %
Denní krém a noční krém
18,6 %
Denní krém a sérum
1,7 %
Denní krém a oční krém
3,3 %
Denní krém, noční krém a oční krém
30,5 %
Denní krém, sérum, oční krém, noční krém
32,9 %
Nic z výše uvedeného
7,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 538 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám