Hlavní obsah

Jak v zimě pečovat o pleť

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časté změny teplot, spojené s přechody z chladného počasí do vytopených místností, pleť velmi poškozují. Pokožka začíná být napjatá, podrážděná, často se na ní tvoří šupinky a červené rozšířené žilky. Aby se tak nedělo, potřebuje speciální péči.

Foto: Profimedia.cz

Chladné počasí snižuje produkci mazu a zhoršuje hydrataci pokožky.

Článek

Chladné počasí  snižuje produkci mazu a zhoršuje hydrataci pokožky, což může mít za následek zdrsnění pokožky a její podráždění. Proto i v tomto období ženy trápí alergické reakce a nejrůznější typy ekzémů.

Pokožka potřebuje v období zimy především hydrataci, dobrou výživu a posílení její obranyschopnosti. Není tedy pravdou, že by se v zimním období neměly používat hydratační krémy. Je to spíše naopak.

„Při nedostatečné hydrataci se na pokožce projevuje vyšší riziko alergických reakcí, ekzémů a podráždění. Pak bývá zarudlá, drsná, má sklon loupat se a vzniklými prasklinami nebo šupinkami do ní snadno pronikne každá infekce. Hydrataci tak nelze ani v zimě zavrhovat,” vysvětluje dermatoložka  MUDr. Monika Arenbergerová a dodává:

„Zatímco mastné přípravky patří na naši kůži na ven, večer, na noc, a po návratu z ostrého zimního počasí pleť potřebuje právě vodu, jinak by se poškodila."

V zimních měsících pleti prospěje i dostatek vitaminů, a to zejména typu A, C a E.

Foto: archív fire

Zleva:

Čištění pleti bez alkoholu

V zimním počasí zapomeňte na pleťové vody s alkoholem, jelikož ten pleť vysušuje a dráždí. Sáhněte raději po jemné micelární vodě či přípravcích na olejové bázi. Při mytí tváře nepoužívejte ani horkou vodu.

To platí i pro koupele v horké vodě. Teplá voda smývá ochranný film pleti, otevírá póry a pokožka jak pak více citlivá na chladné počasí. Lepší jsou krátké sprchy vlažnou vodou.

Foto: archív fire

Zleva:

Důležité UV filtry

„I v zimě byste se měli chránit před slunečním zářením. Je pravda, že opalovací krémy můžete nechat schované, ale pleťový krém, který obsahuje ochranný UV faktor, by měl být samozřejmostí, protože 80 % UVA i UVB záření pronikne i skrz mraky v mrazivých šedých dnech, kdy zapomínáte, že nějaké slunce existuje,“ upozorňuje Dagmar Korbová Krůzová z Vivantis.cz.

Foto: archív fire

Zleva:

Na patřičnou hydrataci a výživu myslete také u rtů. Nanášejte na ně výživnou rtěnku či jelení lůj, opět s UV filtrem. Předejdete tak jejich popraskání.

V neposlední řadě nezapomínejte ani na pitný režim, ideálně 2 litry tekutin denně. Voda blahodárně působí na celý organismus, a tedy i obličej. Pomáhá pokožku i další orgány zbavovat nečistot, a tím je posilovat proti negativním vlivům okolí.

Foto: archív fire

Zleva:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám